Πρόκληση από σύμβουλο του Ερντογάν: Η Τουρκία έχει δικαίωμα για μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ στο Αιγαίο

Ανάλυση-πρόκληση από τον Τούρκο καθηγητή, Ιρφάν Καγιά στο πρακτορείο Anadolu, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να προχωρήσει μονομερώς στην κήρυξη ΑΟΖ είτε στο Αιγαίο είτε στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καγιά στην ανάλυση του αναφέρει ότι “η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και Ιταλίας για την αποκλειστική οικονομική ζώνη περιορίζει την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα των νησιών της Ελλάδας. Η Τουρκία σε αυτήν την περίπτωση (μετά τη συμφωνία Ελλάδος-Ιταλίας) θα δηλώσει μονομερώς ΑΟΖ στη θάλασσα (Αιγαίο-Α.Μεσόγειο). Μπορεί; Θεωρητικά υπάρχει ένα τέτοιο δικαίωμα της Τουρκίας. Ο νόμος για τη θαλάσσια κυριαρχία δίνει το δικαίωμα μιας μονομερούς αποκλειστικής ανακήρυξης ΑΟΖ στην Τουρκία, η οποία βάσει των διατάξεων φαίνεται να είναι σε θέση να ανακοινώσει τη δική της οικονομική ζώνη, Αλλά δεν χρειάζεται να είμαστε ιερείς για να προβλέψουμε ότι μια τέτοια ανακήρυξη που θα γίνει με αυτόν τον τρόπο, δεν θα συγκεντρώσει μεγάλη αντίδραση στο δυτικό κόσμο, στους κύκλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Ο Ιρφάν Καγιά, ο οποίος είναι μέλος του κόμματος του Ερντογάν και σύμβουλος της τουρκικής κυβέρνησης, δεν μένει μόνο σ’ αυτά. Επισημαίνει ότι «η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν συνάψει συμφωνία για την ΑΟΖ και η Τουρκία μόλις άνοιξε την πόρτα στη χρήση μιας τέτοιας επιλογής. Οι ισχυρισμοί που αναφέρουν ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται μέχρι σήμερα ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και αποκλειστικές οικονομικές ζώνες εκτός από την ηπειρωτική χώρα είναι εντελώς αβάσιμοι. Υπό αυτές τις συνθήκες, ανάλογα με τη συγκυρία και τις προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης, είναι απαραίτητο να θεωρηθεί ότι η ηπειρωτική χώρα είναι ανεξάρτητη από την ύπαρξη των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ