Μιχαήλ Κράτσιος: Το δεξί χέρι του Τραμπ σε θέματα τεχνολογίας με καταγωγή από Χίο και Καστοριά

Ο Μιχαήλ Κράτσιος είναι η επιλογή του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ως επικεφαλής του γραφείου τεχνολογίας του Λευκού Οίκου. Είναι ο Διευθυντής Τεχνολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών και Αναπληρωτής Βοηθός του Προέδρου στο Γραφείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου. Το πλήρες όνομά του είναι ο Μιχαήλ Ιωάννης Κοτσακάς Κράτσιος (Michael John Kotsakas Kratsios). Γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 1986.

Λόγω αυτού του ρόλου του, ο Κράτσιος είναι ένας από τους κορυφαίους τεχνολογικούς συμβούλους του Προέδρου Τραμπ. Την 1η Αυγούστου 2019, η Γερουσία των ΗΠΑ τον εξέλεξε ομόφωνα τέταρτο Διευθυντή Τεχνολογίας (CTO) των ΗΠΑ. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, ο Κράτσιος συμβουλεύει τον Τραμπ σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων πολιτικής στην τεχνολογία και οριοθετεί τις προτεραιότητες στον τομέα της τεχνολογίας των ΗΠΑ και τις στρατηγικές πρωτοβουλίες.

Διαδραμάτισε αναπόσπαστο ρόλο στην ανάπτυξη και εκτέλεση της ατζέντας εθνικής τεχνολογίας της διοίκησης του Tραμπ από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία. Υπό την ηγεσία του, ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε πρωτοβουλίες τεχνητής νοημοσύνης, κβαντικής πληροφορικής, 5G και ευρυζωνικών επικοινωνιών, αυτόνομων οχημάτων, εμπορικών drone, εκπαίδευσης STEM και προηγμένης κατασκευής. Ο Μάικλ ενθαρρύνει την ανάπτυξη αναδυόμενων τεχνολογιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξουσιοδοτεί τις αμερικανικές εταιρείες να εμπορευματοποιήσουν και να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες και βελτιώνει και επεκτείνει την πρόσβαση στα εργαλεία που είναι απαραίτητα για να πετύχουν οι Αμερικανοί στην οικονομία του 21ου αιώνα. Ο Κράτσιος σπούδασε πολιτικές επιστήμες και πολιτική οικονομία, όπως και ελληνικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Princeton. Σύμφωνα με το Reuters, αναλαμβάνει υφυπουργός Άμυνας με χαρτοφυλάκιο την Έρευνα και τη Μηχανική.

“Η μητέρα μου και ο παππούς μου ήρθαν στην Αμερική από την Ελλάδα σε μια αναζήτηση καλύτερου μέλλοντος. Μου μετέδωσαν μια έμφυτη αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο. Και πιστεύω ότι αγκαλιάζοντας την τεχνολογική καινοτομία, χτίζοντας νέες τεχνολογίες στην Αμερική και σχηματίζοντας αυτές τις τεχνολογίες με τις αμερικανικές αξίας θα μας οδηγήσει σε ένα ισχυρότερο μέλλον” είχε δηλώσει όταν ανέλαβε τη θέση του στον Λευκό Οίκο. Η μητέρα του, Μαρία μετανάστευσε στις ΗΠΑ από την Χίο. Ο παππούς του από την πλευρά του πατέρα του, Γιάννη, μετανάστευσε στις ΗΠΑ από την Καστοριά. Ο 34χρονος, μεγάλωσε σε ένα ελληνικό σπίτι, με τις παραδόσεις και μιλά πολύ καλά ελληνικά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ