Κορονοϊός: Ένας στους 100 νοσηλευόμενους ασθενείς εμφανίζει πνευμονοθώρακα

Περίπου το 1% των ασθενών που εισάγονται για νοσηλεία, λόγω Covid-19, αναπτύσσει πνευμονοθώρακα («τρύπιο» πνεύμονα) ως επιπλοκή, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη που αναδεικνύει αυτό το ζήτημα.

Μία τρώση του πνεύμονα προκαλεί διαρροή αέρα και ανώμαλη συγκέντρωση του στον πλευριτικό χώρο μεταξύ του πνεύμονα και του θωρακικού τοιχώματος, κάτι που τελικά μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση των πνευμόνων. Συνήθως συμβαίνει σε πολύ ψηλούς νέους άνδρες ή σε ηλικιωμένους με σοβαρή υποκείμενη πάθηση των πνευμόνων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Νοσοκομείου Άντενμπρουκ, με επικεφαλής τον καθηγητή Στέφαν Μάρτσινιακ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό πνευμονολογικό περιοδικό “European Respiratory Journal”, πρόσεξαν ότι στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού αρκετοί ασθενείς με Covid-19 εμφανίζουν πνευμονοθώρακα, ακόμη και όταν δεν διασωληνώνονται. Η έρευνα σε 16 βρετανικά νοσοκομεία έδειξε ότι το ποσοστό των εισηγμένων ασθενών με κορονοϊό που εμφανίζει πνευμοθώρακα, αγγίζει το 1% (συγκεκριμένα 0,91%).

«Οι γιατροί πρέπει να έχουν το νου τους για την πιθανότητα πνευμοθώρακα στους ασθενείς με Covid-19, παρόλο που δεν πρόκειται για τυπικούς ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα κινδύνου για κάτι τέτοιο. Πολλές περιπτώσεις βρέθηκαν τυχαία, καθώς ο γιατρός δεν είχε υποπτευθεί την ύπαρξη πνευμοθώρακα και η διάγνωση έγινε από τύχη», τόνισε ο Μάρτσινιακ.

Περίπου τα δύο τρίτα (63%) των ασθενών με πνευμοθώρακα επιβίωσαν, ιδίως οι κάτω των 70 ετών, ενώ στους μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς το ποσοστό επιβίωσης ήταν μικρότερο, περίπου 42%. Οι ασθενείς με πνευμοθώρακα έχουν τριπλάσια πιθανότητα να είναι άνδρες σε σχέση με γυναίκες, αλλά η πιθανότητα επιβίωσης δεν διαφέρει ανάμεσα στα δύο φύλα.

Η αιτία που η Covid-19 προκαλεί πνευμοθώρακα, μπορεί να είναι η δημιουργία κύστεων στους πνεύμονες, αλλά και άλλες αιτίες.

Τι είναι ο Πνευμοθώρακας;

Πνευμοθώρακας είναι η ανώμαλη συγκέντρωση αέρα στον πλευριτικό χώρο, μεταξύ πνεύμονος και θωρακικού τοιχώματος. Αναλόγως την περίπτωση, προκύπτει και η ένδειξη για θωρακοχειρουργική παρέμβαση.

Το πιο κοινό αίτιο πρόκλησής του είναι η τρώση του θωρακικού τοιχώματος, ή του πνεύμονος, λόγω τραύματος/ κάκωσης, ή εξαιτίας κάποιας ιατρικής πράξης. Ωστόσο, μπορεί να προκληθεί και από κάποια υποκείμενη νόσο του πνεύμονος (αυτόματος πνευμοθώρακας από ρήξη αερώδους κύστεως), συχνότερα σε νεαρούς άνδρες. Ο αυτόματος πνευμοθώρακας μπορεί να προκληθεί, χωρίς να είναι εμφανές το αίτιο.

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το μέγεθός του. Επίσης, και από το αν ο αέρας, που βρίσκεται στον υπεζωκότα, είναι υψηλής τάσεως. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δύσπνοια, ξαφνικό και οξύ θωρακικό πόνο, πτώση της αρτηριακής πίεσης και αδύναμο, αλλά ταχύ σφυγμό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ