Brexit: Απαισιοδοξία στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αυτό το Σαββατοκύριακο, όμως οι πιθανότητες για μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit μειώνονται, καθώς το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες εξέφρασαν χθες, Παρασκευή, την απαισιοδοξία τους για την πιθανότητα να καταφέρουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους. Αν δεν υπάρξει κάποια μείζων αλλαγή μέχρι αύριο, Κυριακή, την προθεσμια που ορίσθηκε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, οι ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο όχθες της Μάγχης κινδυνεύουν να γίνονται σύμφωνα μόνο με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), που είναι συνώνυμοι με δασμούς και ποσοστώσεις.

Σε επίσκεψή του στη βόρεια Αγγλία, ο Μπόρις Τζόνσον έκρινε πως είναι «πολύ πολύ πιθανή» η αποτυχία των διαπραγματεύσεων, οι οποίες ωστόσο συνεχίζονται.

Παρά τις σκοτεινές προβλέψεις των οικονομολόγων, ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης υποστηρίζει πως αυτή η έκβαση θα ήταν «καταπληκτική για το Ηνωμένο Βασίλειο και θα μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι ακριβώς θέλουμε από την 1η Ιανουαρίου».

«Συνεχίζουμε να ελπίζουμε», συνέχισε, περιμένοντας μια ενδεχόμενη «μεγάλη πρόταση» ή «μια μεγάλη αλλαγή» εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ίδια απαισιοδοξία εξέφρασε και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δήλωσε στους ηγέτες των 27, που πραγματοποίησαν σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, πως οι ελπίδες για μια συμφωνία είναι «λιγοστές», είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο συμμετέχοντες.

Το Βερολίνο, το οποίο προεδρεύει της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, και το Δουβλίνο, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στο μέτωπο του Brexit, μετρίασαν τις δηλώσεις αυτές λέγοντας πως μια συμφωνία παραμένει εφικτή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ