Eκλογές ΗΠΑ 2020: Πότε θα ξέρουμε τα αποτελέσματα – Μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις;

Άνοιξαν στις 06.00 τοπική ώρα τα εκλογικά τμήματα στην Νέα Υόρκη, καθώς και ορισμένα από τα εκλογικά τμήματα σε τέσσερις ακόμη ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, το Νιου Τζέρσεϊ, το Κονέκτικατ, το Μέιν και την Βιρτζίνια.

Ήδη τα μεσάνυκτα (τοπική ώρα) ξεκίνησε η ψηφοφορία στο μικρό χωριό Ντίξβιλ Νοτς, του Νιου Χάμσαϊρ, όπως το θέλει η παράδοση των αμερικανικών εκλογών. Πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας, περί τα 100 εκατομμύρια ψηφοφόροι, αριθμός ρεκόρ, έχουν ήδη ψηφίσει είτε με φυσική παρουσία είτε διά της επιστολικής οδού. Όπως αναφέρει το Sky News, η πανδημία του κορονοϊού έκανε έναν μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων να επιλέξουν την επιστολική ψήφο και πιθανότατα θα είναι οι εκλογές με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων δεκαετιών.

Το 2016 ο Ντόναλντ Τραμπ ανακηρύχθηκε νικητής στις 9:29 το πρωί (ώρα Ελλάδας) την επόμενη ημέρα από το κλείσιμο των καλπών, θέτοντάς τον πάνω από τις ψήφους των 270 εκλεκτόρων που χρειαζόταν.

Εάν η εκλογή μεταξύ του Τραμπ και του Μπάιντεν δεν είναι κοντά και ένας από τους υποψηφίους κερδίσει άνετα, θα μπορούσαμε να περιμένουμε να έχουμε το αποτέλεσμα περίπου την ίδια ώρα. Όμως κατά πάσα πιθανότητα φέτος θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, καθώς οι επιστολικές ψήφοι χρειάζεται να καταμετρηθούν και αυτό θα σημάνει μια μακρά νύχτα (ή εβδομάδα).

Θα υπάρξουν φυσικά πρώιμα αποτελέσματα μετά το κλείσιμο των καλπών σε κάθε Πολιτεία, κάτι που θα δώσει μια ένδειξη για το πού βρίσκονται οι υποψήφιοι. Ενδέχεται όμως να μην περιλαμβάνουν την ταχυδρομική ψήφο, καθώς αυτό εξαρτάται από το πότε οι αξιωματούχοι μπορούν να αρχίσουν την καταμέτρηση.

Πώς κερδίζονται εκλογές στις ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί δεν ψηφίζουν άμεσα για το ποιοι θέλουν να είναι πρόεδρος και αντιπρόεδρος. Αντ ‘αυτού, ψηφίζουν “εκλέκτορες” – μέλη του Εκλογικού Κολλεγίου – που υποστηρίζουν την επιλογή υποψηφίου για αυτό τον ρόλο. Κάθε πολιτεία έχει έναν αριθμό εκλεκτόρων ανάλογα με τον πληθυσμό της. Η Καλιφόρνια, με πληθυσμό σχεδόν 40 εκατομμυρίων, έχει 55 ψήφους στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων – ενώ η Βόρεια Ντακότα, που φιλοξενεί περίπου 762.000 ανθρώπους, έχει μόλις τρεις ψήφους. Υπάρχουν συνολικά 538 εκλογείς – 435 εκπρόσωποι από το Κογκρέσο, 100 Γερουσιαστές και τρεις επιπλέον ψηφοφόροι από την Περιφέρεια της Κολούμπια.

Οι περισσότερες πολιτείες διαθέτουν σύστημα «ο νικητής τα παίρνει όλα», οπότε αν ένας υποψήφιος κερδίσει τις περισσότερες ψήφους σε μια πολιτεία, λαμβάνει όλες τις ψήφους στο κολέγιο των εκλεκτόρων .

Ο πρώτος υποψήφιος με 270 ψήφους Κολλέγιο των Εκλεκτόρων κερδίζει την προεδρία. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι στο Μέιν και στη Νεμπράσκα. Το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν απαιτεί από τους εκλέκτορες να ακολουθήσουν τη λαϊκή ψηφοφορία, αλλά πολλά κράτη των ΗΠΑ έχουν νόμους που απαιτούν να το κάνουν. Τον Ιούλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι οι εκλογείς πρέπει να ακολουθήσουν τη λαϊκή ψηφοφορία σε Πολιτείες που έχουν εκδώσει νόμους που τους απαιτούν να το πράξουν.Πολιτείες «κλειδιά»

Τα περισσότερα κράτη των ΗΠΑ συνήθως κλίνουν προς τους Ρεπουμπλικάνους ή τους Δημοκρατικούς. Αλλά κάθε προεδρικές εκλογές, υπάρχουν περίπου 12 πολιτείες που καθορίζουν την ισορροπία προς έναν υποψήφιο – αυτές είναι γνωστές ως πολιτείες «κλειδιά». Φέτος, το Sky News πιστεύει ότι οι 12 βασικές Πολιτείες που θα κρίνουν την εκλογική αναμέτρηση του Λευκού Οίκου και είναι η Αριζόνα, η Τζιόρτζια, η Φλόριντα, η Αϊόβα, η Μινεσότα, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν, η Βόρεια Καρολίνα, το Τέξας, η Νεβάδα, η Πενσυλβάνια και το Οχάιο. Υπάρχουν 195 ψήφοι του Κολλεγίου Εκλεκτόρων σε αυτές τις 12 κρίσιμες πολιτείες. Η Μινεσότα και η Νεβάδα υπερασπίζονται αυτή τη στιγμή από τους Δημοκρατικούς, και τα άλλους 10 από τους Ρεπουμπλικάνους.

Πιστοποίηση αποτελεσμάτων

Με ορισμένες Πολιτείες να επιτρέπουν την καταμέτρηση των ψήφων ακόμη και αν ληφθούν μετά τις 3 Νοεμβρίου, οι φετινές εκλογές θα μπορούσαν να είναι εκτεταμένες. Κάθε πολιτεία πρέπει να αρχίσει να πιστοποιεί τα αποτελέσματά της από τις 10 Νοεμβρίου, αν και αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει εάν υπάρξει επανάληψη. Κάθε πολιτεία εκτός από την Καλιφόρνια πρέπει να έχει πιστοποιήσει το αποτέλεσμα έως τις 8 Δεκεμβρίου.

Τι γίνεται αν υπάρχει ισοπαλία;

Στην απίθανη περίπτωση και οι δύο υποψήφιοι να τερματίσουν με 269 ψήφους στο Εκλογικό Κολλέγιο, εναπόκειται στο Κογκρέσο να αποφασίσει ποιος θα είναι νέος ένοικος στον Λευκό Οίκο. Το Σώμα θα ψηφίσει τον πρόεδρο ενώ η Γερουσία θα αποφασίσει ποιος είναι ο αντιπρόεδρος. Κάθε γερουσιαστής θα έχει μια ψήφο για τους δύο αλλάξει. Οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιανουαρίου, όταν το Σύνταγμα ορίζει ότι λήγει η θητεία του νυν προέδρου. Σύμφωνα με τον Προεδρικό Διαδοχικό Νόμο, εάν το Κογκρέσο δεν έχει ακόμη αποδείξει νικητή πρόεδρο ή αντιπροέδρου, η Πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι θα ενεργούσε ως αναπληρώτρια Πρόεδρος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ