OHE: Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά ανάκληση της απόφασης για τα Βαρώσια – Η οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας

Tη βαθιά ανησυχία του, για τις εξελίξεις μετά την απόφαση για «άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων», ως αποτέλεσμα των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας, εξέφρασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλώντας την Άγκυρα να ανακαλέσει την απόφαση που ανακοίνωσε στις 6 Οκτωβρίου.

Στη δήλωση του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας επαναβεβαιώνει την προσήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας στα Ψηφίσματα 550 και 789. Επιπλέον κάλεσε τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, αλλά και τις εγγυήτριες δυνάμεις να ξεκινήσουν διάλογο αμέσως μετά τις ψευδοεκλογές στα κατεχομένα.

Σημειώνεται ότι ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης εξέφρασε αμέσως μετά την ικανοποίησή του, για το περιεχόμενο της δήλωσης.

Η δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας: “Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει το καθεστώς της Αμμοχώστου, όπως ορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος 550 (1984) και του ψηφίσματος 789 (1992).

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι δεν πρέπει να πραγματοποιούνται ενέργειες, σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία, σχετικά με την ανακοίνωση της Άγκυρας, στις 6 Οκτωβρίου για άνοιγμα της ακτογραμμής των Βαρωσίων και ζητεί την ανάκληση αυτής της ενέργειας και την αποφυγή τυχόν μονομερών ενεργειών, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του για μια διαρκή, περιεκτική και δίκαιη διευθέτηση, σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού, βασισμένη στη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί τις πλευρές στο νησί και τις Εγγυήτριες Δυνάμεις να ξεκινήσουν διάλογο εποικοδομητικά και με τη μορφή του κατ’επείγοντως, μετά την «εκλογική» διαδικασία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει την υποστήριξή του προς τον Γενικό Γραμματέα και την πρόθεσή του να συγκαλέσει συνάντηση, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκύπριων ηγετών στη συνάντησή τους με τον Γενικό Γραμματέα τον Νοέμβριο του 2019. Το Συμβούλιο Ασφαλείας παραμένει δεσμευμένο στο θέμα”.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει υπόψη τα γεγονότα στο νησί και όχι την προπαγάνδα των Ελληνοκυπρίων, αναφέρει με ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, επικρίνοντας την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαρωσίων κατά τη Σύνοδο του στις 9 Οκτωβρίου 2020 και σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο δημοσίευσε δήλωση της Προεδρίας”.

“Η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως την δήλωση της τδβκ σχετικά με το ζήτημα. Η απόφαση των τουρκοκυπριακών αρχών σχετικά με την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων η οποία είναι έδαφος της τδβκ δεν ανοίγει τον δρόμο για να υπάρξει θυματοποίηση. Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή του καθεστώτος στην περιοχή” αναφέρεται.

“Επομένως ο ισχυρισμός ότι αυτό το ψήφισμα είναι αντίθετο με τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει υπόψη τα γεγονότα στο νησί και όχι την προπαγάνδα της ε/κ διοίκησης και να αξιολογήσει τις εξελίξεις χωρίς προκατάληψη”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Καταλήγει λέγοντας ότι “η υπεράσπιση τoυ στάτους κβο δεν θα ωφελήσει ούτε τις δυο κοινότητες που είναι συνιδιοκτήτριες του νησιού της Κύπρου ούτε και θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού”.

Πηγή: philenews.com/ ΚΥΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ