• Ανεβαίνει το θερμόμετρο στη Λιβύη: Η προειδοποίηση της Αιγύπτου και η απάντηση Σάρατζ - Η στάση της Αθήνας

  3:35 μμ, Κυριακή 21 Ιουν 2020 3:35 μμ, Κυριακή 21 Ιουν 2020

  Κλιμακώνεται ξανά επικίνδυνα η ένταση στη Λιβύη, με τα πράγματα να περιπλέκονται ακόμη περισσότερο μετά τη δήλωση του προέδρου της Αιγύπτου ότι η χώρα είναι έτοιμη να επέμβει "άμεσα", αν οι δυνάμεις της GNA προωθηθούν προς τη Σύρτη που αποτελεί πόλη-κλειδί για τον έλεγχο μεγάλων φυσικών κοιτασμάτων πετρελαίου. Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος είχε προτείνει ένα αιρετό συμβούλιο ηγεσίας στη Λιβύη και κατάπαυση του πυρός, ωστόσο η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την Άγκυρα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να κάνει λόγο για απόπειρα να σωθεί ο Χάφταρ μετά τις ήττες που υπέστη στο πεδίο της μάχης.

  Με την υποστήριξη της Άγκυρας, οι πιστές δυνάμεις στην GNA -- που εδρεύει στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ -- έχουν σημειώσει σημαντικές νίκες από τις αρχές Ιουνίου, ανακτώντας τον έλεγχο όλης της βορειοδυτικής Λιβύης. Οι αντίπαλες δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης που υποστηρίζεται μεταξύ άλλων από την Αίγυπτο, υποχωρούν τις τελευταίες εβδομάδες καθώς υφίστανται ήττες επί του πεδίου. Οι δυνάμεις της GNA ωστόσο παραμένουν στην περιοχή χωρίς να συνεχίζουν την προώθησή τους προς την παράκτια πόλη της Σύρτης, στρατηγικό σημείο προς την ανατολική Λιβύη και υπό τον έλεγχο του στρατάρχη Χάφταρ.

  Η προειδοποίηση Σίσι

  Ο πρόεδρος της Αιγύπτου 'Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι προειδοποίησε το Σάββατο ότι οποιαδήποτε προώθηση των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που υποστηρίζονται από την Άγκυρα, προς την στρατηγική πόλη της Σύρτης στη Λιβύη, μπορεί να οδηγήσει στην "άμεση" επέμβαση του Καΐρου, με φόντο τις εντάσεις με την Τουρκία.

  Γενέτειρα του πρώην δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι, η Σύρτη καθώς και η Αλ-Τζούφρα, νοτιότερα, αποτελούν "κόκκινη γραμμή", προειδοποίησε ο Σίσι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Αν περάσουν αυτή τη γραμμή, η ασφάλεια της Αιγύπτου --χώρας που μοιράζεται σύνορα με τη Λιβύη, θα χρειαστεί μια "άμεση επέμβαση" των αιγυπτιακών δυνάμεων στη χώρα, δήλωσε ο Σίσι.

  "Κάθε άμεση επέμβαση της Αιγύπτου καθίσταται νόμιμη στο διεθνές επίπεδο, είτε βάσει του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για τη νόμιμη αυτοάμυνα είτε βάσει της μόνης νόμιμης αρχής εκλεγμένης από τον λαό της Λιβύης: το κοινοβούλιο της Λιβύης" που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, δήλωσε ο Σίσι. "Αν ο λιβυκός λαός μας ζητήσει να επέμβουμε, αυτό είναι ένα μήνυμα προς τον κόσμο ότι η Αίγυπτος και η Λιβύη μοιράζονται (...) κοινά συμφέροντα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα", πρόσθεσε.

  Η αντίδραση της κυβέρνησης Σάρατζ

  Στον Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι απάντησε ο Αμπντουραχμάν Σατέρ, μέλος της Λιβυκής Βουλής, κατηγορώντας στην Αίγυπτο ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας εδώ και τέσσερα χρόνια και ότι με τις δηλώσεις του "χτυπά" τα τύμπανα του πολέμου. Ο Αμπντουραχάν Σάτερ, μέλος του συμμαχικού με το GNA Λιβυκού Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι η ασφάλεια και η δημοκρατία της χώρας του βρίσκονται σε κίνδυνο από τότε που ο Ελ-Σίσι επέμενε να φέρει στρατιωτικά στρατεύματα που οι Λίβυοι δεν είχαν δεχθεί.

  "Κάτω τα χέρια σας από εμάς, μην επαναλάβετε την τραγωδία της Υεμένης" είπε χαρακτηριστικά - όπως μεταδίδει το Αl Jazeera και κατηγόρησε την Αίγυπτο ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας επί τέσσερα χρόνια.

  Το σχόλιο του ΥΠΕΞ

  Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της επίλυσης της λιβυκής κρίσης με πολιτικές διαδικασίες, σημειώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη και τις αιγυπτιακές προσπάθειες για πολιτική λύση. «Η χώρα μας τάσσεται σταθερά υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της επίλυσης της λιβυκής κρίσης με πολιτικές διαδικασίες, ενώ πρόσφατα από κοινού με άλλες χώρες, εξέφρασε την υποστήριξή της στις αιγυπτιακές προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση, την οποία και επαναλαμβάνει», επισημαίνει ο κ. Γεννηματάς.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα