Πομπέο σε Αναστασιάδη: Ανησυχούμε για τις έκνομες δράσεις της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο

Την ανησυχία των ΗΠΑ για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος τάχθηκε παράλληλα υπέρ της διπλωματικής οδού για την επίλυση των προβλημάτων, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν συμφωνίες για τα θαλάσσια ζητήματα.

Τυχόν διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου και όχι μέσω της διπλωματίας των κανονιοφόρων, δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε απόψε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία παρίστατο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Πομπέο εξέφρασε παράλληλα τη στήριξη της Ουάσιγκτον στο δικαίωμα της κυπριακής Κυβέρνησης για εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας διευθέτησης του Κυπριακού που θα είναι επωφελής για όλους.

Από της πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η επίσκεψή του Μάικ Πομπέο, σε μια στιγμή κατά την οποία υπάρχουν κρίσιμες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, καταδεικνύει εύστοχα την ειλικρινή ανησυχία και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.

Εξέφρασε, παράλληλα, τη βαθιά εκτίμηση της Λευκωσίας προς την Κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη σταθερή θέση της αναφορικά με την καταδίκη των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και την ανεμπόδιστη ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων.

Υποστήριξε επίσης τη θέση των ΗΠΑ ότι τυχόν διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου και όχι μέσω της διπλωματίας των κανονιοφόρων, εκφράζοντας ετοιμότητα για καθορισμό με την Τουρκία των θαλασσίων ζωνών στα βόρεια και δυτικά της Κύπρου, είτε μέσω διμερών διαπραγματεύσεων, είτε μέσω προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε επίσης τη δέσμευσή του για επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από το σημείο όπου διακόπηκαν στο Κράνς Μοντάνα, είπε όμως ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Τουρκία να τερματίσει τις επιθετικές και προκλητικές ενέργειές της, όχι μόνο στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και σε σχέση με την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.

«Εξέφρασα στον Μάικ Πομπέο την βαθιά εκτίμησή μου στις ΗΠΑ για τη σταθερή στάση της στην καταδίκη των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ μας, και την πλήρη στήριξή της ανεμπόδιστης άσκησης από την Κύπρο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων», έγραψε στο twitter μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. πηγή: sigmalive.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ