Κορονοϊός – Ελβετία: Οι εντατικολόγοι καλούν τους ασθενείς να επιλέξουν αν θα διασωληνωθούν ή όχι

Το ελβετικό σύστημα υγείας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή με τις κλίνες ΜΕΘ να εξαντλούνται.

Η ανακοίνωση της Ελβετικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (SGI) έρχεται να καταδείξει πόσο εκτός ελέγχου βρίσκεται η πανδημία του κορονοϊού. Παρά τις τρεις εβδομάδες καραντίνας στη χώρα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ΜΕΘ είναι σε κρίσιμη κατάσταση και είναι σχεδόν γεμάτες. Αυτό σημαίνει ότι διατρέχουν κίνδυνο τόσο οι ασθενείς COVID, όπως επίσης και όσοι αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό είναι σύνηθες ένας ασθενής να επιλέγει πριν την εισαγωγή του στο νοσοκομείο είτε στη διαθήκη του είτε σε κάποιο επίσημο έγγραφο, ότι δεν επιθυμεί να διασωληνωθεί ή να του γίνει ανάνηψη σε περίπτωση επιδείνωσης της υγείας του.

«Όλα τα άτομα – ειδικά εκείνα που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο από το νέο κορονοϊό – καλούνται να δηλώσουν εκ των προτέρων την επιθυμία τους για το αν θα ήθελαν ή όχι να ληφθούν μέτρα που παρατείνουν τη ζωή σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας. Αυτή η δήλωση σημαίνει ότι συμμετέχετε μαζί με τους συγγενείς σας καθώς και τις ομάδες των μονάδων εντατικής θεραπείας στη λήψη αποφάσεων, και συνεπώς στην παροχή κατάλληλης θεραπείας σύμφωνα με τις επιθυμίες του ασθενούς» αναφέρει η ανακοίνωση.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει πόσο πλήρεις είναι οι μονάδες εντατικής θεραπείας κάθε καντονιού σε ποσοστό

Η Virginie Masserey, επικεφαλής του τμήματος ελέγχου των λοιμώξεων στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Δημόσιας Υγείας FOPH, δήλωσε ότι ο αριθμός των νέων λοιμώξεων παραμένει ακόμη πολύ υψηλός, παρά το Lockdown. Σε αρκετά καντόνια, η χωρητικότητα των ΜΕΘ έχει ήδη ξεπεραστεί, με τα νοσοκομεία να προσπαθούν να προσθέσουν επιπλέον κρεβάτια. “Δεν μπορούμε να βασιστούμε στα νοσοκομεία για να αυξάνουμε συνεχώς τις κλίνες ΜΕΘ τους για πάντα”, δήλωσε. «Πρέπει απολύτως να τηρήσουμε τα μέτρα. Παραμένει ο μόνος τρόπος να αφαιρεθεί η πίεση από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Ενώ οι αριθμοί μόλυνσης έχουν επιβραδυνθεί κάπως, παραμένουν υψηλοί” πρόσθεσε. “Υποθέτουμε ότι η επιβράδυνση οφείλεται στα μέτρα. Αλλά αυτό που είναι αποφασιστικό είναι η συμπεριφορά του πληθυσμού” σημείωσε η Masserey.

“Μειώστε ακόμη περισσότερο τις επαφές σας” είναι το μήνυμα των Αρχών.

Πού είναι κρίσιμη η κατάσταση;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 240 δωρεάν κρεβάτια εντατικής θεραπείας σε ολόκληρη τη χώρα – μόλις το 21% της συνολικής κατανομής. Ωστόσο, σε μεμονωμένα καντόνια, οι μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται κοντά στο όριο χωρητικότητας ή πάνω. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τρομερή στο Aargau, το Fribourg και το Solothurn, όπου η χωρητικότητα έχει ήδη ξεπεράσει το 90% – ενώ στη Glarus ICU οι ασθενείς έχουν ήδη υπερβεί την ικανότητα του καντονίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ