Τα νέα για τον κορονοϊό σε όλο τον κόσμο

Στους 43 ανήλθαν οι νεκροί στη χώρα μας από επιπλοκές του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας το απόγευμα της Δευτέρας. Όπως ανέφερε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, διαπιστώθηκαν 56 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να έχει ανέλθει σε 1.212. 72 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, το 81% των οποίων είναι άνδρες. Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 65 έτη, ενώ πάνω από το 50% έχει υποκείμενο νόσημα. Πέντε συμπολίτες μας εξήλθαν της Εντατικής.

Αναφερόμενος στα νεώτερα στοιχεία της πανδημίας, είπε ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν πέντε νέοι θάνατοι Συνολικά ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα είναι 43, 32 άνδρες και 11 γυναίκες. Το 90% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών. Μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων είναι τα 71 έτη.

Πότε θα βγαίνουν από την καραντίνα όσοι έχουν νοσήσει

Στο ζήτημα της χρονικής διάρκειας που απαιτείται για την απομόνωση των ανθρώπων που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό, αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα κατά τη σημερινή ενημέρωση.

Όπως εξήγησε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, οι άνθρωποι που έχουν κάποια προβλήματα υγείας, που έχουν μία πτώση της άμυνας του οργανισμού (πχ οι καρκινοπαθείς) και οι άνθρωποι που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με κορονοϊό, έχουν μεγαλύτερο διάστημα απέκκρισης του ιού από τον οργανισμό τους.

Διευκρίνισε ότι η Επιτροπή πιθανόν θα εισηγηθεί αύριο “κάποια πιο αυστηρά μέτρα σχετικά με τα αρνητικά τεστ, δηλαδή την ανάγκη να υπάρξουν δύο αρνητικά τεστ για να βγουν αυτοί οι άνθρωποι από το νοσοκομείο. Ωστόσο, για ελαφρότερες μορφές της νόσου (ακόμη και αυτούς που νοσηλεύονται στο σπίτι ή ελαφρές περιπτώσεις που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο) υιοθετούνται όλο και περισσότερο κριτήρια κλινικά, που δεν περιλαμβάνουν τον εργαστηριακό έλεγχο ώστε οι άνθρωποι αυτοί να αποσυμφορούν το σύστημα υγείας. Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματά η απομόνωση”.

Ο ίδιος σημείωσε πως θα συστήνουν αύριο στην Επιτροπή να εξακολουθεί η απομόνωση αυτών των ατόμων, έως ότου να συμπληρώνεται ένα διάστημα 14 ημερών ή τουλάχιστον ένα διάστημα όσο έχουν συμπτώματα. “Αυτό είναι ένα υπερβολικό μέτρο ασφάλειας στη συγκεκριμένη φάση της νόσου και πρέπει να τηρηθεί”, τόνισε για να συμπληρώσει πως οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι μετά τη 10η μέρα έχει μειωθεί τόσο πολύ η παρουσία του ιού που ακόμα και να τον βρίσκεις δεν ξέρεις αν είναι ενεργός και μεταδόσιμος. “Μπορεί να βρίσκεις κομμάτια του ιού, τα οποία ο οργανισμός τα έχει πολεμήσει και λένε ότι δεν μεταδίδεις τόσο εύκολα”, είπε.

“Εμείς μάλλον αύριο θα υιοθετήσουμε μία πιο αυστηρή στρατηγική ώστε να έχουμε κάποια κλινικά κριτήρια για τις ελαφρότερες περιπτώσεις της νόσου και κάποια πιο αυστηρά κριτήρια όπως ο εργαστηριακός έλεγχος στους ανθρώπους που είναι ανοσοκατασταλμένοι, νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και διαρκεί περισσότερο η απέκκριση του ιού από τον οργανισμό τους”, κατέληξε ο λοιμωξιολόγος.

Αναφερόμενος στις νεώτερες θεραπείες, ο κ. Τσιόδρας ήταν πολύ επιφυλακτικός καθώς σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα για διαφορετικές ουσίες που δοκιμάζονται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς πόσοι ασθενείς στην Ελλάδα έχουν λάβει χλωροκίνη ως σήμερα και τι δεδομένα υπάρχουν για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στη χώρα μας και αν ταυτίζονται με τα διεθνή δεδομένα, απάντησε:

“Αυτός είναι ο λόγος που συζητήσαμε σήμερα τη βάση δεδομένων για όλους τους ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί στην Ελλάδα στα νοσοκομεία και της ανάλυσης των θεραπειών που τους έχουν δοθεί. Οι περισσότεροι έχουν πάρει το φάρμακο. Τα αποτελέσματα που έχουμε σχετικά με την θνητότητα, βλέπετε ότι κυμαίνονται γύρω στα 3%. Σε παγκόσμια επίπεδο, είναι γύρω στο 6%. Είμαστε λίγο παρακάτω. Δεν μπορεί να πει κανείς με σαφήνεια, αυτή τη στιγμή, αν αυτό οφείλεται στο ότι πήραν θεραπεία έγκαιρα, στο ότι αναγνωρίστηκαν και νοσηλεύτηκαν και τους δόθηκε η κατάλληλη προσοχή έγκαιρα. Χρειάζεται προσοχή στο να βγάζουμε μηνύματα ότι αυτό δουλεύει καλύτερα από κάτι άλλο, που είναι η υποστηρικτική θεραπεία στους αρρώστους αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι θα έχουμε περισσότερα δεδομένα τις επόμενες 10 ημέρες. Θέλω να πω ότι έχουμε μία αισιοδοξία ότι θα υπάρξει βοήθεια από αυτό το φάρμακο, αλλά ακούγονται και αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις. Είχαμε πρόσφατα μία μελέτη από την Κίνα, η οποία δεν έδειξε πολύ μεγάλη βοήθεια. Θέλω να έχω περισσότερα δεδομένα στα χέρια μου πριν σας πω με σιγουριά ότι βοηθάει στους Έλληνες αρρώστους. Είναι οπωσδήποτε ένα φάρμακο που υιοθετούν στρατηγικά οι περισσότερες χώρες αυτή τη στιγμή, ευτυχώς έχουμε πάρει και στη χώρα μας με ενέργειες που έχουν γίνει από το Υπουργείο Υγείας και θεωρώ ότι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς, παρά να τους το δώσουμε. Άρα, οι περισσότεροι νοσηλευόμενοί μας το έχουν πάρει. Το έχουν πάρει σε συνδυασμό και με άλλα φάρμακα κάποιοι από αυτούς. Είναι δύσκολο όταν παίρνεις διπλό ή τριπλό σχήμα να αξιολογήσεις το αποτέλεσμα του ενός ή των δύο ή των τριών μαζί. Και όλα αυτά, πρέπει να γίνουν μεθοδικά. Με βάση δεδομένων η οποία προχωράει και νομίζω γρήγορα θα έχουμε και αποτελέσματα από τον ελληνικό χώρο των νοσοκομείων”.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ζήτημα της προληπτικής προφύλαξης των υγειονομικών επισημαίνοντας ότι εξετάζεται και από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων η δυνατότητα να τους δοθεί «για μια περίοδο 8 -12 εβδομάδων θεραπεία η οποία είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τον ιό».

“Υπάρχουν όντως θεραπείες οι οποίες δοκιμάζονται μαζικά σε επίπεδο κοινότητας σε άλλες χώρες, με φάρμακα απλά, φάρμακα πολύ φθηνά, φάρμακα που ελαττώνουν κάποια από τη φλεγμονή η οποία μπορεί να προκληθεί από τη νόσο, η οποία φέρεται σε κάποιους ανθρώπους σαν λοίμωξη και σε κάποιους σαν ένα αίτιο μίας τεράστιας φλεγμονώδους αντίδρασης. Θα δούμε τι δουλεύει καλύτερα. Αυτό όμως που θέλαμε να κουβεντιάσουμε και να μην αφήσουμε πέραν των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας των υγειονομικών, τα οποία είναι τα πολύ βασικά αυτή την περίοδο, να συζητήσουμε και τη δυνατότητα να τους δοθεί ένα φάρμακο για τις επόμενες 8 με 12 εβδομάδες, τις επόμενες εβδομάδες που θα κυκλοφορεί ο ιός. Και θέλαμε να είναι κάποιο φάρμακο ασφαλές, αλλά και κάποιο φάρμακο που θα έχει και πιθανότητα να δουλέψει. Άρα βλέποντας τη διεθνή βιβλιογραφία, και αυτό μάλιστα θα το συζητήσουμε αύριο, είναι στα θέματα τα αυριανά και θα εισηγηθεί η ειδική υποεπιτροπή. Θα υπάρχει η χορήγηση του φαρμάκου της χλωροκίνης που ξέρετε ότι δίνεται σε ανθρώπους σαν θεραπεία, σαν μια μορφή συνεχιζόμενης προφύλαξης.

Υπάρχει λοιπόν αυτό που ονομάζουμε προεκθεσιακή προφύλαξη, προφύλαξη πριν την έκθεση, το οποίο είναι συνεχιζόμενο και υπάρχει, θα το έχετε ακούσει φυσικά, και το HIV-AIDS και για την ηπατίτιδα. Και υπάρχει και η μετεκθεσιακή προφύλαξη, που τη συζητάμε, σε ανθρώπους που έχουν εκτεθεί και γνωρίζουν ότι εξετέθησαν. Αυτό είναι ένα σχήμα σαν θεραπεία.

Πάντως, δεν θέλαμε να μην έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε αυτό το φάρμακο, το οποίο ευτυχώς υπάρχει σε επάρκεια, και σε υγειονομικούς, σαν μια μορφή προφύλαξης σε όσους το επιθυμούν και υπό μορφή προσεκτικής παρακολούθησης και για παρενέργειες και για αποτελεσματικότητα σε συνδυασμό με ένα άλλο γκρουπ, το οποίο θα παίρνει ένα φάρμακο, όπως το φάρμακο που ακούσατε το καρδιοπροστατευτικό, ώστε όλοι να παίρνουν κάτι, εφόσον το επιθυμούν” είπε ο κ. Τσιόδρας.

Αγγίζουν τις 36.000 οι θάνατοι σε όλον τον κόσμο,

Σε τουλάχιστον 36.674 ανέρχονται οι νεκροί από την πανδημία του νέου κορονοϊού σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές. Μέχρι τις 22.00(ώρα Ελλάδας) τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονταν στις 757.940 σε 184 χώρες και εδάφη. Από αυτούς τους ασθενείς, οι 148.700 θεωρούνται πλέον αποθεραπευμένοι.Από χθες την ίδια ώρα μέχρι σήμερα αναφέρθηκαν 3.430 νέοι θάνατοι και 60.195 νέα κρούσματα.

Οι χώρες με τους περισσότερους θανάτους μέσα στο τελευταίο 24ωρο είναι η Ιταλία και η Ισπανία (812 νεκροί) και οι ΗΠΑ (477). Η Ιταλία μετρά συνολικά 11.591 νεκρούς σε σύνολο 101.739 κρουσμάτων. Ακολουθούν η Ισπανία (7.340 νεκροί, 85.195 κρούσματα), η ηπειρωτική Κίνα (3.304 νεκροί, 81.470 κρούσματα), η Γαλλία (3.024 νεκροί, 44.550 κρούσματα) και οι ΗΠΑ (2.828 νεκροί, 153.246 κρούσματα). Η Κίνα ανέφερε σήμερα μόνο 31 νέα κρούσματα και 4 θανάτους. Από χθες μέχρι σήμερα, τους πρώτους νεκρούς από την πανδημία Covid-19 ανακοίνωσε η Αγκόλα και τα πρώτα κρούσματα στο έδαφός της η Μποτσουάνα.

Στις 22.00 απόψε, η Ευρώπη κατέγραφε 26.543 θανάτους σε σύνολο 413.832 κρουσμάτων, η Ασία 3.837 θανάτους (106.891 κρούσματα), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 2.898 θανάτους (160.532 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 2.856 θανάτους (51.377 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 357 θανάτους (15.334 κρούσματα), η Αφρική 163 θανάτους (5.113 κρούσματα), και η Ωκεανία 20 θανάτους (4.865 κρούσματα).

Ο παγκόσμιος χάρτης των κρουσμάτων σε real time

ΚΥΠΡΟΣ

Ένας νεκρός, ηλικίας 77 ετών και δεκαέξι νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Κύπρο ανακοινώθηκαν το απόγευμα στην Κύπρο. Οι θάνατοι στην Κύπρο ανήλθαν στους επτά, εκ των οποίων μία γυναίκα και έξι άντρες.

Με βάση και τα σημερινά κρούσματα, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε στα 230, περιλαμβανομένων των πέντε κρουσμάτων στις Βρετανικές Βάσεις. Τα 130 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο.

Πιο αυστηρά μέτρα

Κατ’ εξαίρεση διακίνηση μόνο μια φορά την ημέρα με την αποστολή sms, χρήση εντύπου μόνο για άτομα άνω των 65, αύξηση της ποινής για παράβαση των μέτρων σε 300 ευρώ, απαγόρευση συνάξεων σε οικίες εκτός από όσους διαμένουν σε αυτά, καθώς και καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 μέχρι τις 06:00 πέραν από τους εργαζόμενους που κατέχουν το ειδικό έντυπο, είναι μερικά από τα νέα πιο αυστηρά μέτρα για σκοπούς καταπολέμησης του κορονοϊού που ανακοίνωσε υπουργός Υγείας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ιωάννου και τα οποία θα ισχύουν από αύριο το πρωί στις 06:00.

Σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας της Κύπρου, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και στα κριτήρια που θα ισχύουν για να επιτραπεί η είσοδος στην Κύπρο ατόμων τα οποία θα περιληφθούν σε νέο διάταγμα που θα εκδώσει, ανακοίνωσε ότι το Σάββατο θα έρθει από την Κίνα το πρώτο μεγάλο φορτίο αναλωσίμων που έχει παραγγείλει η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και ότι η Επιτροπή Φαρμάκων σε έκτακτη συνεδρίασή της εξέτασε τις κατευθυντήριες οδηγίες που ετοιμάστηκαν από την συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή και αποφάσισε να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για τη διάθεση ικανοποιητικών ποσοτήτων των φαρμάκων που προτείνει. Ειδική μνεία έκανε ο Κύπριος υπουργός Υγείας στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, ευχαριστώντας τους και διαβεβαιώνοντας τους ότι «θα είμαι προσωπικά δίπλα τους, μαζί τους και δεν πρόκειται να τους αφήσουμε απροστάτευτους».

ΙΤΑΛΙΑ

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 101.739. Οι νεκροί έφτασαν τους 11.591 Παράλληλα, 14.620 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 97.689 και είχαν χάσει την ζωή τους 10.779 άνθρωποι ενώ 13.030 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 812 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.050 νέα κρούσματα. 1.590 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

3.981 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 27.795 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 42.752 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 42.161 και οι νεκροί 6.818. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 13.531 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.538. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 8.724, με 413 νεκρούς.

Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ο ρυθμός μετάδοσης του ιού μειώθηκε αισθητά, αλλά ο αριθμός των νεκρών παρουσιάζει και πάλι αύξηση. Σημαντική είναι η ανοδική πορεία των θεραπευμένων ασθενών, κάτι που συμβάλλει, και πάλι, στην δημιουργία συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Στοιχεία για τον ασθενή “ένα”

Σύμφωνα με έρευνα της δημόσιας ιταλικής τηλεόρασης RAI, ο “ασθενής ένα” του κορονοϊού στην Ιταλία δεν είναι ο 38χρονος Ματία από την κωμόπολη Κοντόνιο της Λομβαρδίας.

Σχεδόν ένα μήνα πριν, τον Ιανουάριο, η έρευνα της Rai υποστηρίζει ότι είχε μολυνθεί ένας ηλικιωμένος απο την πόλη Πιατσέντσα του ιταλικού Βορρά και έχασε την ζωή του από μια βαριάς μορφής πνευμονία.

Στην κλινική στην οποία εισήχθη, 150 γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι, σε σύνολο 250, προεκυψαν έως τώρα θετικοί στον ιό. Σύμφωνα με την δημοσιογραφική αυτή έρευνα, η οποία θα μεταδοθεί απόψε, στις 22 Ιανουαρίου η ιταλική κυβέρνηση είχε δώσει οδηγίες σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία να προσέξουν αν υπάρχουν ασθενείς που μπορεί να ήλθαν σε επαφή με την Κίνα ή παρουσιάζουν μορφές πνευμονίας που δεν ανταποκρίνονται σε καμία θεραπεία. Η τελευταία αυτή σύσταση, όμως, είναι πιθανό να μην προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Κόντε:Τα εθνικιστικά ένστικτα θα είναι πολύ δυνατά στην Ιταλία, αν η Ευρώπη δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων

Ο Ιταλόςπρωθυπουργός αναφέρθηκε και πάλι στην αναγκαιότητα να υπάρξει μια δυναμική αντίδραση της Ευρώπης στην κρίση του κορονοϊού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα El Pais. «Τα εθνικιστικά ένστικτα, στην Ιταλία αλλά και σε άλλες χώρες, θα είναι πολύ δυνατά, αν η Ευρώπη δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων”, τονίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Αναφέρθηκα σε ένα Σχέδιο Ευρωπαϊκής Ανάκαμψης ή σε “Επανεπένδυση”. Δεν έχω στο μυαλό μου μόνο έναν τρόπο, αλλά ήρθε η στιγμή να υιοθετήσουμε κοινά ευρωπαϊκά ομόλογα», προσθέτει. «Το πρόβλημα δεν είναι πότε θα βγούμε από την ύφεση, αλλά να το πράξουμε το γρηγορότερο δυνατό. Ο χρόνος είναι το στοιχείο κλειδί», υπογράμμισε ο Τζουζέπε Κόντε. Ο Ιταλός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν ζητά από την Ευρώπη την αμοιβαιοποίηση όλου του δημόσιου χρέους της Ιταλίας, «αλλά να αντιδράσει δυναμικά για να βγουν οι χώρες από το τσουνάμι αυτό».

ΓΑΛΛΙΑ

Το όριο των 3.000 θανάτων (3.024) εξαιτίας του νέου κορονοϊού ξεπέρασε σήμερα η Γαλλία. Από αυτούς 418 καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση του αριθμού μετά την έναρξη της επιδημίας, σύμφωνα με τον καθημερινό απολογισμό των αρχών. Η Γαλλία γίνεται η τέταρτη χώρα στον κόσμο που ξεπερνά τα 3.000 θύματα από τον ιό.Ο απολογισμός αφορά μόνο εκείνους που πεθαίνουν σε νοσοκομεία.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται βρίσκεται πλέον κοντά σε 21.000 (+1.592 από χθες Κυριακή), συμπεριλαμβανομένης μιας πολύ μεγάλης εισροής βαρέων περιστατικών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (+ 424), όπου μέχρι σήμερα έχουν εισαχθεί 5.056 ασθενείς.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν στις 44.550, από 40.174 την Κυριακή, ανέφερε ο Ζερόμ Σαλμόν, ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας υγείας.

Τη Δευτέρα, στρατιωτικά ελικόπτερα μετέφεραν ασθενείς του νέου κορονοϊού που δίνουν μάχη για τη ζωή τους, από την ανατολική Γαλλία σε νοσοκομεία στη Γερμανία και την Ελβετία, καθώς η Γαλλία μάχεται για να ελευθερώσει χώρο σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η περιοχή Γκραντ Εστ ήταν η πρώτη στη Γαλλία που επλήγη από ένα κύμα μολύνσεων που εξαπλώθηκε ταχέως στα δυτικά, κατακλύζοντας την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, όπου νοσοκομεία προσθέτουν απεγνωσμένα κλίνες σε ΜΕΘ για να αντιμετωπίσουν την εισροή ασθενών.

Στο Στρασβούργο, τραυματιοφορείς, φορώντας ολόσωμες προστατευτικές στολές, μετέφεραν έξι ασθενείς σε τρία ιατρικά ελικόπτερα Caiman NH90 για να μεταφερθούν σε νοσοκομεία στη Βέρνη και την Φρανκφούρτη.

Ογδόντα ασθενείς έχουν μέχρι στιγμής μεταφερθεί από την γαλλική περιοχή στην Ελβετία, την Γερμανία και το Λουξεμβούργο, δήλωσε στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λεντριάν, τονίζοντας πως ο στόχος είναι να μεταφερθούν περισσότεροι από 100 τις επόμενες ώρες.

Μεταφορές ασθενών από νοσοκομεία του Παρισιού αναμένονται τις επόμενες μέρες. Ιατροί αξιωματούχοι θέλουν να μεταφέρουν ορισμένους ασθενείς σε άλλες χώρες και σε λιγότερο πληγείσες περιοχές για να δημιουργήσουν χώρο σε αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο, έτσι ώστε εάν η κορύφωση αλλάξει, τότε η πρωτεύουσα ειδικότερα θα μπορεί να δεχθεί και πάλι ασθενείς σε διάστημα δύο εβδομάδων.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Οι υγειονομικές αρχές ελπίζουν ότι η κορύφωση της πανδημίας του κορονοϊού είναι κοντά, καθώς ο ημερήσιος ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων επιβραδύνεται από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας. Ελαφρά μείωση του αριθμού των νεκρών της επιδημίας Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε στην Ισπανία, που ανακοίνωσε 812 νέους θανάτους μετά το χθεσινό ρεκόρ των 838, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών της επιδημίας είναι 7.340. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ισπανία ανήλθε σε 85.195, έναντι 78.797 χθες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 6.398 νέα κρούσματα. Παράλληλα, ο αριθμός των ιαθέντων αυξήθηκε και έφθασε κοντά στις 17.000.

Θετικός στον κορονοϊό διαγνώστηκε και ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 Φερνάνδο Σιμόν. Το ανακοίνωσε η αναπληρώτριά του Μαρία Χοσέ Σιέρα που αντικατέστησε τον Φερνάνδο Σιμόν στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων για την πορεία της επιδημίας. Κατά την σημερινή ενημέρωση, τονίσθηκε ότι πλέον τα κρούσματα στην Ισπανία αυξάνονται ημερησίως με ρυθμό 12% έναντι του 20% στις 25 Μαρτίου. Ο αριθμός των μελών του υγειονομικού προσωπικού που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό ανέρχεται σε 12.298.

Νέα περιοριστικά μέτρα

Η Ισπανία ξεκίνησε σήμερα την πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων περιοριστικών μέτρων, αφού η κυβέρνηση απαγόρευσε σε όλους τους εργαζόμενους σε τομείς που δεν συγκαταλέγονται στις υπηρεσίες πρώτης ανάγκης να βγαίνουν από το σπίτι για διάστημα δύο εβδομάδων σε μία προσπάθεια ελέγχου της μετάδοσης του κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε την νύκτα του Σαββάτου τα νέα περιοριστικά μέτρα και διευκρίνισε ότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν κανονικά μισθούς τους και θα αναπληρώσουν την εργασία τους μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Το μέτρο θα ισχύσει από τις 30 Μαρτίου μέχρι τις 9 Απριλίου. Η υπουργός Εργασίας Γιολάνδα Ντίαθ διευκρίνισε ότι το μέτρο είναι «ευέλικτο» και ότι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν κανονικά, αλλά θα αναπληρώσουν τις χαμένες ημέρες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τον νέο κορονοϊό στη Βρετανία αυξήθηκε σε 1.408, βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησαν σήμερα οι αρχές. Πρόκειται για μια αύξηση 180 θανάτων, μικρότερη σε σύγκριση με προηγούμενους απολογισμούς. Τα στοιχεία αυτά αφορούν το διάστημα μέχρι τις 17.00 τοπική ώρα της 29ης Μαρτίου. Σύμφωνα με τον προηγούμενο απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών από τη νόσο Covid-19 είχε αυξηθεί κατά 209. Συνολικά, έχουν καταγραφεί 22.141 κρούσματα έως τις 9 το πρωί σήμερα, έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας.

Πάντως, ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον του Imperial College London θεωρεί ότι η επιδημία Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει κάποια σημάδια επιβράδυνσης. Ο καθηγητής, ο οποίος είχε μεγάλη επιρροή στην διαμόρφωση της τελικής στρατηγικής του Λονδίνου, δήλωσε πως οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία φαίνεται ότι επιβραδύνονται. Μιλώντας στο BBC Radio 4, ο Νιλ Φέργκιουσον δήλωσε ότι το ένα τρίτο, ακόμη και το 40% των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον ιό δεν παρουσιάζει συμπτώματα και ότι ενδεχομένως, άρα, το 2% έως 3% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου έχει μολυνθεί από τον ιό. Ο Φέργκιουσον εξήγησε ότι δεν μιλά για άμβλυνση της καμπύλης της επιδημίας, αλλά για επιβράδυνση του ρυθμού και ότι αυτό είναι μία τάση που απαντάται «και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Ωστόσο παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν τα κρίσιμης σημασίας στοιχεία που θα δείξουν τι ακριβώς συμβαίνει και ότι στοιχεία για τον βαθμό έκθεσης του πληθυσμού θα προκύψουν από τα τεστ αντισωμάτων τα οποία βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της αξιολόγησης και θα είναι έτοιμα προς χρήσιν «εντός ημερών παρά εβδομάδων».

Σε καραντίνα σύμβουλος του Τζόνσον

Η επιδημία του κορονοϊού στην καρδιά της βρετανικής κυβέρνησης επεκτάθηκε σήμερα, με τον στενό σύμβουλο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, τον Ντόμινικ Κάμινγκς, να έχει τεθεί σε αυτοαπομόνωση με συμπτώματα λίγες μόνο ημέρες αφότου ο ίδιος ο πρωθυπουργός βρέθηκε θετικός. Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε πληροφορία της εφημερίδας Daily Mail, σύμφωνα με την οποία ο Κάμινγκς ανέπτυξε συμπτώματα της COVID-19 στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και έχει τώρα τεθεί σε αυτοαπομόνωση. Ο Τζόνσον έγινε την Παρασκευή ο πρώτος ηγέτης μεγάλης διεθνούς δύναμης που βρέθηκε θετικός στον ιό. Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ βρέθηκε επίσης θετικός και ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης Κρις Ουίτι είναι σε αυτοαπομόνωση.

Ο πρίγκιπας Κάρολος βγήκε από την καραντίνα και είναι καλά

Είναι καλά στην υγεία του ο πρίγκιπας Κάρολος και του επετράπη να βγει από την καραντίνα στην οποία βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα στο κάστρο στο Μπαλμόραλ, όπως έγινε γνωστό από πηγές των Ανακτόρων. Ο 71χρονος πρίγκιπας της Ουαλίας είχε ήπια συμπτώματα, ενώ εμφάνισε την ασθένεια πριν από δύο σαββατοκύριακα, προτού φύγει για το Αμπερντισάιρ, στη Σκωτία. Ο Κάρολος άρχισε να δείχνει συμπτώματα του κορονοϊού στις 21 Μαρτίου ενώ βρισκόταν στο Γκλουσεστερσάιρ, προτού αναχωρήσει για τη Σκωτία. Η σύζυγός του Καμίλα, έκανε το τεστ και βγήκε αρνητική στον ιό ενώ δεν εμφάνισε κανένα σύμπτωμα. Ωστόσο, προληπτικά μένει και εκείνη σε αυτοαπομόνωση έως το τέλος αυτής της εβδομάδας. Ο Κάρολος έκανε το τεστ πριν από μία εβδομάδα και βγήκε θετικός. Ακολουθώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης και των υγειονομικών Αρχών της χώρας, η καραντίνα διήρκεσε για εφτά ημέρες και έτσι ο πρίγκιπας θα συνεχίσει τις συναντήσεις και τις επαφές του αλλά και την άθλησή του. Εκπρόσωπος του Οίκου Κλάρενς ανέφερε: “Επιβεβαιώνουμε σήμερα ότι αφού συμβουλεύτηκε γιατρό, ο πρίγκιπας της Ουαλίας βγαίνει από την αυτοαπομόνωση”.

Ωστόσο, έγινε γνωστό χθες ότι ένας από τους βοηθούς της βασίλισσας είναι θετικός για κορονοϊό εγείροντας νέες ανησυχίες για την υγεία της Ελισάβετ. Πάντως, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επιμένουν ότι η 93χρονη μονάρχης είναι καλά στην υγεία της και λαμβάνονται όλα τα προληπτικά μέτρα. Στα καθήκοντα του βοηθού είναι να βγάζει τα σκυλιά της βασίλισσας βόλτα και να της φέρνει φαγητό, κάτι που σημαίνει ότι οι δυο τους έρχονταν σε στενή επαφή. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος ανέλαβε ρόλο κοντά στη βασίλισσα πριν από έξι μήνες και βρισκόταν στα ιδιαίτερα διαμερίσματά της στο Μπάκιγχαμ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε σε 57.298 και 455 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI). Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 4.751 σε σύγκριση με την προηγούμενη μέρα, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 66, δείχνουν τα στοιχεία αυτά. Ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων, συνολικά 13.989, εντοπίζεται στο νότιο κρατίδιο της Βαυαρίας, όπου πρωτοεμφανίστηκε η Covid-19 στη Γερμανία.

Υιοθετεί στρατηγική Νότιας Κορέας

Πολλαπλασιασμός των διαγνωστικών τεστ και οι ασθενείς σε καραντίνα: για να εμποδίσει τον κορεσμό των νοσοκομείων της, όπου καταγράφονται ελλείψεις προσωπικού, η Γερμανία υιοθετεί τη στρατηγική έναντι του κορονοϊού που υιοθέτησε η Νότια Κορέα.

Η Γερμανία, η οποία συχνά αναφέρεται ως υπόδειγμα στην Ευρώπη για τη διαχείριση της επιδημίας, πραγματοποιεί ήδη, σύμφωνα με τις αρχές, από 300.000 έως 500.000 διαγνωστικά τεστ την εβδομάδα – ένας ρυθμός ταχύτερος από εκείνους πολλών ευρωπαίων γειτόνων της, ιδιαίτερα από εκείνον της Γαλλίας η οποία κάνει τεστ μόνο στους ασθενείς με σοβαρή παθολογία.

Μάλιστα, έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο επικαλούνται μέσα ενημέρωσης, προτείνει μια στρατηγική εμπνευσμένη από τη Νότια Κορέα, με όχι λιγότερα από 200.000 τεστ την ημέρα. Θα γίνονται πλέον τεστ σε όλους όσοι πιστεύουν πως έχουν προσβληθεί από την Covid-19, καθώς και σε όλα τα πρόσωπα που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με ασθενή, προβλέπεται από το εν λόγω έγγραφο. Αυτή τη στιγμή τα διαγνωστικά τεστ γίνονται στους ανθρώπους που και είναι άρρωστοι και έχουν έρθει σε επαφή με πρόσωπο θετικό στον κορονοϊό. Ο γεωεντοπισμός, εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε από τη Σεούλ, χαρακτηρίζεται εξάλλου στο έγγραφο “αναπόφευκτος μακροπρόθεσμα” ώστε να μπορέσει ο πληθυσμός να παρακολουθεί τα μέρη όπου βρίσκονται άνθρωποι που έχουν διαγνωσθεί θετικοί.

Αύξηση των τεστ για κορονοϊό στα 100.000 την ημέρα σχεδιάζει το Βερολίνο

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αύξησης των εξετάσεων που πραγματοποιούνται για τον κορονοϊό, η φαρμακοβιομηχανία Bayer ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διαθέσει 40 συσκευές για τεστ κορονοϊού σε διάφορα σημεία της χώρας, με στόχο την αύξηση των διενεργούμενων εξετάσεων κατά μερικές χιλιάδες ημερησίως. Ενδεικτικά, μόνο στο Βερολίνο ήδη πάνω από 140 άτομα έχουν δηλώσει εθελοντικά την βούλησή τους να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία της Bayer, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τεστ κατά 1.000 ημερησίως. « Όσο περισσότερα τεστ γίνονται, τόσο λιγότερα κρούσματα παραμένουν άγνωστα και αυτό βοηθά στον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας», δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας Ανάπτυξης Φαρμακευτικών Προϊόντων της γερμανικής εταιρίας Γιεργκ Μέλερ.

Η αύξηση των τεστ για τον κορονοϊό αποτελεί κεντρικό στόχο και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο επικαλείται η Sueddeutsche Zeitung, θα επιδιώξει από τις 13 Απριλίου να πραγματοποιούνται τουλάχιστον 100.000 τεστ ημερησίως και 200.000 τεστ από το τέλος του ίδιου μήνα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν, σήμερα υπολογίζεται ότι διενεργούνται εβδομαδιαίως περίπου 500.000 τεστ σε όλη την Γερμανία.

ΗΠΑ

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσαν τη Δευτέρα πως τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα ανέρχονται σε 140.940, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε και έφτασε τους 2.405.

Στον προηγούμενο απολογισμό του, το Σαββατοκύριακο, το CDC έκανε λόγο για 122.653 κρούσματα και 2.112 θανάτους σε όλες τις ΗΠΑ, αλλά επισήμανε ότι οι αριθμοί αυτοί είναι προκαταρκτικοί και δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την κάθε πολιτεία.

Ο απολογισμός που ανακοίνωσε σήμερα το CDC αφορά περιπτώσεις που συλλέχθηκαν μέχρι τις 23:00 ώρα Ελλάδας, χθες βράδυ.

Τα στοιχεία του CDC δεν είναι αναγκαστικά αντιπροσωπευτικά των κρουσμάτων και των θανάτων που καταγράφει η κάθε Πολιτεία.

Η Πολιτεία πάντως που πλήττεται περισσότερο είναι η Νέα Υόρκη, όπου ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 1.200. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης ‘Αντριου Κουόμο απηύθυνε σήμερα ισχυρή έκκληση προς τους επαγγελματίες του τομέα υγείας αλλού, να μεταβούν στην πολιτεία και να βοηθήσουν το υπερφορτωμένο σύστημα υγείας λόγω του νέου κορονοϊού. «Σας παρακαλώ, ελάτε τώρα να μας βοηθήσετε στη Νέα Υόρκη», είπε ο Κουόμο κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων σε ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο που έχει στηθεί στο συνεδριακό κέντρο Τζέικομπ Κ. Τζάβιτς στο Μανχάταν. «Χρειαζόμαστε βοήθεια».

Ο κυβερνήτης τόνισε πως 66.497 άνθρωποι έχουν εξετασθεί και βρέθηκαν θετικοί στον ιό στην Νέα Υόρκη, 7.000 επιπλέον από την Κυριακή και πως 1.218 Νεοϋορκέζοι έχουν πεθάνει από τον ιό, μια αύξηση από τους 965 θανάτους χθες.

Απηύθυνε έκκληση για ενότητα και διακομματική συνεργασία στην μάχη κατά του ιού. Υποσχέθηκε πως οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας της Νέας Υόρκης θα ανταποδώσουν τη χάρη, προσφέροντας βοήθεια σε άλλα μέρη της χώρας που ίσως χρειαστούν βοήθεια στο μέλλον. Όπως τόνισε, συμφωνεί με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι η μάχη του νέου κορονοϊού παρομοιάζεται με πόλεμο. «Οπότε, ας δράσουμε με αυτό τον τρόπο», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού θα φθάσουν στην κορύφωσή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής «πιθανόν» σε δύο εβδομάδες. «Οι προβλέψεις λένε ότι η κορύφωση του δείκτη θνησιμότητας θα γίνει μέσα σε δύο εβδομάδες», είπε ο Τραμπ, που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στους κήπους του Λευκού Οίκου. «Θα μπούμε στον δρόμο της ανάκαμψης» ως την 1η Ιουνίου, διαβεβαίωσε. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως παρατείνει ως την 30ή Απριλίου την ισχύ των συστάσεων που έχει δώσει η κυβέρνησή του για τη λεγόμενη κοινωνική αποστασιοποίηση, τον περιορισμό των επαφών για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19. Αρχικά ο στόχος ήταν τα μέτρα περιορισμού να αρθούν το Πάσχα των καθολικών, τη 12η Απριλίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως εάν οι αρχές των ΗΠΑ μπορέσουν να συγκρατήσουν τον αριθμό των θανάτων σε 100.000 ως 200.000 ώστε τα θύματα να μη φθάσουν τα 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους κατά τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, αυτό θα σημαίνει πως «κάναμε πολύ καλή δουλειά».

Οι ΗΠΑ ενέκριναν τη χορήγηση χλωροκίνης

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε χθες, Κυριακή, τη χορήγηση μόνο στα νοσοκομεία κατά της Covid-19 χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης, θεραπείες που χρησιμοποιούνται κατά της ελονοσίας, στις οποίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εναποθέτει πολλές ελπίδες για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού. Σε ανακοίνωσή του, το αμερικανικό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι η FDA έδωσε το πράσινο φως για τη “διανομή και συνταγογράφηση” των θεραπειών αυτών “από τους γιατρούς στους εφήβους και τους ενήλικες που νοσηλεύονται διότι έχουν προσβληθεί από Covid-19, με προσαρμοσμένο τρόπο, στην περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμη ή εφικτή μια κλινική δοκιμή”. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εξυμνήσει στις 24 Μαρτίου την αξία αυτού του φαρμάκου. “Υπάρχουν πολλές πιθανότητες αυτό να μπορέσει να έχει τεράστιο αντίκτυπο. Θα ήταν μάννα εξ ουρανού, αν αυτό τα πήγαινε καλά”, είχε δηλώσει.

Ένας Γάλλος γιατρός, ο καθηγητής Ντιντιέ Ραούλ, υπερασπίζεται τη θεραπεία αυτή και έχει προχωρήσει σε έρευνες, οι οποίες δεν έχουν πείσει εντελώς την επιστημονική κοινότητα. Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές έχουν προειδοποιήσει το ευρύ κοινό ότι δεν θα πρέπει να λαμβάνει μόνο του φάρμακα. Ένας κάτοικος της Αριζόνα, στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, ο οποίος είχε καταναλώσει φωσφορική χλωροκίνη, η οποία χρησιμοποιείται για τα ενυδρεία, πέθανε εξαιτίας αυτού.

Δύο αμερικανικοί ιατρικοί οργανισμοί, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NHI) και η Αρχή για την Έρευνα-Ανάπτυξη στον τομέα της Βιοϊατρικής (Barda), εργάζονται πάνω σε κλινικές δοκιμές.Μια δοκιμή, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του καθηγητή Ραούλ, με υδροξυχλωροκίνη και αζιθρομυκίνη (ένα αντιβιοτικό) θα ξεκινήσει σύντομα στη Νέα Υόρκη.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Το σύνολο των θανάτων στην Τουρκία από τον νέο κορονοϊό αυξήθηκε κατά 37 και ανέρχεται πλέον σε 168 σήμερα, την ώρα που ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.610 και βρίσκεται πλέον στα 10.827, έγινε γνωστό από τον υπουργό Υγείας της χώρας Φαχρετίν Κότζα. Μέχρι στιγμής, 162 ασθενείς έχουν θεραπευτεί. Ο Τούρκος υπουργός Υγείας πρόσθεσε, σε μήνυμά του στο Twitter, ότι 11.535 διαγνωστικά τεστ διεξήχθησαν σήμερα, ο μεγαλύτερος αριθμός από την έναρξη της επιδημίας, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των τεστ που έχουν διεξαχθεί στην Τουρκία έως τώρα να ανέρχεται σε 76.981.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά επέκρινε χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης οι οποίοι ισχυρίζονται πως τα επίσημα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα για την επιδημία του κορονοϊού από τις τουρκικές αρχές είναι ανακριβή. «Οι ισχυρισμοί (…) ότι υπάρχει ανακολουθία στα δεδομένα που ανακοινώνουμε είναι εντελώς αβάσιμοι», τόνισε ο τούρκος υπουργός Υγείας με ανάρτησή του στο Twitter. «Τα αριθμητικά δεδομένα που ανακοινώνουμε βασίζονται απευθείας στα δεδομένα διάγνωσης της [ασθένειας] COVID-19. Είναι δεδομένα στιγμιαία και σε πραγματικό χρόνο. Δεν είναι χρήσιμο να διαστρεβλώνουμε τα γεγονότα», πρόσθεσε.

Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν τη Δευτέρα καραντίνα σε 39 κατοικημένες περιοχές που βρίσκονται σε 18 πόλεις σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του κορονοϊού, που έχει σκοτώσει 131 ανθρώπους στη χώρα. Καραντίνα επιβάλλεται σε μια πόλη, έξι συνοικίες, 28 χωριά και τέσσερις κοινότητες, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, μετά την αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κατά 1.815 φθάνοντας τα 9.217, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Στο πλαίσιο των τελευταίων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, η Τουρκία ακινητοποίησε το Σάββατο τις υπεραστικές της αμαξοστοιχίες και περιόρισε τις εσωτερικές πτήσεις. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης ζητεί να επιβληθεί κατ΄οίκον περιορισμός.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική αστυνομία προχώρησε σήμερα στη σύλληψη 11 ανθρώπων, που κατηγορούνται ότι μετέτρεψαν μια βίλα σε νυχτερινό κέντρο, οργανώνοντας εκεί ένα πάρτι, παρά τους κινδύνους που συνδέονται με τη διασπορά του νέου κορονοϊού, όπου μάλιστα οι συμμετέχοντες μεταμφιέστηκαν σε γιατρούς. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων DHA, οι 11 συλληφθέντες βαρύνονται με υποψίες ότι οργάνωσαν ή συμμετείχαν στη γιορτή, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη και τέθηκαν υπό κράτηση, προτού τους ανακρίνουν οι αρχές. Οι 4 εξ αυτών, ανάμεσά τους ο ιδιοκτήτης της βίλας, παραπέμφθηκαν ενώπιον των εισαγγελικών αρχών και οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι, σύμφωνα με το DHΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν περισυλλέξει οι ερευνητές, τουλάχιστον 80 άνθρωποι παρέστησαν στο πάρτι.

Ερντογάν:Η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που βρίσκονται πολύ κοντά στο να ξεπεράσουν την επιδημία

Σε διάγγελμα προς το έθνος ύστερα από πολύωρη σύσκεψη με το υπουργικό του συμβούλιο, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε στα προληπτικά μέτρα που πήρε η Τουρκία σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής του τουρκικού υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, εγκαινίασε εκστρατεία αλληλεγγύης για συγκέντρωση χρημάτων για βοήθεια των αδυνάτων της κρίσης και προσέφερε ο ίδιος επτά μισθούς του.

Σχετικά με την πορεία της επιδημίας στην Τουρκία, ο Ερντογάν εμφανίστηκε αισιόδοξος χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες. “Η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που βρίσκονται πολύ κοντά στο να ξεπεράσουν την επιδημία. Όσο δίνουμε την ευκαιρία στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μας να πολεμήσει τον κορωνοϊό, τόσο περισσότερο μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά την επιδημία. Τα νοσοκομεία μας μπορούν να μετατραπούν σε κέντρα κατά της επιδημίας.”

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα υπάρξει ένα επιπρόσθετο κονδύλι 6 δισ, τουρκικών λιρών για την υγεία. Στο θέμα των διαγνωστικών τεστ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ο αριθμός τους ξεπέρασε τις δέκα χιλιάδες την ημέρα και ισχυρίστηκε ότι η ανακοίνωση των στοιχείων της πορείας της επιδημίας γίνεται με διαφανή τρόπο

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Το έβδομο θύμα του κορονοϊού στη Βόρεια Μακεδονία ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας. Ακόμη, σήμερα επιβεβαιώθηκαν 26 νέα κρούσματα του κορονοϊου, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο να ανέρχεται στους 285.

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα αισθητές γίνονται μέρα με την ημέρα οι συνέπειες στην οικονομία της χώρας από την διάδοση του κορονοϊού, με την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να επεξεργάζεται μέτρα,προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις από την κατάρρευση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία τον τελευταίο μήνα παρουσιάζουν υστέρηση της τάξης του 60%.

Από την μεριά του, ο αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή σε ενημερωτική ιστοσελίδα των Σκοπίων διατύπωσε την πρότασή για μείωση των μισθών των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, στο επίπεδο του κατώτατου μισθού στη χώρα (235 ευρώ), προκειμένου να μην μεγαλώσει η “μαύρη τρύπα” του κρατικού προϋπολογισμού.

Όσον αφορά τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού, ο Ζόραν Ζάεφ πρότεινε να εξασφαλίσει το κράτος επίσης κατώτατο μισθό (235 ευρώ) προς τους εργαζομένους αυτών, κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Νέα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού τέθηκαν σε ισχύ σήμερα, στη Σλοβενία. Οι Σλοβένοι θα περιορίσουν τις απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις τους στον δήμο όπου διαμένουν μόνιμα, με εξαίρεση όσους εργάζονται σε άλλους δήμους ή εξυπηρετούν άτομα που χρειάζονται φροντίδα. Επίσης, απαγορεύεται η μετάβαση των πολιτών σε δημόσια πάρκα άλλων περιοχών, πέραν των διοικητικών ορίων των δήμων μόνιμης διαμονής τους. Τα καταστήματα υπόκεινται επίσης, σε νέους κανόνες. Τις δύο πρώτες ώρες μετά το άνοιγμα,(από τις 8 ως 10 το πρωί) θα εξυπηρετούν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Ένας άλλος νέος κανόνας, ο οποίος τέθηκε χθες σε ισχύ, ορίζει ότι οι διαχειριστές των πολυκατοικιών θα φροντίζουν για την απολύμανση -τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα- των κοινόχρηστων επιφανειών (διακόπτες πόρτας, φωτισμού και κουμπιά ανελκυστήρων).

ΤΑΪΛΑΝΔΗ

Το υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε σήμερα ότι άλλοι δύο άνθρωποι πέθαναν από τον νέο κορονοϊό, με τους οποίους ανέρχεται σε 9 ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την Covid-19 στη χώρα. Νεκροί είναι ένας 54χρονος Ταϊλανδός στη νότια επαρχία Γιάλα, ο οποίος είχε επιστρέψει πρόσφατα στην Ταϊλάνδη από τη Μαλαισία, και μια 56χρονη Ταϊλανδέζα στην Μπανγκόκ, δήλωσε ο Ανουπόνγκ Σουτζαριγιακούλ, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Τμήμα Ελέγχου των Ασθενειών στο υπουργείο Δημόσιας Υγείας. Αυτοί οι δύο κατέληξαν χθες Κυριακή, διευκρίνισε ο ίδιος. Νωρίτερα σήμερα η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 136 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τα οποία ο συνολικός αριθμός τους ανήλθε σε 1.524. Μεταξύ των 1.388 ασθενών που εξακολουθούν να νοσηλεύονται, 23 είναι σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τον Ανουπόνγκ.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Σε 354 ανήλθε ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη Βουλγαρία, σύμφωνα με ανακοινώσεις του επικεφαλής της ομάδας συντονισμού για την καταπολέμηση του ιού, καθηγητή Βέντσισλαβ Μουταφτσίσκι. Πρόσθεσε ότι, μέχρι σήμερα, δεκαπέντε άτομα που είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό θεραπεύθηκαν και οκτώ έχασαν τη ζωή τους. Ο μέσος όρος της ηλικίας των ατόμων που πέθαναν από επιπλοκές του Covid-19 είναι τα 66 έτη. Ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών με κορονοϊό εντοπίζεται στη Σόφια.

ΙΡΑΝ

Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 117 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στο Ιράν, όπου ο συνολικός αριθμός των νεκρών της επιδημίας έφθασε τους 2.757. Οι υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν 3.186 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες , με το σύνολο των κρουσμάτων στην χώρα να ανέχεται πλέον σε 41.495.

ΣΕΡΒΙΑ

Σημαντική μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού σημειώθηκε στη Σερβία το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Από εχθές στις 15:00 η ώρα μέχρι σήμερα την ίδια ώρα επιβεβαιώθηκαν 44 νέα κρούσματα ,αριθμός που είναι δύο φορές μικρότερος απ ότι εχθές και τρεις φορές μικρότερος απ ότι προχθές. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρθηκε στην τακτική συνέντευξη Τύπου, εξετάστηκαν 622 νέα δείγματα αριθμός σχεδόν τριπλάσιος απ ότι τις προηγούμενες ημέρες. Ο συνολικός αριθμός των προσβληθέντων από τον νέο ιό έφτασε τους 785 εκ των οποίων οι 62 είναι διασωληνωμένοι. Η θνητότητα διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα αφού κατέληξαν σήμερα άλλοι τρεις ασθενείς ανεβάζοντας στους 16 τους νεκρούς από τον Covid-19. Μεταξύ αυτών που απεβίωσαν είναι και ο 71 ετών Επίσκοπος του Βάλιεβο Μιλούτιν ο οποίος είχε βρεθεί θετικός στον ιό πριν από δέκα ημέρες, όπως και δύο ιερείς με τους οποίους συλλειτουργούσε σε ναούς της Επισκοπής του.

Ο επικεφαλής της επιτροπής για την αντιμετώπιση της πανδημίας επιδημιολόγος Πρέντραγκ Κον χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι υπήρξε σήμερα μείωση των νέων κρουσμάτων υπογράμμισε ωστόσο ότι είναι ακόμη νωρίς για να βγουν συμπεράσματα η να προκληθεί εφησυχασμός. Ανέφερε ότι χρειάζεται να τηρούνται οι περιορισμοί στην κυκλοφορία διότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για την εξέλιξη της νόσου στην Σερβία.

Ο υπουργός ‘Αμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν ανακοίνωσε σήμερα ότι βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19 εννέα στρατιώτες οι οποίοι υπηρετούσαν στα βόρεια σύνορα της χώρας και είχαν έρθει σε επαφή με επαναπατρισθέντες πολίτες της Σερβίας. ‘Αλλοι 642 στρατιώτες που ήρθαν σε επαφή με φορείς της νόσου τέθηκαν προληπτικά σε καραντίνα, ανέφερε ο Βούλιν.

Αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν τα οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε ή θα προκαλέσει στο μέλλον η πανδημία. Όπως ανήγγειλε χθες βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι, δεν θα γίνει καμία περικοπή στους μισθούς στο δημόσιο ενώ θα επιδοτηθεί από το κράτος σε σημαντικό ποσοστό η μισθοδοσία στον ιδιωτικό τομέα για όλους τους εργαζόμενους και γι αυτούς που συνεχίζουν να δουλεύουν αλλά και για εκείνους που έπαψαν να εργάζονται εξαιτίας της πανδημίας. Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο να δοθεί σε όλους του ενήλικες πολίτες βοήθημα 12.000 δηναρίων (100 ευρώ).

ΑΥΣΤΡΙΑ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας στη Βιέννη, σε 9.377 ανέρχονταν έως σήμερα το απόγευμα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Αυστρία και στους 108 οι έως τώρα θάνατοι εξαιτίας του. Συνολικά 999 περιστατικά νοσηλεύονται, 193 από αυτά σε μονάδες εντατικής θεραπείας, έως σήμερα 636 άνθρωποι έχουν αποθεραπευτεί, ενώ από την εμφάνιση της επιδημίας στη χώρα έχουν διενεργηθεί 49.455 τεστ διάγνωσης της νόσου.

Συγκριτικά, σε εικοσιτετράωρη βάση, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί από χθες κατά 564, που σημαίνει μία αύξηση κατά 9,9%, ποσοστό υψηλότερο από εκείνο που είχε καταγραφεί το προηγούμενο εικοσιτετράωρο και ήταν στο 6,9% και αποτελούσε το χαμηλότερο έως τώρα σε σχέση με τον αυξητικό ρυθμό.

Από το σύνολο των 9.377 έως σήμερα το απόγευμα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού, τα περισσότερα εμφανίζονται στο ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου, συγκεκριμένα 2.205, στο ομόσπονδο κρατίδιο της ‘Ανω Αυστρίας τα κρούσματα είναι 1.535 και ακολουθούν τα ομόσπονδα κρατίδια : Κάτω Αυστρία με 1.533 κρούσματα, Βιέννη (1.235), Στυρία (958), Σάλτσμπουργκ (855), Φόραλμπεργκ (616), Καρινθία (261) και Μπούργκενλαντ (179). Οι αρχές, θέλοντας να αποκτήσουν μία καλύτερη γενική εικόνα ως προς τους αριθμούς των μολύνσεων στον πληθυσμό, προχωρούν τώρα στη διενέργεια συνολικά 2.000 αντιπροσωπευτικών δειγματοληπτικών τεστ σε όλη τη χώρα, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας.

ΒΕΛΓΙΟ

Ο νέος κορονοϊός έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων των 500 ανθρώπων στο Βέλγιο. Το όριο ξεπεράστηκε σήμερα, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές που έχουν καταγράψει περί τα 12.000 κρούσματα στην χώρα από την έναρξη της επιδημίας. Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου καταγράφηκαν 160 θάνατοι στο Βέλγιο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φθάνει σήμερα τους 513, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην χώρα ανέρχονται σε 11.899.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, η αύξηση του αριθμού της εισαγωγής σε νοσοκομείο (4.524 συνολικά) και της εισαγωγής σε μονάδες εντατικής θεραπείας (927) επιβραδύνθηκε ελαφρώς, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

«Είναι εξαιρετικά σημαντική η διατήρηση των προσπαθειών. Το ότι η καμπύλη αμβλύνθηκε ελαφρώς σήμερα δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανακτήσει ανοδική πορεία, αν μειώσουμε τις προσπάθειες», προειδοποίησε αναφερόμενος στην απαγόρευση των συναθροίσεων και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις που ισχύουν στο Βέλγιο από τις 14 και τις 18 Μαρτίου αντίστοιχα. Την Παρασκευή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 19 Απριλίου. Το μέτρο πιθανόν να ανανεωθεί μέχρι τις 3 Μαΐου, προειδοποίησε η πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές.

ΕΛΒΕΤΙΑ

Στην Ελβετία, ο απολογισμός των νεκρών έφθασε τους 295, από τους 257 χθες. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφθασε τα 15.475 , από 14.336 χθες.

ΡΩΣΙΑ

Μια γυναίκα ηλικίας 84 ετών κατέληξε σήμερα στην Μόσχα από την Covid-19. Η γυναίκα έπασχε από ζαχαρώδη διαβήτη, βρογχικό άσθμα και αντιμετώπιζε καρδιαγγειακά προβλήματα, ανακοίνωσε το Κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Στη σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε το Κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αναφέρεται ότι η γυναίκα, η οποία εισήχθη με διάγνωση πνευμονίαw, διαπιστώθηκε ότι ήταν θετική στον κορονοϊό μετά το τέστ στο οποίο υπεβλήθη.

Το Κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού απευθύνει έκκληση στα ηλικιωμένα άτομα και στα άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις να τηρούν απαρέγκλιτα τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει την ιστοσελίδα stopkoronovirus.rf μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τα θέματα που έχουν σχέση με τον κορονοϊό και να έχουν εικόνα για τον αριθμό των κρουσμάτων στην χώρα.

Μέχρι τη Δευτέρα ο αριθμός των κρουσμάτων είχε φθάσει τα 1.836 σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 1.226 έχουν καταγραφεί στην Μόσχα.

Πούτιν: Tα μέτρα βοήθησαν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ, σε σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους πληρεξούσιους εκπροσώπους του στις περιφέρειες, δήλωσε ότι τα αυστηρά μέτρα που έχει υιοθετήσει η Ρωσία βοήθησαν στο να κερδηθεί χρόνος στην μάχη για την αναχαίτηση του κορονοϊού και να αποτραπεί μια εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων τις προηγούμενες μέρες, αλλά ήταν ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας και οι αρχές πρέπει να αξιοποιήσουν αυτόν τον χρόνο αποτελεσματικά. Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τις τοπικές αρχές να επιδείξουν επαγγελματισμό και να υιοθετήσουν τεκμηριωμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, Η έκκληση του αυτή προς τον ρωσικό λαό μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση μια ημέρα αφότου οι αρχές της Μόσχας έδωσαν εντολή στους κατοίκους της πρωτεύουσας να παραμείνουν στο σπίτι τους, υιοθετώντας το πιο αυστηρό μέτρο έως τώρα για να επιβραδύνουν την διασπορά του κορονοϊού.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Η Φινλανδία θα παρατείνει για έναν μήνα, μέχρι και τις 13 Μαΐου, τα μέτρα που έχει λάβει προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας Covid-19, ανακοίνωσε απόψε η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν. ΒΑρχικά, τα μέτρα επρόκειτο να ισχύσουν μέχρι τις 13 Απριλίου.

Τις προηγούμενες εβδομάδες η κυβέρνηση έθεσε σε καραντίνα το Ελσίνκι, αποκλείοντας τους δρόμους που οδηγούν στην πρωτεύουσα. Έχει επίσης περιοριστεί η κίνηση στα σύνορα, απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις άνω των 10 προσώπων σε δημόσιο χώρο και έκλεισαν τα σχολεία. Οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.

Μέχρι σήμερα, τα κρούσματα της ασθένειας στη Φινλανδία έφταναν τα 1.313 και οι νεκροί τους 13.

ΔΑΝΙΑ

Η Δανία ενδέχεται να άρει σταδιακά μετά το Πάσχα των Καθολικών τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας αν οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων από τον νέο κορονοϊό παραμείνουν σταθεροί, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν.

Η σκανδιναβική χώρα, που έχει καταγράψει 77 θανάτους ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από τον Covid-19, παρέτεινε την περασμένη εβδομάδα τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στις 11 Μαρτίου.

«Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία αυξήθηκε ελαφρά, πιο αργά από την προπερασμένη εβδομάδα», τόνισε η Φρέντερικσεν σε μια συνέντευξη Τύπου.

«Αν περάσουμε τις επόμενες δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια του Πάσχα, συνεχίζοντας να στεκόμαστε μαζί, μένοντας χώρια, και αν οι αριθμοί παραμείνουν σταθεροί για τις επόμενες δύο εβδομάδες, τότε η κυβέρνηση θα ξεκινήσει μια σταδιακή, αθόρυβη και ελεγχόμενη επαναλειτουργία της κοινωνίας, μετά το Πάσχα», είπε.

Αυτό πιθανώς να περιλαμβάνει την επαναλειτουργία των σχολείων και εργασία κατά βάρδιες για να αποφευχθεί η κίνηση σε ώρα αιχμής και η συνάθροιση πολλών ατόμων στο ίδιο σημείο, πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

Οι αρχές έχουν απαγορεύσει συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων και έχουν διατάξει το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων, βρεφονηπιακών σταθμών, εστιατορίων, καφετεριών, βιβλιοθηκών, γυμναστηρίων και κομμωτηρίων.

«Παρατηρούμε ενδείξεις ότι πετύχαμε στην επιβράδυνση της μετάδοσης του κορονοϊού στην Δανία. Η μετάδοση εξαπλώνεται βραδύτερα από όσο φοβόμασταν», τόνισε.

ΤΣΕΧΙΑ

Η κυβέρνηση της Τσεχίας παρέτεινε έως τις 11 Απριλίου τα μέτρα σχετικού περιορισμού με στόχο την καταπολέμηση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

“Η απαγόρευση της κυκλοφορίας έξω από το σπίτι, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που είναι οπωσδήποτε αναγκαία η έξοδος, παρατείνεται έως τις 11 Απριλίου στις 04.00 Γκρίνουιτς” (07.00 ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπιτς στο Twitter.

Ο περιορισμός στο σπίτι που επιβλήθηκε στις 16 Μαρτίου και αρχικά παρατάθηκε έως την 1η Απριλίου προβλέπει εξαιρέσεις συγκεκριμένα για τις μετακινήσεις έως τον χώρο της εργασίας, τις επισκέψεις σε οικείους που χρειάζονται βοήθεια, στην αγορά για τα ψώνια, σε ταφές και σε περιπάτους στη φύση.

Οι Τσέχοι καλούνται επίσης να φορούν μάσκα όταν βγαίνουν από το σπίτι και να μην σχηματίζουν συναθροίσεις άνω των δύο ατόμων πλην των μελών της οικογένειάς τους.

Η Τσεχία, χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με 10,7 εκατομμύρια κατοίκους, έχει καταγράψει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα απόψε 2.942 κρούσματα του νέου κορονοϊού, ανάμεσά τους 23 θάνατοι.

Η χώρα έκλεισε τα σύνορά της, τα σχολεία της, τα περισσότερα καταστήματα για να επιβραδύνει την διασπορά του ιού. Και τα μέτρα αυτά παρατάθηκαν έως τις 11 Απριλίου.

ΙΣΡΑΗΛ

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει λογισμικό που αναλύει δεδομένα τα οποία συλλέγονται από κινητά τηλέφωνα – που έχει αναπτύξει, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η εταιρεία κυβερνοασφάλειας NSO – με σκοπό να εντοπίζονται οι πιθανοί φορείς του νέου κορονοϊού και να εξετάζονται.

Ο υπουργός Άμυνας Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο «κορoνομετρητής» πρέπει να λάβει την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο – που πιθανόν να τη δώσει – καθώς και μια αξιολόγηση για θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής από τον γενικό εισαγγελέα, ο οποίος έχει την εξουσία να εμποδίσει την εφαρμογή του μέτρου. Ωστόσο, αυτό μπορεί να τεθεί σε λειτουργία εντός 48 ωρών, αν εγκριθεί. Το Ισραήλ εξετάζει ήδη περίπου 5.000 ανθρώπους την ημέρα για τον ιό, που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια, αλλά ενδέχεται να μην εμφανίσει συμπτώματα σε κάποιους φορείς του. Οι κρατικές αρχές έχουν επιβάλλει αυστηρή καραντίνα σε όσους έχουν βρεθεί θετικοί.

Οι αρχές ελπίζουν σύντομα να διπλασιάσουν τον αριθμό των εξετάσεων. Για να μπορέσουν να αποφασίσουν ποια άτομα θα εξετάζουν, χρησιμοποιούν στρατιωτικού επιπέδου παρακολούθηση για τον εντοπισμό των κινήσεων των πολιτών – προκαλώντας διαμαρτυρίες από ομάδες προάσπισης των δικαιωμάτων για εισβολή στο ιδιωτικό απόρρητο.Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ έχει καταγράψει 4.347 κρούσματα του ιού και 15 θανάτους.

Ο Μπένετ είπε ότι η παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων και τα δεδομένα γεωγραφικού εντοπισμού που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή δεν είναι πλέον αποτελεσματικά στον εντοπισμό των πιο πιθανών φορέων. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης, το σύστημα αποδίδει μια βαθμολογία από το 1 έως το 10 για την πιθανότητα ένα άτομο να μεταφέρει τον ιό. Αυτό ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο και θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αλλάξει τη βαθμολογία εάν κάποιος επισκέπτεται ένα παντοπωλείο όπου έχουν εντοπιστεί φορείς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ