Εκλογές ΗΠΑ: Ποια προβλήματα αντιμετώπισαν οι Αμερικανοί – Oυρές και καθυστερήσεις – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Καθυστερήσεις και άλλες επιπλοκές αντιμετώπισαν Αμερικανοί που ξύπνησαν νωρίς για να ψηφίσουν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Το προβλήματα προκλήθηκαν από δυσλειτουργίες στις ηλεκτρονικές κάλπεις σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με αρκετές αναφορές. Ακόμη είναι ασαφής η ακριβής δυσλειτουργία που αναφέρθηκε αλλά σε εκλογικά τμήματα στο Μιζούρι και το Οχάιο οι υπάλληλοι αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν βιβλία για να ελέγξουν τους ψηφοφόρους αφού ο διαδικτυακός έλεγχος από τους ηλεκτρονικούς πίνακες ήταν αδύνατος λόγω καθυστερήσεων που προκάλεσε ο μεγάλος όγκος.

Η ψηφοφορία καθυστέρησε στην Κομητεία Κρίστιαν στο Μιζούρι, πολιτεία που ο Τραμπ κέρδισε εύκολα το 2016μ εξαιτίας δυσλειτουργίας στα ηλεκτρονικά εκλογικά τμήματα, σύμφωνα με αναφορά του τοπικού τηλεοπτικού δικτύου KY3. Οι ψηφοφόροι έπρεπε να υπογράψουν το όνομά τους σε σημειωματάριο και οι αρμόδιοι θα προσπαθούσαν να επιλύσουν το πρόβλημα.

Στην Κομητεία Ρίβερσαϊντ στην Καλιφόρνια, τα μηχανήματα “κράσαραν” το Σάββατο από τον αριθμό των ψηφοφόρων που αναζητούσαν την εγγραφή τους, όπως έγραψε η τοπική εφημερίδα The Press Enterprise. Κάποιοι ψηφοφόροι διαμαρτυρήθηκαν στο Facebook, ότι αναγκάστηκαν να περιμένουν ώρες και τελικά απογοητεύτηκαν και έριξαν επιστολική ψήφο. Αυτές οι καθυστερήσεις από τότε αποκαταστάθηκαν. “Περίμενα δύο ώρες στη Μουριέτα και μετά παραιτήθηκα. Κατέληξα να συμπληρώνω επιστολική ψήφο, αν και ήθελα πραγματικά να ψηφίσω αυτοπροσώπως” έγραψε μία κάτοικος.

Στην Κομητεία Φράνκλιν του Οχάιο, οι αρμόδιοι αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν το βοηθητικό σύστημα για να τσεκάρουν τους ψηφοφόρους την ημέρα των εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από την 3η Νοεμβρίου είχαν ψηφίσει περισσότεροι από 100 εκατ. Αμερικανοί αριθμός ρεκόρ. Αν και η διαδικασία κυλά ομαλά στα περισσότερα εκλογικά τμήματα με μέσο χρόνο για τον κάθε ψηφοφόρο να κυμαίνεται στα πέντε λεπτά στην Τζόρτζια, άλλες περιοχές όπως το Πίτσμπουργκ σχηματίζονται μεγάλες ουρές.

Στο Τέξας και τη Φλόριντα, δύο πολιτείες όπου θα δοθεί σκληρή μάχη ανάμεσα σε Τραμπ και Μπάιντεν, υπάρχουν αναφορές ότι λόγω δυσλειτουργίας κάποιοι ψηφοφόροι δεν φαίνονταν στο σύστημα να έχουν εγγραφεί στην περιφέρειά τους. Ψηφοφόρος από το Ντάλας παραπονέθηκε την Τρίτη το πρωί ότι οι κάλπες στην περιφέρειά του δυσλειτουργούσαν. “Ευτυχώς που σηκώθηκα νωρίς και βρέθηκα στην ουρά πριν από τις 7 το πρωί στην περιφέρεια 2047 αλλά δεν το περίμενα καθόλου να δυσλειτουργούν οι κάλπες! Τι γίνεται;” έγραψε ο Ματ Τζέικομπ που αργότερα επιβεβαίωσε ότι κατάφερε να ψηφίσει. Ίδιο πρόβλημα υπήρξε και στην Κομητεία Λέικ έξω από το Ορλάντο της Φλόριντα αλλά επιδιορθώθηκε γρήγορα από το εκλογικό συμβούλιο.

Στο Κεντάκι ουρές σχηματίστηκαν στο γυμνάσιο Λάρι Α Ράιλ στο Γιούνιον ενώ είναι συνηθισμένη εικόνα σε αρκετά εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, όπως στο Μάρσφιλντ της Μασαχουσέτης, στο Λάνσινγκ του Μίσιγκαν αλλά και στο Μαϊάμι.

Πηγή: NY Post, Πηγή φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Daily Mail, EPA, AP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ