Nordic Monitor για Ερντογάν: Είχε μεταφέρει Σαουδάραβα χρηματοδότη της Αλ Κάιντα με το κυβερνητικό τζετ

Ένας Σαουδάραβας, που συμπεριλαμβανόταν στη λίστα των κυρώσεων για χρηματοδότηση της Αλ Κάιντα, που έχουν συγκροτήσει τα Ηνωμένα Έθνη και οι ΗΠΑ, είχε μεταφερθεί μυστικά με το κυβερνητικό αεροσκάφος της Τουρκίας, με εντολή του τότε Πρωθυπουργού και νυν προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το Nordic Monitor.

Ο ιστότοπος επικαλείται έναν πληροφοριοδότη, που μίλησε με το καθεστώς της ανωνυμίας. Σύμφωνα με την πηγή, ο Yasin al-Qadi, ένας Σαουδάραβας που βρισκόταν στο “μικροσκόπιο” για πιθανή χρηματοδότηση της Αλ Κάιντα, μεταφέρθηκε με το αεροσκάφος της τουρκικής κυβέρνησης, στις 26 Οκτωβρίου 2011. Ο Ερντογάν, όπως αναφέρει ο ιστότοπος, επέστρεφε από ένα μονοήμερο ταξίδι στο Ριάντ, όπου μετέβη για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Abdulaziz Al Saud.

Όπως αναφέρει η πηγή του Nordic Monitor, ο Ερντογάν πραγματοποίησε τη συγκεκριμένη επίσκεψη ούτως ώστε να παραλάβει τον al-Qadi, καθώς η επίσκεψή του έγινε το απόγευμα της 26ης Οκτωβρίου και σχετικά απροειδοποίητα.

Εκείνη την περίοδο, η αντιπολίτευση είχε ασκήσει κριτική για το ταξίδι του Ερντογάν, καταλογίζοντάς του ότι αγνοούσε το πιο σημαντικό πρόβλημα της Τουρκίας, σχετικά με την τρομοκρατία.

Ο al-Qadi θεωρείτο ως ένας από τους χρηματοδότες της Αλ Κάιντα, σύμφωνα τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη, που τον είχαν εντάξει σε σχετική λίστα. Η τουρκική κυβέρνηση του είχε απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα. Αργότερα, το όνομα του al-Qadi αφαιρέθηκε από τη λίστα των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ.

Παρά τις σχετικές απαγορεύσεις, ο al-Qadi, στενός οικογενειακός φίλος του Ερντογάν, παρελήφθη από το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Ριάντ και μεταφέρθηκε με το κυβερνητικό αεροσκάφος της Τουρκίας στην Άγκυρα. Σύμφωνα με την πηγή του Nordic Monitor, ο Ερντογάν και η συνοδεία του βγήκαν από το αεροσκάφος, ενώ ο al-Qadi παρέμεινε εντός. Τελικά, μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη με ένα ιδιωτικό αεροσκάφος που ανήκει σε Τούρκο επιχειρηματία, σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη. Εκεί παρέμεινε για δύο μήνες, συνοδευόμενος από έναν ανώτατο αξιωματικό της αστυνομίας, κατόπιν σχετικής εντολής του Ερντογάν, που ήθελε να διασφαλίσει ότι ο al-Qadi θα είναι προστατευμένος όσο βρισκόταν στην Τουρκία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ