Άντονι Μπλίνκεν: Έχουμε δει κάποια αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο -Κανείς να μην προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για να επισκεφτεί την έδρα της ΕΕ και το αρχηγείο του ΝΑΤΟ, με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους έπειτα από τέσσερα τεταμένα χρόνια. Ο υπουργός έδωσε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο “Global Conversation” του Euronews και αναφέρθηκε τόσο στην πολιτική απέναντι στην Κίνα και τις σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά και στις επαφές με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχετικά με το γεγονός ότι η Τουρκία αγοράζει αμυντικά όπλα από τη Ρωσία και κατά πόσο αυτό αποσταθεροποιεί τη Συμμαχία, ακόμη και αν η χώρα είναι σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ, ο κ. Μπλίνκεν σημείωσε: “Δεν είναι μυστικό ότι έχουμε μια αληθινή διαφορά με την Τουρκία σ’ αυτό το θέμα. Είναι κάτι που το εξέφρασα απευθείας στον Τούρκο ομόλογό μου, όταν τον συνάντησα. Και άλλοι σύμμαχοι έκαναν το ίδιο. Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος, ιδιαίτερα πολύτιμος σύμμαχος, με την οποία συνεργαζόμαστε σε πολύ σημαντικά θέματα, όπως η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, στο ζήτημα της Συρίας και σε άλλους τομείς. Έχουμε λοιπόν συμφέρον να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με την Τουρκία, χωρίς όμως να αγνοούμε ταυτόχρονα τις διαφορές μας. Έχουμε άμεσες επαφές μαζί τους. Έχουμε πολύ ειλικρινείς, ξεκάθαρες και ανοιχτές συνομιλίες. Ελπίζω ότι η Τουρκία θα αναλάβει κάποια δράση για να λύσει προβλήματα που θέτουν για παράδειγμα οι S-400 στη συμμαχία μας”.

Αναφερόμενος στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου και την αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή, κάτι που προκαλεί ανησυχία, απηύθυνε σχετικό μήνυμα: “Νομίζω ότι έχουμε δει κάποια αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο. Νομίζω ότι το ΝΑΤΟ έχει διαδραματίσει έναν πολύ καλό ρόλο στη μείωση της διαμάχης και στη διασφάλιση ότι σε περιοχές που υπάρχουν διαφορές, κανείς δεν προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες, ξεκινώντας με την Τουρκία ώστε να κρατήσει τα πλοία της εκτός υδάτων ή περιοχών, που αξιώνουν άλλοι” επεσήμανε και πρόσθεσε: “Θέλουμε απλά να δούμε την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Και παρεμπιπτόντως, όταν υπάρχουν διαμάχες για τους φυσικούς πόρους, αυτό θα μπορούσε στην πραγματικότητα να φέρνει κοντά τις χώρες. Η κοινή χρήση αυτών των πόρων, οι κοινές επενδύσεις, η εκμετάλλευση αυτών των πόρων, θα μπορούσε να φέρει κοντά τις χώρες. Ελπίδα μας είναι να συμβεί αυτό ακριβώς” τόνισε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ