Ο υπέργηρος που νίκησε δύο φονικές πανδημίες – Εξιτήριο για Ιταλό 101 ετών

Παράδειγμα θέλησης και σύμβολο ζωής γίνεται ένας άνδρας 101 ετών από το Ρίμινι της Ιταλίας, που νίκησε τον κορονοϊό και πήρε εξιτήριο και επέστρεψε στη θαλπωρή του σπιτιού του. Αυτό που εντυπωσιάζει στην ιστορία του άνδρα, που δεν κατονομάζεται, είναι ότι έδωσε μάχη με δύο πανδημίες και βγήκε νικητής.

Στη χαραυγή της ζωής του είχε ξεσπάσει η ισπανική γρίπη στην οποία πέθαναν περίπου 50-60 εκατ. άνθρωποι, σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού και τρεις φορές περισσότερους απ’ όσους σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Η ισπανική γρίπη εκδηλώθηκε το 1918. Πιθανότατα προήλθε από την Άπω Ανατολή και μεταπήδησε από τα πτηνά στους ανθρώπους. Ονομάστηκε έτσι επειδή οι πρώτες αναφορές για την πανδημία προήλθαν από τον Τύπο της Ισπανίας, η οποία δεν συμμετείχε στον πόλεμο. Τα πρώτα κρούσματά της εκδηλώθηκαν στη Γαλλία τον Απρίλιο του 1918 ανάμεσα στα βρετανικά συντάγματα που στάθμευαν στη Ρουέν και στο Βιμερέ. Καθώς μετακινούνταν τα στρατεύματα μετακινείτο και η ασθένεια. Έτσι τον Μάιο επεκτάθηκε σε όλη τη Γαλλία και την Ιταλία, στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Στη Γερμανία εισήλθε με τους αιχμαλώτους που είχε συλλάβει. Τον Ιούνιο η πανδημία έφτασε στις Ινδίες, τον Ιούλιο στη Νέα Ζηλανδία και τον Αύγουστο στη Νότιο Αφρική. Έως τον Ιανουάριο του 1919 η Αυστραλία κατόρθωσε να μην πληγεί λόγω μιας αυστηρής καραντίνας.

Στις 10 Ιουλίου του 1918 160.000 κρούσματα έπληξαν το Βερολίνο. Στη Μ. Βρετανία η γρίπη προκάλεσε τον θάνατο 220.000 ανθρώπων, στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώθηκαν πάνω από 550.000 θάνατοι, ενώ στην Ιαπωνία περί τα 250.000 θύματα και στις Ινδίες τα πέντε εκατομμύρια.

Ο 101χρονος, όμως, γεννήθηκε το 1919, στο Ρίμινι στη νοτιοανατολική Ιταλία, όταν ο κόσμος ακόμη έδινε μάχη κατά της πανδημίας. Όπως έιπε η αναπληρώτρια δήμαρχος του Ρίμινι, Γκλόρια Λίζι, ο υπέργηρος πήρε εξιτήριο στην αρχή της εβδομάδας κι επέστρεψε στην οικογένειά του, νικώντας έτσι κυριολεκτικά δύο πανδημίες, μία στην αρχή της ζωής του και μία στη δύση της.

Η κυρία Λίζι είπε ότι ο ασθενής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο την προηγούμενη εβδομάδα και βγήκε θετικός στον κορονοϊό. Σύμφωνα με το ANSA, η αναπληρώτρια δήμαρχος είπε “τα κατάφερε, ο κ. Πι τα κατάφερε” ενώ πρόσθεσε ότι ο άνδρας “έχει δει τα πάντα στη ζωή του, περιλαμβανομένων πολέμου, πείνας. πόνου, εξέλιξης, κρίσης και ανάστασης”.

Το γηραιότερο άτομο που κατάφερε να αναρρώσει από τον φονικό ιό είναι η 103χρονη Ζιανγκ Γκουανγκφρέν, μία γυναίκα που ζει στη Γουχάν, απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία.

Δείτε ιστορίες υπερηλίκων που τα κατάφεραν 

Πηγή: Daily Mail, Βικιπαίδεια

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ