Χαστούκι ΗΠΑ σε Ερντογάν: Προκλητική η απόφαση για τα Βαρώσια

Σε σκληρές δηλώσεις προχώρησε η υποψήφια πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, κατά της Τουρκίας για τις πρακτικές που ακολουθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Η υποψήφια πρέσβης απαντώντας σε ερώτηση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, για το πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες της Τουρκίας για την προώθηση μιας λύσης δύο κρατών, διατύπωσε τη πάγια αμερικανική θέση για το Κυπριακό και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να συνδράμει στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη σύγκληση μιας άτυπης συνάντησης 5 + 1 το συντομότερο δυνατό.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν μια ολοκληρωμένη διευθέτηση υπό την ηγεσία της Κύπρου για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους καθώς και την ευρύτερη περιοχή. Χαιρετίζουμε και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη σύγκληση μιας άτυπης συνάντησης 5 + 1 το συντομότερο δυνατό και να διευκολύνουμε την επανέναρξη των πολιτικών συζητήσεων μετά από χρόνια στασιμότητας. Ελπίζουμε ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν τη συνάντηση 5 + 1 με ανοιχτό πνεύμα, ευελιξία και διάθεση συμβιβασμού. Η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης εναπόκειται πρωτίστως στους Κυπρίους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις παράνομες ενέργειες για το άνοιγμα των Βαρωσίων, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ εξέφρασε την ανησυχία της αμερικανικής διπλωματίας, λέγοντας ότι πρόκειται για μια προκλητική και αντιπαραγωγική κίνηση που υπονομεύει τη διεξαγωγή των συνομιλιών. Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ ενστερνίζονται τη σχετική δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας διάλογο αλλά και σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δίκαιου από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ