Κορονοϊός-Σικάγο: Ένα δείπνο, μία κηδεία και ένα πάρτι – Φορέας του ιού σκόρπισε τον θάνατο

Μία τραγική αλληλουχία γεγονότων οδήγησε στη μόλυνση 15 ανθρώπων από κορονοϊό, εκ των οποίων οι τρεις κατέληξαν. Πηγή του… κακού, ένα πρόσωπο που δεν ταυτοποιείται ούτε το φύλο του, που χωρίς να γνωρίζει ότι ήταν φορέας μετέδωσε τον φονικό ιό στους αγαπημένους του ανθρώπους.

Όλα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο, που ακόμη δεν είχε γίνει αντιληπτό ότι η πανδημία θα συγκλόνιζε όλο τον πλανήτη και συνεχίζονταν οι οικογενειακές συνεστιάσεις. Το πρόσωπο αυτό από το Σικάγο, που αποκαλείται “σούπερ-μεταδότης”, παρευρέθη σε ένα δείπνο, μετά σε μια κηδεία και μετά σε ένα πάρτι γενεθλίων. Ο ένας από τους φίλους του που πέθαναν είχε μοιραστεί μαζί του φαγητό ντελίβερι ενώ οι άλλοι δύο ήταν μαζί του σε πάρτι γενεθλίων. Η περίπτωση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για την τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων και της παραμονής σπίτι, επισημαίνει το Κέντρο Λοιμώξεων των ΗΠΑ, που προσθέτει ότι πρέπει να τηρηθούν οι αποστάσεις ακόμη και μέσα στις οικογένειες.

Το πρόσωπο είχε ήπια συμπτώματα αλλά δεν ήξερε ότι είχε κορονοϊό. Ήρθε σε επαφή με άτομα ηλικίας 5 έως 86 χρονών, ενώ οι τρεις που πέθαναν ήταν άνω των 60 και τουλάχιστον ένας από αυτούς είχε καρδιαγγειακά ή αναπνευστικά προβλήματα.

Η αλυσίδα γεγονότων ξεκίνησε, λοιπόν, τον Φεβρουάριο, όταν ο άνθρωπος αυτός πήγε στην κηδεία ενός φίλου του οποίου ο θάνατος δεν είχε σχέση με τον κορονοϊό. Το άτομο που πρόσφατα είχε ταξιδέψει εκτός Σικάγο και είχε ελαφρά αναπνευστικά συμπτώματα, μοιράστηκε φαγητό από ντελίβερι από το ίδιο πιάτο με δύο μέλη από την οικογένεια του νεκρού, το βράδυ πριν από την κηδεία. Το δείπνο αυτό διήρκεσε τρεις ώρες. Την επόμενη ημέρα, το γεύμα της κηδείας διήρκεσε δύο ώρες. Ο φορέας αγκάλιασε μέλη της οικογένειας του νεκρού. Μέσα σε τέσσερις ημέρες, δύο άνθρωποι με τους οποίους είχε μοιραστεί το φαγητό του, βγήκαν θετικά στον κορονοϊό. Ένας από αυτούς νοσηλεύθηκε και πέθανε 27 ημέρες μετά το δείπνο. Ο δεύτερος ανάρρωσε. Υπήρξε και τρίτο μέλος της οικογένειας που εμφάνισε πιθανά συμπτώματα αφού αγκάλιασε το συγκεκριμένο πρόσωπο. Ένα τέταρτο μέλος επισκέφθηκε και αγκάλιασε τον ασθενή που κατέληξε χωρίς τη χρήση προστατευτικών μέσων. Το ίδιο αυτό μέλος αγκάλιασε και τον “σούπερ μεταδότη”. Τρεις ημέρες μετά εμφάνισε συμπτώματα κορονοϊού, περιλαμβανομένου βήχα και πυρετού. Τρεις μέρες μετά την κηδεία, ο άνθρωπος αυτός πήγε σε πάρτι γενεθλίων αγκαλιάζοντας και τρώγοντας από τα ίδια πιάτα με εννιά μέλη της οικογένειάς του. Τρία από αυτά ήταν επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού. Δύο από αυτά νοσηλεύθηκαν και πέθαναν. Δύο άνθρωποι που φρόντιζαν τον έναν από τους δύο ασθενείς χωρίς προστατευτικά μέτρα ανέπτυξαν συμπτώματα κορονοϊού. Ένα από αυτά πιθανόν κόλλησε άλλο ένα μέλος της οικογένειας. Το τρίτο μέλος της οικογένειας από το πάρτι γενεθλίων, που ήταν επιβεβαιωμένο κρούσμα, εμφάνισε ήπιο βήχα και δέκατα. Ανάλογα συμπτώματα εμφάνισαν άλλα τέσσερα μέλη της οικογένειας από το συγκεκριμένο πάρτι. Τρία από αυτά, έξι ημέρες μετά που εμφάνισαν τα συμπτώματα πήγαν στην εκκλησία, όπου κάθισαν για 90 λεπτά και έφαγαν από το γεύμα της εκκλησίας από τα ίδια πιάτα με άλλους. Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν και ένας νοσηλευτής που αργότερα έγινε επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Πηγή: Chicago Sun Times

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ