Αστυνομικοί σκότωσαν με taser ομογενή στη Νέα Υόρκη: “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε ο 29χρονος

Σοκ προκαλεί στην κοινωνία του Κουίνς της Νέας Υόρκης ο θάνατος του 29χρονου ομογενή Γιώργου Ζαπάντη, όταν αστυνομικοί εισέβαλαν σπίτι του και στη διάρκεια της σύλληψής του τον χτύπησαν επανειλημμένως με όπλα taser. Ο 29χρονος που φέρεται να έπασχε από διπολισμό σύμφωνα με τις δηλώσεις του δικηγόρου της οικογένειας, έπαθε έμφραγμα και μεταφέρθηκε στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης στο Κουίνς όπου και κηρύχθηκε νεκρός.

Η υπόθεση σοκάρει περισσότερο καθώς οι δύο γείτονες που ήταν και αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο Ζαπάντης φώναζε ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει. “Υπήρξαν στιγμές που ο Τζορτζ είπε στους αστυνομικούς ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει όταν του τραβούσαν την μπλούζα” είπε η 16χρονη Σακίρα Νομπλ και πρόσθεσε: “Και οι αστυνομικοί είπαν “μην παίζεις αυτό το χαρτί, κανείς δεν σε πνίγει”.

Αυτή και πατέρας της, Ρίκι Νομπλ, είπαν ότι ο 29χρονος δεν απειλούσε κανέναν με το σπαθί όταν ο γείτονας κάλεσε την αστυνομία, με τα γεγονότα να παίρνουν άσχημη τροπή από τη στιγμή που οι αστυνομικοί έφθασαν. Βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα και τα οποία τράβηξαν γείτονες καταγράφουν τη στιγμή της σύλληψης όπου τέσσερις αστυνομικοί προσπαθούν να βάλουν χειροπέδες στον άνδρα στην είσοδο του σπιτιού του. Οι αστυνομικοί αναφέρουν ότι τον χτύπησαν με το παραλυτικό όπλο γιατί ήταν οπλισμένος, όμως στα βίντεο δεν φαίνεται να κρατά όπλο. Γείτονές του είπαν ότι δεν απειλούσε κανέναν και ούτε κρατούσε όπλο. Ένας αστυνομικός φώναζε “πέσε κάτω! θα σε χτυπήσω πάλι με το taser αν δεν πέσεις κάτω” ενώ δεύτερος αστυνομικός φώναζε “χτύπα τον ξανά” και πράγματι ο άλλος το έκανε.

Αστυνομικοί έφθασαν στο σπίτι του Γιώργου Ζαπάντη στο Γουάιτστοουν στο Κουίνς όταν έλαβαν κλήση για έναν άνδρα που κρατά όπλο. Η καταγγελία έγινε από γείτονα του ομογενή, ο οποίος φέρεται να είχε κόντρα μαζί του. Πράγματι, όταν οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι του 29χρονου, τον είδαν ντυμένο μονομάχο, να φορά κράνος και να κρατάει ένα σπαθί σαμουράι, αλλά, όπως είπαν και οι γείτονές του, έπαιζε με αυτό και δεν απειλούσε κανέναν.

Η μητέρα του Ζαπάντη, Αθανασία είπε πως ο γείτονας που έκανε την καταγγελία είχε ιστορικό παρενόχλησης προς τον γιο της και πως χειροκροτούσε όσο οι αστυνομικοί χτυπούσαν με τα παραλυτικά όπλα τους τον Γιώργο ενώ τον συνελάμβαναν. “Αν τον δω θα τον φτύσω κατάμουτρα” είπε οργισμένη και πρόσθεσε σε κατάσταση σοκ: “Κλαίω επειδή δεν ήμουν εκεί για τον γιο μου τις τελευταίες του στιγμές και πέθανε με αυτόν τον φριχτό τρόπο. Ήταν το δεξί μου χέρι, ήταν ο γιος μου, τα πάντα μου. Πέθανε χωρίς λόγο”. Ο Ρίκι Νομπλ κατηγορεί άλλον γείτονα για το περιστατικό και περιέγραψε τον νεκρό ως ένα καλό άτομο που συχνά τους έφερνε ελληνικό φαγητό, δεν προκαλούσε προβλήματα και πρόσεχε την αδερφή του που είχε σύνδρομο down. “Ήταν καλός άνθρωπος. Είπα στους αστυνομικούς ότι είχε προβλήματα ψυχικής υγείας, παίρνει φάρμακα. Φώναζα στους αξιωματικούς ότι ήταν άρρωστος και ακόμη τον χτυπούσαν με taser. Απλώς βάλτε του χειροπέδες και πάρτε τον!”.

Σύμφωνα με τη NY Daily News, το αρμόδιο τμήμα της αστυνομίας έκανε έρευνα αλλά σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα η χρήση βίας ήταν μέσα στο πλαίσιο των οδηγιών. Ο δικηγόρος της οικογένειας Ζαπάντη, Γιώργος Βομβολάκης αμφισβητεί αυτούς τους ισχυρισμούς και λέει ότι θέλει πλήρη διαφάνεια στην έρευνα καθώς τα βίντεο αποδεικνύουν ότι παρά τους αστυνομικούς ισχυρισμούς το θύμα δεν κρατούσε όπλο.

Πηγή: New York Daily News, gothamist, greekcitytimes

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ