• Επιστολή Μακρόν στην Financial Times: Η Γαλλία δεν πολεμά ενάντια στο Ισλάμ

  11:33 πμ, Πέμπτη 05 Νοε 2020 11:33 πμ, Πέμπτη 05 Νοε 2020

  Της Μαρίας Δεναξά

  Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Figaro με AFP δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο: «Η Γαλλία δεν πολεμά ενάντια στο Ισλάμ», απαντά ο Εμανουέλ Μακρόν στους Financial Times. Ο αρχηγός του κράτους δημοσίευσε επιστολή στις στήλες της βρετανικής εφημερίδας σε απάντηση σε άρθρο που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, αλλά αφαιρέθηκε από τον ιστότοπο της εφημερίδας.

  Σε μακρά «επιστολή προς τον εκδότη», που δημοσιεύτηκε επίσης στον ιστότοπο του Élysée, ο Γάλλος Πρόεδρος αγανακτεί για ένα άρθρο, στο οποίο «κατηγορείται για στιγματισμό των Γάλλων Μουσουλμάνων για εκλογικούς σκοπούς, και ακόμα χειρότερα, για να διατηρήσει ένα κλίμα φόβου και υποψίας απέναντί τους ». «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να πει ότι η Γαλλία, το Κράτος της, καλλιεργεί το ρατσισμό έναντι των μουσουλμάνων», επιμένει, θεωρώντας ότι τα λόγια του έχουν διαστρεβλωθεί.

  Όπως και στο κανάλι του Κατάρ Al-Jazeera την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος Πρόεδρος θέλει να εξηγήσει εκτός των συνόρων της Γαλλίας ότι ο αγώνας του ενάντια στον «ισλαμιστικό αυτονομισμό» δεν είναι ένας αγώνας ενάντια στο Ισλάμ, ενώ οι μουσουλμάνοι πολλών χωρών αντέδρασαν θυμωμένα στα λόγια του, κάνοντας έκκληση για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων. Αφού υπενθύμισε τη σειρά επιθέσεων που έπληξαν τη Γαλλία μετά τη σφαγή του του Charlie Hebdo τον Ιανουάριο του 2015 και τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου που άφησαν 300 νεκρούς, ο Μακρόν εξηγεί ότι η Γαλλία δέχεται επίθεση για τις αξίες της, την κοσμικότητα, την ελευθερία της έκφρασης και ότι «δεν θα υποχωρήσει».

  Αλλά ο Αρχηγός του Κράτους εξηγεί επίσης, λεπτομερώς τις περιπτώσεις του ισλαμιστικού «αποσχιστισμού», που σύμφωνα με τον ίδιο είναι «το έδαφος για τρομοκρατικές δράσεις». Ως εκ τούτου προκαλεί «εκατοντάδες ριζοσπαστικοποιημένα άτομα για τα οποία υπάρχει ο φόβος, ανά πάσα στιγμή, ότι θα πάρουν ένα μαχαίρι και θα πάνε και θα σκοτώσουν Γάλλους». «Σε ορισμένες γειτονιές, καθώς και στο Διαδίκτυο, ομάδες που συνδέονται με το ριζοσπαστικό Ισλάμ διδάσκουν στα παιδιά της Γαλλίας να μισούν τη Δημοκρατία, ζητώντας να μην σέβονται τους νόμους». «Δεν με πιστεύετε; Διαβάστε ξανά τις συζητήσεις, τις εκκλήσεις για μίσος στο όνομα ενός παραπλανημένου Ισλάμ, στα κοινωνικά δίκτυα, που οδήγησαν τελικά στο θάνατο του καθηγητή Samuel Paty πριν από λίγες ημέρες. Πηγαίνετε να επισκεφθείτε τις γειτονιές όπου μικρά κορίτσια τριών ή τεσσάρων ετών φορούν ολόκληρο το πέπλο» και «μεγαλώνουν σε ένα σχέδιο μίσους για τις αξίες της Γαλλίας», αναφέρει.

  «Ενάντια σε αυτό σκοπεύει να πολεμήσει η Γαλλία σήμερα», αλλά «ποτέ ενάντια στο Ισλάμ». «Ενάντια στον σκοταδισμό, τον φανατισμό, τον βίαιο εξτρεμισμό. Ποτέ ενάντια σε μια θρησκεία. Λέμε: «Όχι στη χώρα μας!», προσθέτει. «Έχουμε κάθε δικαίωμα ως κυρίαρχο έθνος», «δεν χρειαζόμαστε άρθρα εφημερίδων που προσπαθούν να μας διαιρέσουν», καταλήγει.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα