Μισέλ για Sofagate: Λυπάμαι για ό,τι συνέβη – Αν μπορούσα θα ήθελα να γυρίσω τον χρόνο πίσω

Τη λύπη του για όσα συνέβησαν στην Άγκυρα εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά τον σάλο που προκλήθηκε για το επονομαζόμενο #sofagate. Ο κ. Μισέλ σε συνέντευξη, που παραχώρησε την Παρασκευή σε μικρή ομάδα ανταποκριτών ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης στις Βρυξέλλες, ανάμεσά τους και «ΤΑ ΝΕΑ» εμφανίστηκε απολογητικός έναντι του ζητήματος που προέκυψε εξαιτίας του διπλωματικού ατοπήματος εις βάρος της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, και είπε ότι και οι δύο πρόεδροι ξεκαθάρισαν στον Ερντογάν ότι η προσέγγιση με την ΕΕ απαιτεί ενίσχυση της αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι έθεσε το θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου στον τούρκο πρόεδρο, αλλά και στη λιβυκή ηγεσία την περασμένη Κυριακή, τονίζοντας ότι θεωρεί ότι “είναι ανοιχτή” σε διάλογο.

“Λυπάμαι βαθιά για ό,τι συνέβη. Εάν ήταν δυνατόν, θα ήθελα να επιστρέψω και να διορθώσω αυτό το περιστατικό” είπε ο Μισέλ, τονίζοντας ότι “πρέπει να διδαχθούμε, γιατί υπήρξε μια αποτυχία. Λυπάμαι για ό,τι συνέβη, το είπα και το επαναλαμβάνω, αλλά ελπίζω ότι θα είναι δυνατόν να επανέλθουμε στην ουσία και να εκφράσω ποια είναι η ευρωπαϊκή στρατηγική και οι κανόνες. Ομως, φυσικά, αναγνωρίζω ότι ήταν ένα κακό μομέντουμ για την Ευρώπη”.

“Έκτοτε έχω ανατρέξει στο βίντεο 150 φορές στο μυαλό μου, το αναπαράγω όλη την ώρα. Αυτή ήταν μια κατάσταση στην οποία απάντησα αυθόρμητα επιτόπου και έπρεπε να σκεφτώ τι είναι το σωστό να κάνω… Αν είχα κάτι άλλο, θα μπορούσε να ήταν ακόμη χειρότερα. Για χρόνια βρισκόμασταν σε κρίση με την Τουρκία, και αυτή ήταν η πρώτη φορά που υπήρχε ελπίδα, παρότι ήταν απλώς μια αδύναμη, εύθραυστη ελπίδα, και αυτό σίγουρα είχε αντίκτυπο στον τρόπο συμπεριφοράς μου”, σημείωσε. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι “αν είχα αντιδράσει (διαφορετικά) μπροστά σε όλες τις κάμερες, θα μπορούσε να συνέβαλε στη δημιουργία ενός πολύ πιο σοβαρού συμβάντος, ενός συμβάντος όχι μόνο του πρωτοκόλλου αλλά και της πολιτικής επίσης”.

“Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποια θα είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας”

Την ίδια ώρα όπως αναφέρει η “Echo” ο Μισέλ μιλώντας σε ευρωπαϊκές εφημερίδες είπε ότι “είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποια θα είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας”. Αυτό απάντησε όταν ερωτήθηκε εάν αναμένει, σε συνέχεια της συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο. Όπως αναφέρει η «Echo», o Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι “εδώ και κάποιους μήνες οι εντάσεις στη Μεσόγειο μας έχουν ανησυχήσει πολύ. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα περιβάλλον ασφάλειας, ευημερίας και σταθερότητας, στο οποίο η Τουρκία παίζει έναν ρόλο σε επίπεδο περιφερειακό και δη στη Λιβύη, στη Συρία και στον Καύκασο. Από την πλευρά μου, εστίασα στο να μεταφέρουμε το μήνυμα της ΕΕ με τρόπο πειστικό”. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι “αυτό που μπορώ να πω είναι πως τόσο εγώ όσο και η Ούρσουλα ήμασταν πολύ σαφείς. Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε μία θετική ατζέντα με την Τουρκία υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα διατηρήσει και θα ενισχύει την αποκλιμάκωση απέναντι στην ΕΕ και στα κράτη-μέλη της”. 

Αναφορικά με το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πιστοποιητικό και όχι για ένα διαβατήριο, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ επιθυμεί να εργαστεί προς “την κατεύθυνση ενός κοινού ψηφιακού πιστοποιητικού, ώστε να υπάρχει συνοχή σε επίπεδο ΕΕ”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ