Βρετανία: Στη 2η υψηλότερη βαθμίδα κινδύνου το Λονδίνο μετά το τέλος του lockdown

Το Λονδίνο θα τεθεί στην δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα κινδύνου όσον αφορά την διασπορά του νέου κορονοϊού όταν θα τερματιστεί στις 2 Δεκεμβρίου το lockdown που έχει επιβληθεί στην Αγγλία, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της θα παραμείνει στην υψηλότερη βαθμίδα περιορισμών για την αναχαίτιση της πανδημίας της COVID-19.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είχε ανακοινώσει ότι τα καθολικά περιοριστικά μέτρα, που επιβλήθηκαν στην Αγγλία, θα τερματιστούν μετά το διάρκειας ενός μήνα lockdown και θα αντικατασταθούν από ένα σύστημα περιορισμών σε περιφερειακό επίπεδο σε μια προσπάθεια να απομονωθούν οι χειρότερα πληγείσες περιοχές.

“Υπάρχει ελπίδα στον ορίζοντα, αλλά ακόμη έχουμε δρόμο, άρα θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά, καθώς το τέλος είναι κοντά, δεν πρέπει να τα εγκαταλείψουμε τώρα”, δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα.

“Πρέπει να ακολουθήσουμε αυτούς τους νέους κανόνες και να εξασφαλίσουμε ότι οι πράξεις μας σήμερα θα σώσουν ζωές στο μέλλον και θα βοηθήσουν τη χώρα μας να το ξεπεράσει αυτό”, σημείωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας.

Η απόφαση της κυβέρνησης αναμενόταν με αγωνία από τις επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, καθώς αυτή επηρεάζει τις εμπορικές δυνατότητές τους την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα. Η εστίαση είναι ένας από τους μεγάλους κλάδους που υφίστανται τους περισσότερους περιορισμούς στις υψηλότερες βαθμίδες κινδύνου.

Το Λονδίνο θα βρίσκεται στην δεύτερη βαθμίδα, η οποία περιγράφεται ως “υψηλού συναγερμού”. Η βρετανική πρωτεύουσα βρισκόταν στην βαθμίδα αυτή πριν από την επιβολή του lockdown, αν και νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ανακοινώθηκε μια σειρά από αυστηρότερους κανόνες για καθεμία από τις τρεις βαθμίδες που θα ισχύσουν.

Για το Λονδίνο αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπονται οι συναντήσεις μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών νοικοκυριών εντός εσωτερικών χώρων και ότι σε εξωτερικούς χώρους μπορούν να συναντηθούν το μέγιστο έξι άνθρωποι. Τα κέντρα εστίασης μπορούν να σερβίρουν αλκοολούχα ποτά μαζί με ένα κυρίως γεύμα, ενώ θα περιοριστεί αυστηρά ο κόσμος που θα μπορεί να παρακολουθήσει αθλητικές εκδηλώσεις.

Μεγάλα τμήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Μάντσεστερ στο βόρειο τμήμα και της ευημερούσας νοτιοανατολικής κομητείας του Κεντ, θα τεθούν στην τρίτη βαθμίδα, την υψηλότερη, η οποία αφορά περιοχές με πολύ υψηλό ή πολύ γρήγορα αυξανόμενο επίπεδο κρουσμάτων.

Στην βαθμίδα 3 ο τομέας εστίασης παραμένει κλειστός, πέραν των παραδόσεων σε πακέτο.

Οι αποφάσεις ελήφθησαν βάσει πέντε κριτηρίων, στα οποία περιλαμβάνεται αυτό της πίεσης που ασκείται στις υγειονομικές υπηρεσίες σε κάθε περιοχή και το πόσο αλλάζει η κατάσταση όσον αφορά τα θετικά κρούσματα.

Μόνον τρεις περιοχές της Αγγλίας τέθηκαν στην χαμηλότερη κατηγορία: Νήσος Γουάιτ, Κορνουάλη και Νησιά Σίλι.

Οι βαθμίδες θα αναθεωρηθούν στις 16 Δεκεμβρίου, καθιστώντας δυνατό για περιοχές στις οποίες επιβραδύνεται η εξάπλωση της COVID-19 να μεταφερθούν σε χαμηλότερη βαθμίδα πριν από τα Χριστούγεννα.

Η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία τελούν υπό διάφορα επίπεδα περιορισμών για την αναχαίτιση της πανδημίας της COVID-19, τα οποία ορίζουν οι τοπικές αρχές τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ