Σόιμπλε: ‘Ψαλίδι” στον μισθό των βουλευτών λόγω πανδημίας

Από τον φετινό Ιούλιο οι βουλευτές της Μπούντεσταγκ θα λαμβάνουν λιγότερα χρήματα, όπως προκύπτει από σχετική επιστολή του προέδρου του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Συγκεκριμένα, η φορολογητέα βουλευτική αποζημίωση μειώνεται φέτος κατά 70,58 ευρώ και ανέρχεται πλέον σε 10.012,89 ευρώ.

Δεν μειώνεται όμως μόνο η αποζημίωση των βουλευτών, αλλά δεν τους επιτρέπεται πλέον και να ψηφίζουν οι ίδιοι για το ύψος της. Αυτή η απόφαση ελήφθη πριν από λίγα χρόνια οπότε και αποφασίστηκε να συνδεθεί η βουλευτική αποζημίωση με την πραγματική πορεία των μισθών στη χώρα, επειδή οι τακτικές αυξήσεις της είχαν προκαλέσει επανειλημμένα κριτική, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την απόφαση εκείνη, η βουλευτική αποζημίωση θα πρέπει να προσαρμόζεται ετησίως στη λεγόμενη εξέλιξη των ονομαστικών μισθών. Αυτοί οι μισθοί μειώθηκαν πέρυσι λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, ο λεγόμενος δείκτης ονομαστικών μισθών μειώθηκε κατά 0,7%, οπότε αναλόγως μειώνονται και οι βουλευτικές αποζημιώσεις φέτος.

Όπως προκύπτει, μάλιστα, από τα στατιστικά στοιχεία του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, πρόκειται για την πρώτη μείωση βουλευτικής αποζημίωσης στην ιστορία του. Αντιθέτως, υπήρξαν συχνότερα μηδενικές αυξήσεις κατά το παρελθόν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ