Ιράκ: Επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον Κούρδων

Αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας εξαπέλυσαν το βράδυ της Κυριακής πλήγματα εναντίον θέσεων κούρδων αυτονομιστών, δήλωσε πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση.

«Η επιχείρηση Νύχια του Αετού άρχισε. Τα αεροσκάφη μας πλήττουν σπηλιές, τις κάνουν να καταρρέουν πάνω στα κεφάλια των τρομοκρατών», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας μέσω Twitter, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βάζουν συχνά στο στόχαστρο μέλη του εκτός νόμου αυτονομιστικού κινήματος Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), τόσο στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας — όπου το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων ανήκει στην κουρδική μειονότητα — όσο και στο βόρειο Ιράκ, όπου η ένοπλη οργάνωση διατηρεί βάσεις.

Κατά την πηγή του Ρόιτερς, απογειώθηκαν αεροσκάφη από διάφορες βάσεις στην Τουρκία, ειδικά στο Ντιγιάρμπακιρ και στη Μαλάτια, για να πλήξουν βάσεις του PKK στο Ιράκ, ειδικά στην περιοχή των βουνών Καντίλ, κοντά στα σύνορα Ιράκ-Ιράν.

Το PKK, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ, πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984. Στον πόλεμο χαμηλής έντασης που μαίνεται έκτοτε, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 40.000 άνθρωποι.

Πέραν των αεροπορικών επιδρομών που εξαπολύει συχνά, η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει απειλήσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια να διεξαγάγει ευρείας κλίμακας χερσαία εκκαθαριστική επιχείρηση εναντίον των βάσεων του PKK στα όρη Καντίλ.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ