Κορονοϊός: Αισθητές οι επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομία

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) δήλωσε σήμερα ότι η επίπτωση στην κινεζική οικονομία από την επιδημία του νέου κορονοϊού θα μεταδοθεί στην παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας ότι συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

«Η πρόσφατη εμφάνιση του κορονοϊού (…) μπορεί να οδηγήσει σε απότομες μεταβολές (στην οικονομία) της Κίνας, που θα έχουν αντανάκλαση στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας», ανέφερε στην εξαμηνιαία έκθεσή της.

Χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το τι θα αποφασίσουν τα μέλη της νομισματικής επιτροπής της κατά την προσεχή σύνοδό τους, η Fed επισήμανε ωστόσο ότι «όταν είναι αδύναμη η οικονομική δραστηριότητα και είναι χαμηλές οι πληθωριστικές πιέσεις, οι ξένες Κεντρικές Τράπεζες υιοθετούν γενικά μια πιο ευέλικτη πολιτική», δηλαδή μειώνουν τα επιτόκια.

Τι εκτιμά η Γερμανία

Περιορισμό κατά 0,06% της ανάπτυξης στην Γερμανία θα προκαλέσει ενδεχόμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας κατά μία μονάδα, εκτιμά το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, σε μια πρώτη απόπειρα να αναλύσει τις οικονομικές συνέπειες από τον κινεζικό κορονοϊό.

Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, εάν η κατάσταση ακολουθήσει την πορεία της επιδημίας του SARS το 2003, η ανάπτυξη στην Κίνα θα συρρικνωθεί κατά μια μονάδα. Εκφράζει ωστόσο την ανησυχία ότι η εξέλιξη του νέου ιού θα είναι πολύ σοβαρότερη και θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο τα οικονομικά μεγέθη. Σε αυτή την περίπτωση, σοβαρότερες θα είναι και οι συνέπειες για την γερμανική οικονομία, επισημαίνει το Ifo.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ