Κορονοϊός – Φάουτσι για εμβόλιο Moderna: Το αποτέλεσμα είναι θεαματικό

Ο ανοσολόγος Δρ. Άνθονι Φάουτσι, εξέφρασε την ικανοποίησή του μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας Moderna ότι το υποψήφιο εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό κατά 94,5% εναντίον του νέου κορονοϊού.

«Πρέπει να παραδεχθώ πως θα ήμουν ικανοποιημένος αν το ποσοστό αποτελεσματικότητας ήταν 70 ή 75% το μέγιστο», είπε ο Δρ. Φάουτσι στο Γαλλικό Πρακτορείο. Το ότι «έχουμε ένα εμβόλιο αποτελεσματικό κατά 94,5% είναι απίστευτα εντυπωσιακό», συνέχισε. Πρόκειται για «αποτέλεσμα θεαματικό, νομίζω κανένας δεν περίμενε ότι θα ήταν τόσο καλό».

Ο Δρ. Φάουτσι είναι ο διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών, το οποίο άρχισε να αναπτύσσει από κοινού με τη Moderna το εμβόλιο αυτό λίγο καιρό αφότου οι κινεζικές αρχές μοιράστηκαν με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα τη γενετική ακολουθία του νέου κορονοϊού.

Το εμβόλιο βασίζεται σε νέα τεχνολογία, το λεγόμενο αγγελιοφόρο RNA (mRNA), δηλαδή την καταχώριση γενετικών οδηγιών στον οργανισμό για να παραχθεί πρωτεΐνη παρόμοια με αυτή του κορονοϊού και να προκληθεί ανοσολογική απόκριση.

«Πολύς κόσμος είχε εκφράσει επιφυλάξεις» για τη μέθοδο αυτή, «η οποία δεν είχε ακόμη δοκιμαστεί και αποδειχτεί» ως εδώ, επισήμανε ο Φάουτσι. «Ορισμένοι μας είχαν μάλιστα επικρίνει» για τη συγκεκριμένη επιλογή, πρόσθεσε.

Η φάση 3 της κλινικής δοκιμής του υποψηφίου εμβολίου της Moderna σε 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ έδειξε πως μειώνει κατά 94,5% τον κίνδυνο να ασθενήσει κανείς από την COVID-19, βάσει μιας πρώτης προκαταρκτικής ανάλυσης των αποτελεσμάτων της.

Από τους συμμετέχοντες, μολύνθηκαν 90, που ανήκαν στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο, ή πλασίμπο, έναντι 5 στην ομάδα που εμβολιάστηκε.

«Είχαμε ένδεκα σοβαρές περιπτώσεις, καμία στην ομάδα που εμβολιάστηκε, 11 στην ομάδα που πήρε πλασίμπο. Αυτό απαντάει στο ερώτημα εάν (το εμβόλιο) προλαμβάνει τη σοβαρότερη μορφή της ασθένειας, αναμφισβήτητα το κάνει», κατά τον Φάουτσι.

ΠΗΓΗ: AFP, ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ