Κορονοϊός – Pfizer: Αποτελεσματικό το εμβόλιο στη βρετανική και αφρικανική μετάλλαξη

Αποτελεσματικό κατά των μεταλλάξεων της Βρετανίας και της Νότιας Αφρικής είναι το εμβόλιο της Pfizer/ BioNTech, σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε στα εργαστήρια της Pfizer.

Σε κοινή τους δήλωση, οι δύο εταιρείες εκτιμούν ότι οι «μικρές διαφορές» που εντοπίστηκαν σε δοκιμές που συγκρίνουν τον αρχικό ιό και τις πρόσφατες μεταλλάξεις «είναι απίθανο να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου». Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, τα οποία στηρίζονται σε ανάλυση του αίματος συμμετεχόντων στις δοκιμές, στηρίζονται σε πιο εκτεταμένη ανάλυση από αυτά που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer την περασμένη εβδομάδα.

Τα αντισώματα ήταν ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικά έναντι μεταλλάξεων στην παραλλαγή που αναγνωρίστηκε στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τη μελέτη. Δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο διαδικτυακό bioRxiv, το οποίο δημοσιεύει επιστημονικές εργασίες πριν από την αξιολόγηση από ομότιμους καθηγητές. Οι ερευνητές αγωνίζονται για να αξιολογήσουν εάν τα εμβόλια και τα φάρμακα για τον Covid-19 θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν ενάντια σε νέες μεταλλάξεις, καθώς οι κυβερνήσεις ξεκινούν πλάνα που ελπίζουν ότι θα επιτρέψουν στα σχολεία, στις επιχειρήσεις και σε άλλα ιδρύματα να ανοίξουν ξανά. Τα ευρήματα της Pfizer συνάδουν με άλλα προκαταρκτικά αποτελέσματα που αναφέρθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από διάφορες ερευνητικές ομάδες που εξετάζουν την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων κατά των νέων παραλλαγών.

Πηγή: WSJ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ