Serial killer της Κύπρου: Εξελίξεις στην υπόθεση με τις στυγερές δολοφονίες – Νέος κύκλος καταθέσεων

Τη λήψη επιπρόσθετων καταθέσεων για να συμπληρωθεί ο φάκελος που αφορά σε τυχόν ευθύνες αστυνομικών ως απόρροια της δράσης του Νίκου Μεταξά, του serial killer της Κύπρου που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο “Ορέστης”, ζήτησε η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

Το πόρισμα με τις εισηγήσεις των τεσσάρων ποινικών ανακριτών παραδόθηκε από τον περασμένο Δεκέμβριο στον πρόεδρο της Αρχής πρώην δικαστικό Ανδρέα Πασχαλίδη, ο οποίος το μελέτησε και το παρέδωσε μαζί με τις δικές του εισηγήσεις στα μέλη της. Σύμφωνα με philenews.com, συμφώνησαν με τις εισηγήσεις που υποβλήθηκαν και αποφασίστηκε να ζητηθεί από τους ποινικούς ανακριτές να λάβουν κάποιες επιπρόσθετες καταθέσεις που κρίνονται αναγκαίες, πριν από το τελικό πόρισμα διαβιβαστεί στον Γενικό Εισαγγελέα για μελέτη και λήψη οριστικών αποφάσεων.

Οι καταθέσεις θα ληφθούν από πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και δεν αποκλείεται ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα να ενσωματωθούν στον φάκελο της υπόθεσης.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, από τις αρχικές εισηγήσεις του πορίσματος, φαίνεται να αφαιρούνται δύο – τρία πρόσωπα που υπηρετούν στο Αρχηγείο Αστυνομίας και ήταν στη λίστα για εξέταση του ενδεχομένου για ποινική δίωξη. Τώρα θα γίνει εισήγηση για ενδεχόμενες πειθαρχικές ευθύνες τους μόνο. Στο πόρισμα των ποινικών ανακριτών από 450 σελίδες, γίνεται εισήγηση για ποινική ή πειθαρχική δίωξη 23 περίπου αστυνομικών (οι εφτά αφορούν στην αστυνομική διεύθυνση Λάρνακας) διαφόρων βαθμίδων που χειρίστηκαν σε διάφορα στάδια τις καταγγελίες για εξαφάνιση γυναικών. Σε δύο περιπτώσεις, οι καταγγελίες αφορούσαν εξαφάνιση μητέρας και του παιδιού της. Οι ενδεχόμενες ευθύνες αποδίδονται σε αστυνομικούς της πρώτης γραμμής που εξέτασαν τις καταγγελίες, στους υπευθύνους τμημάτων ή βοηθούς, μέχρι και υψηλόβαθμα στελέχη που χειρίστηκαν τους φακέλους και έπρεπε λόγω αξιώματος να παρέμβουν ώστε να γίνει πιο ενδελεχής και σωστή έρευνα.

Όποιες κι αν είναι οι τελικές εισηγήσεις της Ανεξάρτητης Αρχής, ο τελευταίος λόγος για τη λήψη αποφάσεων ανήκει στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος μπορεί να τις αποδεχθεί, να αφαιρέσει ή να προσθέσει πρόσωπα ή να ζητήσει συμπληρωματικές έρευνες.

Πηγή πληροφοριών: philenews.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ