ΕΜΑ για εμβόλιο AstraZeneca: Δεν υπάρχει κάποιος ειδικός κίνδυνος που να συνδέεται με την ηλικία

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ειδικοί που ερευνούν για ενδεχόμενη σχέση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού με θρόμβους στο αίμα δεν έχουν βρει παράγοντες ειδικού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης και της ηλικίας, αλλά συνεχίζουν τις αναλύσεις τους.

Ωστόσο, ο ΕΜΑ σημείωσε ότι η επιτροπή του για την ασφάλεια των σκευασμάτων αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα “επικαιροποιημένες συστάσεις” σχετικά με το εμβόλιο έπειτα από σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως είναι γνωστό την Τρίτη, η Γερμανία και όχι μόνο, απαγόρευσε τη χρήση του προϊόντος για τις πιο νεαρές ηλικίες μετά την καταγραφή ορισμένων περιπτώσεων με προβλήματα θρόμβων, παρά τις διαβεβαιώσεις του EMA ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές.

Προς το παρόν, οι εξετάσεις δεν έχουν ταυτοποιήσει παράγοντες ειδικού κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο ή ένα ιατρικό ιστορικό που περιλαμβάνει προβλήματα θρόμβων για αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις”, που καταγράφηκαν για επιπλοκές σε ανθρώπους, οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο EMA.

Η Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή συμπληρώνει ότι “καμία αιτιώδης σχέση με το εμβόλιο δεν έχει αποδειχθεί, αλλά είναι ενδεχόμενη και περαιτέρω αναλύσεις συνεχίζονται”.

Ο ΕΜΑ επανέλαβε την απόφαση της 18ης Μαρτίου, σύμφωνα με την οποία “τα οφέλη του εμβολίου στην προστασία από τον κορονοϊό, υπερτερούν ενδεχόμενων κινδύνων”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ