Συναγερμός στη Δανία: Μετάλλαξη του κορονοϊού σε βιζόν – Πόσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί

Συναγερμός έχει σημάνει στη Δανία, καθώς το Statens Serum Institute, η αρχή της Δανίας για τις μολυσματικές ασθένειες, έχει βρει εκδοχές του νέου κορονοϊού που σχετίζονται με τα βιζόν σε 214 ανθρώπους από τον Ιούνιο, σύμφωνα με έκθεση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του και επικαιροποιήθηκε στις 5 Νοεμβρίου. Το στέλεχος της μετάλλαξης του νέου κορονοϊού, που οδήγησε τη Δανία να θανατώσει το σύνολο των βιζόν που εκτρέφονται στη χώρα, έχει εντοπιστεί ωστόσο μέχρι τώρα μόνο σε 12 ανθρώπους και σε πέντε εκτροφεία βιζόν.

Στην έκθεσή του το Statens Serum Institut (SSI), η αρχή που ασχολείται με την αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών, ανέφερε πως οι εργαστηριακοί έλεγχοι έδειξαν πως το νέο στέλεχος παρουσιάζει μεταλλάξεις στην ακίδα της πρωτεΐνης του, ένα τμήμα του ιού που εισβάλλει και μολύνει υγιή κύτταρα. Αυτό αποτελεί απειλή για μελλοντικά εμβόλια κατά του COVID-19, τα οποία βασίζονται στην απενεργοποίηση της ακίδας, ανέφερε το SSI. «Υπάρχει κίνδυνος τα εμβόλια που στοχεύουν την ακίδα της πρωτεΐνης να μην παρέχουν βέλτιστη προστασία εναντίον των νέων ιών που παρουσιάζονται στα βιζόν», ανέφερε.

Την Πέμπτη η Πρωθυπουργός της χώρας Μέτε Φρεντέρικσεν ανακοίνωσε ότι θα σφαγιαστούν συνολικά 15 εκατομμύρια βιζόν που εκτράφηκαν στη Δανία εξαιτίας της μετάλλαξης του Covid-19 που ήδη έχει μεταδοθεί σε 12 ανθρώπους. «Ο ιός που μεταλλάχθηκε μέσω των βιζόν μπορεί να δημιουργήσει τον κίνδυνο το μελλοντικό εμβόλιο να μην λειτουργήσει όπως πρέπει. Είναι απαραίτητο να σφαγιαστούν όλα τα βιζόν», δηλαδή 15 με 17 εκατομμύρια ζώα σύμφωνα με τις αρχές, δήλωσε η πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με τις εξηγήσεις των αρχών, αυτή η μετάλλαξη δεν έχει ως αποτέλεσμα πιο σοβαρές παρενέργειες στον άνθρωπο αλλά μια χαμηλότερη δραστικότητα των ανθρωπίνων αντισωμάτων, πράγμα που απειλεί την ανάπτυξη ενός μελλοντικού εμβολίου κατά του Covid-19.

Ο μεταλλαγμένος ιός που ανιχνεύθηκε σε βιζόν «δεν αντιδρά τόσο στα αντισώματα όσο ο κανονικός ιός. Τα αντισώματα έχουν πάντα μια επίδραση αλλά όχι τόσο δραστική», εξήγησε ο υπεύθυνος της Αρχής Ελέγχου των Μολυσματικών Ασθενειών (SSI), Κορ Μόλμπακ.

«Η συνέχιση της εκτροφής των βιζόν θα ενέπλεκε έναν πολύ υψηλότερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, τόσο στη Δανία όσο και στο εξωτερικό», υπογράμμισε. Η Δανία είναι ο πρώτος εξαγωγέας δερμάτων βιζόν παγκοσμίως, δραστηριότητα ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τις 1.000 και πλέον φάρμες στο μικρό σκανδιναβικό βασίλειο. Μετά τα πρώτα κρούσματα Covid-19 στα βιζόν, η Κοπεγχάγη ξεκίνησε φέτος το καλοκαίρι εκστρατεία σφαγής στα μολυσμένα εκτροφεία. Τα 12 κρούσματα μετάδοσης στον άνθρωπο του μεταλλαγμένου ιού ανιχνεύτηκαν στη Βόρεια Γιουτλάνδη, στη δυτική Δανία, όπου είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα εκτροφεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Μάγνους Χένικε, «οι έρευνες έδειξαν ότι οι μεταλλάξεις μπορεί να επηρεάσουν τους σημερινούς υποψηφίους για ένα εμβόλιο κατά του Covid-19. Συνιστά απειλή για την ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, για τον λόγο αυτό πρέπει να κάνουμε μια εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο», επέμεινε. Περιοχές της Δανίας θα τεθούν υπό νέα, αυστηρότερα μέτρα lockdown

Η απόφαση να θανατωθούν έως 17 εκατομμύρια ζώα, που θα μπορούσε να κοστίσει στο κράτος τουλάχιστον 800 εκατομμύρια δολάρια, οδήγησε κάποιους βουλευτές να ζητήσουν να δουν τα στοιχεία που οδήγησαν σε αυτήν. «Ζητάμε να μας σταλούν (αυτά τα στοιχεία), έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτιμήσουμε την τεχνική βάση», δήλωσε χθες εκπρόσωπος του Φιλελεύθερου Κόμματος στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2.

Τα ξεσπάσματα σε εκτροφεία βιζόν επιμένουν στη Δανία, την πρώτη χώρα παραγωγής δερμάτων βιζόν παγκοσμίως, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες να θανατωθούν μολυσμένα με τον κορονοϊό ζώα από τον Ιούνιο. Δήμοι στη βόρεια Δανία, όπου βρίσκονται τα περισσότερα εκτροφεία βιζόν της χώρας, θα αντιμετωπίσουν περιορισμούς στη μετακίνηση από δήμο σε δήμο, ενώ τα εστιατόρια και τα μπαρ θα πρέπει να κλείσουν, δήλωσε ο δήμαρχος του Βεστίμερλαντ, Περ Μπαχ Λάουρσεν, στο πρακτορείο Reuters.

Το υπουργείο Υγείας αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά αργότερα σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει σειρά νέων μέτρων προκειμένου να αναχαιτισθεί το νέο στέλεχος του ιού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι είναι ενήμερος για τις πληροφορίες από τη Δανία περί μόλυνσης ανθρώπων από κορονοϊό που προέρχεται από τα βιζόν και ότι είναι σε επαφή με τις δανικές αρχές για να μάθει περισσότερα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ