Αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας για τη συνέντευξη του Τζέφρι Πάιατ στη Realnews

Την αντίδραση της ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα προκάλεσε η συνέντευξη που παραχώρησε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ στη Realnews. Συγκεκριμένα, ο κ. Πάιατ απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη επέκταση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, τόνισε ότι “η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ένα σύµµαχο-κλειδί στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της ρωσικής και της κινεζικής επιρροής, σε ένα συνεχώς πιο περίπλοκο στρατηγικό περιβάλλον”.

Με αφορμή αυτή τη δήλωση, η ρωσική πρεσβεία ζητά να μάθει αν συμφωνεί η Ελλάδα με την “ψευδή ‘ανάλυση’ του χαρακτήρα των ρωσοελληνικών σχέσεων”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, σε ανάρτησή της στα social media.

“Είναι απορίας άξιο το σχόλιο του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα στην εφημερίδα Real News ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα σύμμαχο-κλειδί, “ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της ρωσικής … επιρροής”. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε εάν συμφωνεί η ίδια η Ελλάδα με την ως άνω ψευδή “ανάλυση” του χαρακτήρα των ρωσοελληνικών σχέσεων” σημειώνεται στην ανάρτηση της πρεσβείας της Ρωσίας.

Η ερώτηση και η απάντηση του κ. Πάιατ.

Εχετε χαρακτηρίσει τη βάση στη Σούδα ως την πιο σημαντική πλατφόρμα για την προβολή της αμερικανικής ισχύος στην περιοχή της Μεσογείου. Σκοπεύετε να ζητήσετε επέκταση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας για μια περίοδο περισσότερων ετών;

Η σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας βρίσκεται ιστορικά στο υψηλότερο επίπεδο. Η αναβαθµισµένη µας σχέση µε την Ελλάδα βασίζεται σε κοινούς στόχους και σε µια επεξεργασµένη στρατηγική, που αναγνωρίζει την επιστροφή του ανταγωνισµού των µεγάλων δυνάµεων στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ένα σύµµαχο-κλειδί στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της ρωσικής και της κινεζικής επιρροής, σε ένα συνεχώς πιο περίπλοκο στρατηγικό περιβάλλον. Επιστρατεύουµε όλες τις πτυχές της αµερικανικής ισχύος, προκειµένου να αντιµετωπίσουµε αυτές τις προκλήσεις και να προωθήσουµε τους κοινούς στόχους µας για την άµυνα και την ασφάλεια, όπως αυτοί καταγράφονται στον διµερή στρατηγικό διάλογο και την επικαιροποιηµένη συµφωνία αµοιβαίας αµυντικής συνεργασίας (MCDA). Ο διάλογος 3+1 µε την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο, που δροµολόγησε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Ποµπέο πέρυσι στην Ιερουσαλήµ, αποτελεί ένα καλό παράδειγµα της νέας αµερικανικής στρατηγικής. Τα τελευταία χρόνια, οι δραστηριότητες των Ηνωµένων Πολιτειών έχουν επεκταθεί σηµαντικά στη βάση της Σούδας, το «στολίδι του στέµµατος» σε ό,τι αφορά τις διµερείς αµυντικές σχέσεις. Η επικαιροποίηση της συµφωνίας MDCA τον Ιανουάριο µας δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουµε περαιτέρω τους κοινούς µας στόχους για τη συνεργασία στο ΝΑΤΟ και τις κοινές ασκήσεις. Η ενισχυµένη παρουσία των ΗΠΑ σε περισσότερες ελληνικές τοποθεσίες στέλνει ένα ισχυρό µήνυµα στους αντιπάλους µας ότι Ελλάδα και Ηνωµένες Πολιτείες είναι ενωµένες στην υποστήριξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Πρόσφατα καλωσορίσαµε την 101η Αεροµεταφερόµενη Ταξιαρχία στην Αλεξανδρούπολη για να συµµετάσχει στην επιχείρηση Atlantic Resolve και η οµάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου «Eisenhower» συµµετείχε σε ασκήσεις µε το ελληνικό Ναυτικό νότια της Κρήτης. Η νέα πλωτή εκστρατευτική µας βάση, το «Hershel Woody Williams», ήταν πρόσφατα στη Σούδα και συνεχίζει να επιχειρεί στην ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, το φθινόπωρο, ανυποµονούµε να καλωσορίσουµε την 101 Αεροµεταφερόµενη στην αεροπορική βάση του Στεφανοβίκειου. Θα συνεχίσουµε να εργαζόµαστε µε τους Ελληνες εταίρους µας για την ενίσχυση της αµυντικής µας συνεργασίας, συµπεριλαµβανοµένων των συζητήσεών µας για την επέκταση της συµφωνίας αµοιβαίας αµυντικής συνεργασίας

ΔΕΙΤΕΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ REALNEWS

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ