Έρευνα: Τα πρώτα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του κορονοϊού

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell συνέλεξαν στοιχεία σχετικά με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του κορονοϊού μελετώντας περιπτώσεις στην περιοχή της Λομβαρδίας. Όπως σημειώνουν, το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε τη νύχτα της 20ης Φεβρουαρίου και την εβδομάδα που ακολούθησε η Λομβαρδία γνώρισε τη ραγδαία αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων. Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα πρώτα 5.830 επιβεβαιωμένα κρούσματα ώστε να συντάξουν τα πρώτα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του COVID-19. Τα επιδημιολογικά στοιχεία συλλέχθηκαν μέσω τυποποιημένων συνεντεύξεων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών τους. Περιλαμβάνονται δημογραφικά στοιχεία, ημερομηνίες με την εμφάνιση των συμπτωμάτων, κλινικά χαρακτηριστικά, αποτελέσματα του δείγματος από την αναπνευστική οδό, διάρκεια νοσηλείας, ιχνηλάτηση επαφών.

Από τις 20 Φεβρουαρίου που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα, στις 27 και μετά υπήρξε σημαντική αύξηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων ήταν τα 69 έτη, το 47% των ασθενών νοσηλεύτηκαν. Μεταξύ αυτών, το 18% νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ. Το μέσο σειριακό διάστημα εκτιμάται στις 6,6 ημέρες . Εκτιμάται επίσης ο βασικός αριθμός αναπαραγωγής στα 3,1. Υπολογίζεται μία πτωτική τάση στον καθαρό αριθμό αναπαραγωγής, που ξεκινά γύρω στις 20 Φεβρουαρίου. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικά διαφορετικά ιικά φορτία σε ρινικά επιχρίσματα μεταξύ συμπτωματικών και ασυμπτωματικών. Το δυναμικό μετάδοσης του COVID-19 είναι πολύ υψηλό και ο αριθμός των κρίσιμων περιπτώσεων μπορεί να καταστεί σε μεγάλο βαθμό μη βιώσιμος για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σε πολύ βραχύ χρονικό ορίζοντα. Παρατηρήθηκε επίσης μια ελαφρά μείωση του αριθμού αναπαραγωγής, ενδεχομένως συνδεόμενη με την αυξημένη ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και την έγκαιρη επίδραση των παρεμβάσεων.

Συμπεραίνεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι απαιτούνται επιθετικές στρατηγικές περιορισμού για τον έλεγχο της εξάπλωσης και καταστροφικών αποτελεσμάτων του COVID-19 για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ