Ερντογάν: Κατηγορεί τη Γαλλία για γενοκτονία στην Αλγερία

Νέα επίθεση κατά του Εμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνοντας την ένταση στις σχέσεις της χώρας του με τη Γαλλία. Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τη Γαλλία ότι κατά την αποικιοκρατία της Αλγερίας, μεταξύ του 1830 και 1962, έσφαξε πέντε εκατομμύρια Αλγερινούς, κάτι που συνιστά στην ουσία γενοκτονία.

Στη διάρκεια ομιλίας του την Παρασκευή προς τους ηγέτες του κόμματός του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε: “Ενημέρωσα τον πρόεδρο της Αλγερίας Αμπντελμαντγίντ Ταμπούν ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν έχει ιδέα γι’ αυτές τις σφαγές και εγώ ο ίδιος θα του παρουσιάσω τα έγγραφα γιατί έχουν διαπράξει γενοκτονία στην Αλγερία στο παρελθόν” επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε επικαλούμενος τον Ταμπούν: “Ο Αλγερινός πρόεδρος μου είπε ότι η Γαλλία σκότωσε πέντε εκατομμύρια Αλγερινούς. Πρέπει να δημοσιοποιήσουμε αυτά τα έγγραφα ώστε να υπενθυμίσουμε στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι η χώρα του σκότωσε πέντε εκατομμύρια Αλγερινούς”. Ο Ερντογάν αναφερόταν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που είχε με τον Ταμπούν κατά την επίσκεψή του στην Αλγερία στις 26 – 27 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, η Αλγερία αντέδρασε στις δηλώσεις του Ερντογάν “αδειάζοντάς” τον στην ουσία, καθώς σε δήλωση τονίζεται πως: “Η Αλγερία εξεπλάγη από τους ισχυρισμούς του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, o οποίος απέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχόλια εκτός πλαισίου σχετικά με ένα θέμα που σχετίζεται με την ιστορία της Αλγερίας. Διευκρινίζουμε ότι η Αλγερία επιβεβαιώνει ότι περίπλοκα ερωτήματα που σχετίζονται με την εθνική μνήμη, η οποία είναι ιερή για τον αλγερινό λαό, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα ερωτήματα. Τέτοια σχόλια δεν συνεισφέρουν στις προσπάθειες της Αλγερίας και της Γαλλίας για τη διευθέτησή τους” επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Αλγερίας.

Πηγή: Alarabiya.net, tsa-algerie.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ