Κορονοϊός: Θετικός στον ιό επιβάτης που ταξίδευε με κρουαζιερόπλοιο – Τι δήλωσε ο Πλακιωτάκης – ΒΙΝΤΕΟ

Σε καραντίνα φέρεται να τίθενται οι περίπου 2.000 επιβαίνοντες στο κρουαζιερόπλοιο MSC Opera το οποίο βρίσκεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα αφού ένας τουρίστας, σύμφωνα με τα βρετανικά Μέσα, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, όταν πια είχε κατέβει από το πλοίο, όπως ενημέρωσε ο καπετάνιος του πλοίου.

Όλοι οι επιβάτες κλήθηκαν να επιστρέψουν από την εκδρομή τους στην Αθήνα όπου βρίσκονταν σήμερα και να παραμείνουν στο κρουαζιερόπλοιο με τη δικαιολογία ότι υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας. Προηγουμένως το πλοίο είχε ταξιδέψει σε Κατάκολο, Ηράκλειο Κρήτης και Ρόδο. Η είδηση έγινε γνωστή μέσα από την επιστολή του πλοιάρχου, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 και τα βρετανικά Μέσα, που δημοσιεύουν την επιστολή.

Η εταιρεία διαψεύδει το γεγονός σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1. Όπως επεσήμανε ο υπουργός παρακολουθούν την υπόθεση όπως και κάθε περιστατικό με σοβαρότητα και προσοχή.

Όπως έγραψε η Daily Mail, ένας πρώην τουρίστας από την Αυστρία που ταξίδεψε με το κρουαζιερόπλοιο τον Φεβρουάριο βρέθηκε θετικός, σύμφωνα με δηλώσεις του καπετάνιου. Έτσι, για λόγους ασφαλείας όλοι θα παραμείνουν σε καραντίνα. Αρχικά οι επιβάτες θεώρησαν ότι για την αλλαγή πλεύσης ευθύνεται η μεταναστευτική κρίση.

Όπως επεσήμανε ο καπετάνιος, ο Αυστριακός αποβιβάστηκε στη Γένοβα στην Ιταλία, στις 28 Φεβρουαρίου. Αύριο, το κρουαζιερόπλοιο αναμενόταν να φθάσει στην Κέρκυρα. Σύμφωνα με τη Mirror που έχει επιστολή του καπετάνιου, περιμένουν τώρα οδηγίες από τις ελληνικές και τις αυστριακές Αρχές.

Επίσης, για το περιστατικό η διαχειρίστρια εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ένας Αυστριακός που είχε ταξιδέψει με το κρουαζιερόπλοιο από τις 17-28 Φεβρουαρίου, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Ο επιβάτης επέστρεψε απευθείας στην Αυστρία αμέσως μετά την αποβίβασή του από το πλοίο στη Γένοβα. Το κρουαζιερόπλοιο έφθασε στον Πειραιά όπου η εταιρεία ενημέρωσε τις ελληνικές υγειονομικές αρχές και ζήτησαν οδηγίες. Παράλληλα, ως προληπτικό μέτρο ζήτησαν από τους επιβάτες να παραμείνουν στο κρουαζιερόπλοιο αναμένοντας οδηγίες από τις τοπικές Αρχές.

Η εταιρεία ενημερώνει πως έδωσε στις τοπικές υγειονομικές αρχές τα ιατρικά ιστορικά όλων όπως και το ιατρικό ιστορικό του Αυστριακού πρώην επιβάτη καθώς και το ιστορικό του ταξιδιού που πραγματοποίησε.

Οι ελληνικές υγειονομικές Αρχές έδωσαν άδεια απόπλου στο MSC Opera γύρω στις 13.00 από τον Πειραιά για να συνεχίσει το ταξίδι του στην Κέρκυρα. Δεν απαιτήθηκαν περαιτέρω μέτρα προστασίας και το πλοίο συνεχίζει το ταξίδι όπως είναι προγραμματισμένο.

Νωρίτερα, σε σχετική ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας, επεσήμαινε ότι «ανάμεσα στους επιβαίνοντες δεν υπάρχει κανένα ύποπτο περιστατικό κορονοϊού καθώς έχει γίνει εξονυχιστικός έλεγχος από υγειονομικές Αρχές, αλλά και την πλοιοκτήτρια εταιρεία».

«Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τα μέτρα που λαμβάνονται ήδη εκ μέρους των εταιρειών κρουαζιέρας, ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε. βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων εφαρμόζοντας αυστηρά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ» τονιζόταν στην ανακοίνωση του ΟΛΚΕ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε κατάπλου, η υγειονομική αρχή του πλοίου εκδίδει πιστοποιητικό υγείας για το σύνολο των επιβαινόντων σε αυτό.

Πηγή: Express.co.uk, Daily Mail, ΑΝΤ1

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ