Ρωσία για αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία: Ένδειξη αδυναμίας των ΗΠΑ να αντέξουν τον ανταγωνισμό

Ως μία ένδειξη της αδυναμίας των ΗΠΑ να αντέξουν τον ανταγωνισμό, με βάση τους κανόνες του παιχνιδιού, χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις που αποφάσισαν οι ΗΠΑ κατά της Τουρκίας, εξαιτίας της προμήθειας των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400.

Σε δηλώσεις της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε ακόμη ότι “οι ΗΠΑ χρειάζεται να κάνουν πρόσθετες προσπάθειες για να εξασφαλίσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, παρόλο που αυτές οι προσπάθειες είναι έκνομες. Σε αυτές εντάσσονται και οι μονομερείς κυρώσεις και στον τομέα του στρατιωτικό βιομηχανικού συμπλέγματος”.

Ένα παρόμοιο σχήμα, σύμφωνα με την Ζαχάροβα, χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ και στον τομέα των ΜΜΕ, τον ενεργειακό τομέα και σε άλλους τομείς. “Παντού επικρατεί μία και μόνη αντίληψη, η οποία λέει, να βοηθάμε τους εαυτούς μας, τους παραγωγούς μας, τους επιχειρηματίες μας με τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες”, επισήμανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ στις 14 Δεκεμβρίου ανακοίνωσαν διά στόματος του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο την επιβολή κυρώσεων ενάντια στη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας (SSB), σύμφωνα με το Άρθρο 231 του Νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) για τη συνειδητή εμπλοκή σε μια σημαντική συναλλαγή με τη Rosoboronexport, την κύρια εταιρεία εξαγωγής όπλων της Ρωσίας, που προμήθευσε το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος S-400. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση όλων των αμερικανικών αδειών εξαγωγής και εξουσιοδοτήσεων στην SSB και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον Ισμαήλ Ντεμίρ, πρόεδρο της SSB και άλλα στελέχη της SSB.

Πηγή: TASS/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ