Κορονοϊός: Γυναίκα που νίκησε τον ιό διαθέτει τα αντισώματά της για να βρεθεί θεραπεία – ΒΙΝΤΕΟ

Η Νταϊάνα Μπέρεντ διαγνώστηκε με κορονοϊό στις 13 Μαρτίου και ήταν από τα πρώτα κρούσματα στη Νέα Υόρκη. Μετά από 17 ημέρες σε καραντίνα η 45χρονη Νεοϋορκέζα είναι πλέον υγιής και γύρισε στο σπίτι της.

Μάλιστα η Νταϊάνα είναι η πρώτη θεραπευμένη του ιού στην πολιτεία της Νέα Υόρκης που υποβλήθηκε σε τεστ προκειμένου να κριθεί αν το αίμα της περιέχει επαρκή αντισώματα ώστε να συμβάλει στις έρευνες για την δοκιμή θεραπείας για την ασθένεια.

Το πλάσμα των ιαθέντων, το συστατικό του αίματος όπου συγκεντρώνονται τα αντισώματα μετά από ασθένεια, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε έρευνες μικρής κλίμακας κατά άλλων λοιμωδών νόσων όπως ο Ebola και ο Sars.

Η αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει δώσει το πράσινο φως για την δοκιμή τέτοιων θεραπειών για κορονοϊό που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 55.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Οι δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη ωστόσο δεν έχουν ως στόχο να καταλήξουν σε μία θαυματουργή λύση, προειδοποιεί ο Bruce Sachias, ιατρικός υπεύθυνος του Κέντρου Αιμοληψίας της Νέας Υόρκης, που είναι επιφορτισμένο με την λήψη, δοκιμή και διανομή των δωρεών πλάσματος στην πόλη.

«Πρέπει να έχουμε στον νου μας ότι βρισκόμαστε ακόμη σε άγνωστο έδαφος», λέει. Οι Eldad Hod και Steven Spitalnik, ειδικοί στην μετάγγιση αίματος στον νοσοκομείο Irving του Πανεπιστημίου Columbia, τονίζουν επίσης το μέγεθος της αβεβαιότητας.

Πιστεύουν ότι «σε διάστημα 7 έως 14 ημερών μετά την έναρξη της μόλυνσης, οι άνθρωποι αναπτύσσουν ανοσοαντίδραση και καταλήγουν να αναπτύξουν μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων. Αλλά δεν είναι γνωστό πότε σημειώνεται η κορύφωση της παραγωγής αντισωμάτων», εξηγεί ο δρ. Spitalnik.

Ορισμένα δεδομένα δείχνουν ότι η κορύφωση έρχεται περίπου 28 ημέρες μετά την μόλυνση και ελπίζει ότι οι έρευνές τους θα δώσουν μία πιο ακριβή εικόνα. «Κάθε δωρεά πλάσματος μπορεί εν δυνάμει να σώσει τρεις ή τέσσερις ζωές», λέει ο δρ. Hod.

Η Νταϊάν Μπέρεντ ελπίζει ότι η διαδικασία θα σώσει ζωές

«Μπορούμε να γίνουμε σούπερ ήρωες. Ζούμε σε πρωτόγνωρους καιρούς, όπου τα πάντα είναι άγνωστα, αλλά εμείς, οι επιζήσαντες, μπορούμε να βοηθήσουμε. Μπορούμε να γίνουμε οι άνθρωποι που τρέχουν προς την φωτιά με την στολή προστασίας που έχει κατασκευάσει ο οργανισμός μας», ανέφερε η 45χρονη που νίκησε τον κορονοϊό.

Η Νταϊάν έχει δημιουργήσει στο Facebook ομάδα, το “Survivor Corps”, που περιλαμβάνει ήδη 17.000 μέλη, για να κινητοποιήσει τους επιζήσαντες της επιδημίας που είναι έτοιμοι να μοιρασθούν τα αντισώματά τους. Εκατοντάδες ιαθέντες έχουν προσφέρει την βοήθειά τους στην Νέα Υόρκη, το επίκεντρο της επιδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ