Σύνοδος Κορυφής: Το σενάριο της “διπλωματικής” καραντίνας του Μισέλ που δίνει χρόνο στον Ερντογάν

Το θετικό κρούσμα κορονοϊού στο περιβάλλον του Σαρλ Μισέλ που επέφερε την ακύρωση της Συνόδου Κορυφής έδωσε χρόνο στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ταυτόχρονα προκάλεσε πολλά ερωτήματα. Όπως μεταδόθηκε στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star, η καραντίνα, στην οποία μπήκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μοιάζει να είναι περισσότερο «διπλωματική» παρά πραγματική.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι Ευρωπαίοι αγνόησαν άρθρο, το οποίο επέτρεπε τη διεξαγωγή κανονικά της Συνόδου Κορυφής. Συγκεκριμένα, με βάση το άρθρο 15 παράγραφος 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση που αρρωστήσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην προκειμένη δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του λόγω υποψίας έκθεσης στον κορονοϊό, αντικαθίσταται από το κράτος μέλος που έχει την εξάμηνη Προεδρία του Συμβουλίου, δηλαδή εν προκειμένω, την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Με απλά λόγια, η Σύνοδος Κορυφής θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εάν εφαρμοζόταν το συγκεκριμένο άρθρο της Συνθήκης της ΕΕ και αν είχε αντικατασταθεί ο Σαρλ Μισέλ. Φαίνεται, όμως, ότι αυτή η εκδοχή εξυπηρετεί διπλωματικά, γιατί έτσι η Ευρώπη δεν είναι αναγκασμένη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, μετά και το βέτο της Κύπρου και ταυτόχρονα ο Ερντογάν κερδίζει χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη, η Σύνοδος Κορυφής αναβλήθηκε για τις 1-2 Οκτωβρίου, μετά τον εντοπισμό θετικού κρούσματος κορονοϊό στον κύκλο του Σαρλ Μισέλ, ο οποίος βρίσκεται εδώ και μερικές ώρες σε καραντίνα.

Δείτε το βίντεο από το Star:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ