Χάικο Μάας-Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Φορτισμένο το κλίμα στην Άγκυρα

Μετά την Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ταξίδεψε στην Άγκυρα όπου συναντήθηκε και με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με στόχο της γερμανικής πρωτοβουλίας την αποκλιμάκωση στην περιοχή και κατόπιν τον απευθείας διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας.

Περισσότερο από το προγραμματισμένο διήρκεσε η συνάντηση του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και έτσι η κοινή συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με καθυστέρηση. Σύμφωνα με το δελτίο του Open, το κλίμα πριν από τη συνάντηση στην Άγκυρα ήταν επιφυλακτικό αλλά και φορτισμένο. Η πολιτική ανάλυση έβλεπε θετικά τον ρόλο της Γερμανίας με κάποιους να λένε ότι το Βερολίνο έχει ευκαιρία να προβεί σε πραγματική διαμεσολάβηση ενάντια στη γαλλική αλαζονεία και το παραχάιδεμα της Ελλάδας. Αλλά μετά τις δηλώσεις του Μάας στην Αθήνα η Άγκυρα και ο Τύπος άρχισε να αλλάζει γνώμη προς το αρνητικό σχετικά με τη διαμεσολάβηση καθώς θεωρούν ότι ο Μάας και το Βερολίνο υποστηρίζουν και πάλι την Αθήνα και πως ο Γερμανός ΥΠΕΞ έρχεται προκατειλημμένος και ότι αυτό που θα κάνει είναι να πιέσει την Άγκυρα να δεχτεί τον διάλογο με τους όρους της Αθήνας, δηλαδή για να πιέσει η Γερμανία την Τουρκία να σταματήσει την όποια δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο γιατί αυτός αποτελεί όρο της Ελλάδας.

Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια,ο Χάικο Μάας ζήτησε να σταματήσει άμεσα κάθε προκλητικότητα και συμπλήρωσε ότι η μικρότερη σπίθα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να προκαλέσει καταστροφή. Τέλος, σημείωσε ότι η Γερμανία θα υποστηρίζει, με όλες της τις δυνάμεις, τη διαδικασία διαλόγου πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ