Πέθανε η γυναίκα που αποκάλυψε το σκάνδαλο Λεβίνσκι

Στα 70 της χρόνια πέθανε η Λίντα Τριπ, η δημόσια υπάλληλος που αποκάλυψε το σκάνδαλο Λεβίνσκι που παρ’ ολίγο να στοιχίσει την προεδρία στον Μπιλ Κλίντον. Η Τριπ έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας. Την ανακοίνωση του θανάτου της έκανε η οικογένεια στα αμερικανικά Μέσα.

Οι ηχογραφήσεις ανάμεσα στην ίδια και τη Μόνικα Λεβίνσκι είχαν τεθεί στο επίκεντρο το 1998 στη διάρκεια της δίκης του τότε Αμερικανού πρόεδρου Μπιλ Κλίντον.Η πρώην δημόσια υπάλληλος που εργαζόταν στο Πεντάγωνο και διατηρούσε φιλία με τη Μόνικα Λεβίνσκι παρά το γεγονός ότι τις χώριζαν 24 χρόνια, έμαθε για τη σεξουαλική σχέση της νεαρής γυναίκας που εκπαιδευόταν στον Λευκό Οίκο, με τον πρόεδρο και το 1997 άρχισε να ηχογραφεί μυστικά τις συνομιλίες τους. Η Τριπ παρέδωσε τις ηχογραφήσεις στον Κένεθ Σταρ, τον ειδικό εισαγγελέα που ηγήθηκε της έρευνας στη διοίκηση του Κλίντον. Η Τριπ ενημέρωσε για το διαβόητο μπλε φόρεμα με τον λεκέ από το σπέρμα του προέδρου. Το 1998 ο Κλίντον οδηγήθηκε σε δίκη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που ήταν υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών κατηγορούμενος για ψευδορκία επειδή είχε πει ψέματα για τη σχέση του με την εκπαιδευόμενη Λεβίνσκι.

Ωστόσο, ο Κλίντον αρνήθηκε ότι διέπραξε ψευδορκία επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, ο νομικός ορισμός του στοματικού σεξ δεν συμπεριλαμβάνεται per se ως σεξουαλική επαφή. Επιπλέον, βασιζόμενος στον ορισμό των «σεξουαλικών σχέσεων» όπως προτάθηκε από τη Δίωξη και συμφωνήθηκε από την υπεράσπιση και από τη δικαστή Σούζαν Βέμπερ Ράιτ, η οποία δίκαζε την υπόθεση Πόλα Τζόουνς, ο Κλίντον ισχυρίστηκε ότι επειδή ορισμένες πράξεις εκτελούνται σε αυτόν, όχι από αυτόν, δεν συμμετείχε σε σεξουαλικές σχέσεις. Ωστόσο, η κατάθεση της Λεβίνσκι στην Επιτροπή Σταρ ήρθε σε αντίθεση με την αξίωση του Κλίντον ότι ήταν εντελώς παθητικός στις συναντήσεις τους. Ο Κλίντον και η Λεβίνσκι κλήθηκαν και οι δύο σε μια μεγάλη επιτροπή. Ο Kλίντον έδωσε την κατάθεσή του μέσω τηλεόρασης κλειστού κυκλώματος, η Λεβίνσκι αυτοπροσώπως. Έλαβε ασυλία από το Γραφείο του Ανεξάρτητου Συμβούλου των Ηνωμένων Πολιτειών, με αντάλλαγμα για τη κατάθεσή της.

Η Τριπ τον Ιανουάριο του 2001 έχασε τη δουλειά της στο Πεντάγωνο και γύρω στα 100.000 δολάρια ετήσιο μισθό, όταν ξεκίνησε η προεδρία του Μπους.

Πηγή: Βικιπαίδεια, CNN, φωτό: AP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ