Τουρκία: Κατέρρευσε η “Αγία Σοφία της Προύσας” – Η ιστορία του ορθόδοξου χριστιανικού ναού – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Κατέρρευσε ο ορθόδοξος χριστιανικός ναός του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα, καθώς όπως αναφέρεται στα τουρκικά ΜΜΕ, το ιστορικό κτίριο είχε εγκαταλειφθεί εδώ και εφτά χρόνια. Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα ή αλλιώς “Αγία Σοφιά της Προύσας” εκτιμάται ότι χτίστηκε το 1896.

Ωστόσο μετατράπηκε σε σε τζαμί μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών. Όμως εγκαταλείφθηκε, καθώς χρησιμοποιούταν ελάχιστα μετά την κατασκευή του τζαμιού Yeni Özlüce. Το ιστορικό κτίριο, σύμφωνα με τις ιστοσελίδες ntv.com.tr και gazeteduvar.com, το ανέλαβε το 2006 ο δήμος Nilüfer, ο οποίος το αποκατέστησε στο πλαίσιο έργου που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Διατήρησης Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς και το άνοιξε ως πολιτιστικό σπίτι Özlüce (Özlüce Kultürevi) το 2009.

Ωστόσο, το 2013, ως αποτέλεσμα αγωγής που υπέβαλε η Περιφερειακή Διεύθυνση Βακουφίων, το πολιτιστικό σπίτι Özlüce καταχωρήθηκε στο Ίδρυμα Inesiye Village Mosque.

Το ιστορικό κτίριο, του οποίου η πόρτα ήταν κλειδωμένη μετά τη μεταβίβαση, δεν συντηρήθηκε και άρχισαν να εμφανίζονται ρωγμές. Σημειώνοντας την κατάσταση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Βακουφίων και εφιστώντας την προσοχή στον κίνδυνο κατάρρευσης, ο Δήμος Nilüfer προσπάθησε το 2016 να περιέλθει ξανά το κτίριο στην ιδιοκτησία ή κατοχή του για ανακαίνιση.

Ο Δήμος Nilüfer είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο κατάρρευσης εκ νέου το 2019, ζητώντας να νοικιάσει το κτίριο του ναού. Ωστόσο, το αίτημά του απορρίφθηκε. Το ιστορικό κτίριο μέχρι την κατάρρευσή του είχε μείνει χωρίς επίβλεψη για 7 χρόνια.

Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, το βράδυ της 1ης Σεπτεμβρίου “ο εφιάλτης έγινε πραγματικότητα, και το κτίριο κατέρρευσε τα μεσάνυχτα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ