Φανάρι: Με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε ο Μάικ Πομπέο – Τι συζήτησαν – ΒΙΝΤΕΟ

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε, στο Φανάρι, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Συζήτησαν θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και διασφάλισης της παρουσίας των Χριστιανών στην Μέση Ανατολή. Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η Αθήνα στη συνάντηση. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, δεν συναντήθηκε με κανένα Τούρκο αξιωματούχο.

Στη συνάντηση, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, δεν επετράπη να παρευρεθεί κανένας δημοσιογράφος, λόγω των αυστηρών μέτρων που τηρεί το Πατριαρχείο από την αρχή της πανδημίας. Τον Αμερικανό ΥΠΕΞ συνόδευε ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα Ντέϊβιντ Σάτερφιλντ και η σύζυγός του Σούζαν. Ξεναγήθηκαν αρχικά στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια κατευθύνθηκε ο κ. Πομπέο στο ιδιαίτερο γραφείο του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Τους δημοσιογράφους ενημέρωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο Μητροπολίτης Γαλλίας, Εμμανουήλ, ο οποίος είπε ότι συζητήθηκαν θέματα θρησκευτικών ελευθεριών, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διασφάλισης της παρουσίας των Χριστιανών σε όλη την ανθρωπότητα, καθώς , όπως είπε, η ενότητα των Χριστιανών είναι σημαντική για την ειρήνη στον κόσμο. Επιπλέον, μίλησαν για τις Χριστιανικές κοινότητες και τον ρόλο που θα παίξουν στη Μέση Ανατολή.

Μετά την Τουρκία, ο Μ. Πομπέο θα επισκεφθεί τη Γεωργία, την Ιερουσαλήμ και χώρες του Περσικού Κόλπου. Κι όλα αυτά την ίδια μέρα που οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, οριστικοποιούν την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου με πρώτο θέμα την συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα με τελευταία τα τεκταινόμενα στα Κατεχόμενα Βαρώσια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ