Φρανσουά Ανρί Πινό: Ο σύζυγος της Σάλμα Χάγιεκ είναι ο “βασιλιάς” της γαλλικής μόδας – Πώς γνωρίστηκαν

της Ελένης Καραμήτσου

Το όνομά του έγινε ευρέως γνωστό στους μη επαΐοντες από τον γάμο του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Σάλμα Χάγιεκ. Αλλά ο Φρανσουά Ανρί Πινό σίγουρα δεν είναι ένας απλός σύζυγος μίας διάσημης σταρ. Αντιθέτως, είναι Γάλλος δισεκατομμυριούχος, πανίσχυρος επιχειρηματίας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του διεθνούς πολυτελούς ομίλου Kering, ο οποίος περιλαμβάνει τους οίκους Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga, Alexander McQueen, Boucheron, Brioni, Puma, Bottega Veneta, αλλά και πρόεδρος χαρτοφυλακίου του ομίλου holding Groupe Artémis, που κατέχει μεταξύ άλλων τον οίκο δημοπρασιών Christie’s, την οινοποιία Chateau Latour στο Μπορντό, τo εβδομαδιαίο περιοδικό της Le Monde, Le Point, το τηλεοπτικό δίκτυο TF-1 και το γήπεδο Stade Rennais FC. Το 2000 ο όμιλος εξαγόρασε και το εμβληματικό θέατρο Mαρινί στο Παρίσι.

Ο Φρανσουά Ανρί Πινό είναι γιος του Φρανσουά Πινό. Ανέλαβε ως CEO τον όμιλο όταν ήταν γνωστός ως PPR (Pinault-Printemps-Redoute),, το 2005 και εισχώρησε στα πολυτελή αγαθά. Μετονόμασε τον όμιλο ως Kering το 2013.

Ο πατέρας του Πινό είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, κατέχοντας τη θέση 23 στον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Το 2006 ο Πινό γνωρίστηκε με τη Χάγιεκ σε ένα γκαλά στη Βενετία. Το ζευγάρι τηρεί σιγήν ιχθύος για τη σχέση του. Σε μια συνέντευξή της στο Town & Country η Μεξικανή σουπερστάρ είχε πει: “Είναι τόσο ρομαντική και υπέροχη ιστορία, αλλά είναι δική μου. Δεν θέλω να την ευτελίσω μετατρέποντάς τη σε μια ιστορία για να εμφανίσω ενδιαφέροντα τον εαυτό μου”. Το ζευγάρι ανακοίνωσε τον αρραβώνα του μαζί με την εγκυμοσύνη της Χάγιεκ τον Μάρτιο του 2007. Παντρεύτηκαν δύο φορές, μία στο δημαρχείο του Παρισιού την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και τη δεύτερη σε μια λαμπερή τελετή στη Βενετία με πλήθος καλεσμένων. Πρόσφατα Πινό και Χάγιεκ μαζί με την κόρη τους και φίλους έκαναν διακοπές στην Ελλάδα και έδειχναν απολύτως ερωτευμένοι και ευτυχισμένοι. Ο δισεκατομμυριούχος “βασιλιάς” της γαλλικής μόδας έχει ακόμη δύο παιδιά, έναν γιο τον Φρανσουά και μια κόρη τη Ματίλντ από τον πρώτο του γάμο με την Ντοροτέ Λεπέρ. Ο Πινό φέρεται να είχε σχέση και με τη Νικόλ Κίντμαν ενώ η ερωτική ζωή του είχε προσελκύσει στο παρελθόν τα φώτα της δημοσιότητας καθώς από τη σύντομη σχέση του με το supermodel Λίντα Εβαντζελίστα απέκτησε έναν γιο. Το ζευγάρι ήταν μαζί μόλις πέντε μήνες μαζί από τον Σεπτέμβριο του 2005 έως τον Ιανουάριο του 2006 αλλά από αυτήν τη σχέση γεννήθηκε ένα παιδί, ο Αγκουστίν Τζέιμς Εβαντζελίστα, που έγινε το επίκεντρο της δικαστικής διαμάχης ανάμεσα στους δύο πρώην συντρόφους. Η Εβαντζελίστα κρατούσε επτασφράγιστο μυστικό την πατρότητα του γιου της, ένα μυστικό που έσκασε σαν βόμβα το 2011 κι ενώ ο Πινό ήταν παντρεμένος με τη Χάγιεκ. Μάλιστα, το 2007 όταν το μοντέλο είχε ρωτηθεί από τη NY Post είχε αρνηθεί ότι πατέρας ήταν ο Πινό. Είχε πει ότι πατέρας είναι ένας αρχιτέκτονας από τη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, τότε άρχισε διαμάχη με τον Πινό για τη διατροφή που θα έδινε ο δισεκατομμυριούχος στο μοντέλο για τον γιο του, μία διαμάχη που λύθηκε τον Μάιο του 2012. Τον Σεπτέμβριο του 2011 ο Πινό, μιλώντας στο Elle, έλυσε τη σιωπή του με αφορμή τα δημοσιεύματα για το ποσό των 46.000 δολαρίων που φέρεται να ζητούσε το μοντέλο ως μηνιαία διατροφή τονίζοντας πως ήταν “παρών” όσο περισσότερο μπορούσε ενώ επεσήμανε ότι είχε αναγνωρίσει τον Αγκουστίν από το 2007. Επίσης, είχε πει στη γαλλική έκδοση του περιοδικού ότι ο γιος του όλα αυτά τα χρόνια αποτελούσε μέρος της οικογένειάς του τόσο στη Γαλλία όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, με κάθε ευκαιρία, προσθέτοντας ότι ο Αγκουστίν είχε καλή σχέση και με τη Βαλεντίνα, την κόρη του με τη Χάγεκ που γεννήθηκε το 2007.

Φέρεται πως η Εβαντζελίστα έμεινε έγκυος λίγο πριν από τον χωρισμό της από τον Πινό ενώ τον Απρίλιο του ίδιου έτους αυτός γνωρίστηκε με τη Σάλμα. Σημειώνεται ότι όταν η Εβαντζελίστα έμεινε έγκυος ήταν 42 ετών και ο Αγκουστίν είναι το μόνο της παιδί.

Ο Πινό δεν είναι απλώς ένας επιχειρηματίας που έχει στην ιδιοκτησία του οίκους μόδας αλλά γνωρίζει από μόδα. Διαδραμάτισε τεράστιο ρόλο στη μετάβαση του θρυλικού οίκου Balenciaga μετά την αποχώρηση του Νικολά Γκεσκιέρ από τη θέση του διευθυντή Δημιουργικού ενώ ο Εντί Σλιμάν ανέλαβε στη θέση του Στέφανο Πιλάτι στον οίκο Yves Saint Laurent. “Ο Νικολά έχτισε τον Balenciaga πριν από 15 χρόνια. Έφερε έναν απίστευτο μοντερνισμό σε έναν παραδοσιακό οίκο. Αλλά έρχεται κάποια στιγμή, συχνά όταν το εμπορικό σήμα ωριμάζει, που χρειάζεται να διευρύνει το πεδίο του και το καλλιτεχνικό του λεξιλόγιο και τότε πρέπει να αναρωτηθείς αν είναι η στιγμή για κάτι άλλο” είχε πει ο Πινό το 2013 στους New York Times.

Τον Απρίλιο του 2019 μετά την τραγική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων ο Πινό με ανακοίνωσή του στη Le Figaro γνωστοποίησε ότι η οικογένειά του δωρίζει 100 εκατ. ευρώ για την ανοικοδόμηση του ναού: “Ο πατέρας μου (Φρανσουά Πινό) και εγώ έχουμε αποφασίσει να αποδεσμεύσουμε από τώρα το χρηματικό ποσό των 100 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια της Artemis προκειμένου να συνεισφέρουμε στην ολοκληρωτική ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων”.

Έτσι αποδεικνύει και το φιλάνθρωπο πρόσωπό του, το οποίο ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων. Το 2008 ίδρυσε το Ίδρυμα Kering μέσω του οποίου προωθούνται και υπερασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών. Το 2019 ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον επέλεξε να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό από οίκους μόδας αφιερωμένο στη δημιουργία και ανάπτυξη βιώσιμων μοντέλων για τη βιομηχανία μόδας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ