Ορκωμοσία Μπάιντεν: Αυτή είναι η 22χρονη Αφροαμερικανή που έκλεψε την παράσταση

Μπορεί στην ορκωμοσία Μπάιντεν να έδωσαν το «παρών» η Lady Gaga και Τζένιφερ Λόπεζ, όμως την παράσταση έκλεψε η 22χρονη Αφροαμερικανή ποιήτρια και ακτιβίστρια Αμάντα Γκόρμαν.

Είναι μόλις 22 ετών, γεννήθηκε στο Λος Άντζελες. Με σπουδές Κοινωνιολογίας στο Χάρβαρντ, άρχισε να γράφει ποίηση από μικρή. Στα 16 της έγινε εκπρόσωπος νεολαίας στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ στα 19 της έγινε η πρώτη National Youth Poet Laureate της Αμερικής. Το ποίημα «The hill we climb» (Ο λόφος που ανεβαίνουμε) η νεαρή μαύρη Αμερικανίδα ποιήτρια άρχισε να το γράφει την 1η Ιανουαρίου, ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις της, μπορεί να μην αναφέρεται ευθέως στην εισβολή στο Καπιτώλιο της 6ης Ιανουαρίου, όμως δεν μπορεί να την προσπεράσει. «Το ποίημα δεν είναι τυφλό» λέει. «Δεν γυρίζεις την πλάτη σου στα αποδεικτικά στοιχεία της διαφωνίας και της διχοτόμησης». Άλλωστε, τα γεγονότα τής έδωσαν μια νέα ώθηση, όπως λέει, να ολοκληρώσει το ποίημά της. Από το επιτελείο του νέου Προέδρου δεν της έδωσαν οδηγίες τι να γράψει, αλλά την ενθάρρυναν να δώσει έμφαση στην ενότητα και την ελπίδα.

Για την Γκόρμαν, «η δύναμη της ποίησης είναι το παν. Η ποίηση είναι ένα εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα να γίνουν οι ιδέες γνωστές και να τις νιώσει κάποιος. Αυτό είναι μια πραγματικότητα, αλλά είναι και καθήκον για έναν ποιητή».

Ακτιβίστρια και δυναμική, όπως μετέτρεψε σε δύναμη το πρόβλημα ομιλίας που αντιμετωπίζει από παιδί, έτσι θεωρεί ότι «η ποίηση δεν είναι μόνο τέχνη, είναι και ένα εργαλείο αφύπνισης». Με την ποίησή της διατρέχει τη διακεκαυμένη ζώνη της σημερινής Αμερικής, εστιάζει στον ρατσισμό και στα γυναικεία θέματα, θίγει ζητήματα περιθωριοποίησης, αλλά και της αφρικανικής διασποράς.

«Μιλάω σε όλους, αλλά θέλω να μιλήσω και για όλους» είπε για το ποίημα που απήγγειλε στην τελετή ορκωμοσίας, προσθέτοντας ότι το μοιράστηκε με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, αλλά και με την ποιήτρια Μάγια Αγγέλου, που το 1993 απήγγειλε το ποίημά της «On the pulse of morning» στην ορκωμοσία του Προέδρου Μπιλ Κλίντον και έγινε η πρώτη ποιήτρια που απήγγειλε ποίημά της σε ορκωμοσία Προέδρου των ΗΠΑ μετά τον Ρόμπερτ Φροστ στην ορκωμοσία του Προέδρου Τζον Φ. Κένεντι το 1961.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ