Κοροναϊός-Εξαπλώνεται ο μυστηριώδης ιός: Κρούσματα σε Σαουδική Αραβία, Βιετνάμ – Συναγερμός στη Σκωτία

Παγκόσμιο τρόμο προκαλεί η εξάπλωση του κοροναϊού.

Χώρες, η μία μετά την άλλη, επιβεβαιώνουν ότι εντοπίζουν περιπτώσεις του μυστηριώδη ιού.

Στην Κίνα, όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κοροναϊού, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει τα 634 και 17 άνθρωποι έως τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους. Πόλεις έχουν τεθεί σε καραντίνα και ο τρόμος κυριαρχεί με τα βίντεο που κυκλοφορούν στα social media να δείχνουν άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ και τον κόσμο να κυκλοφορεί με μάσκες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Απαγορευμένη Πόλη, το διασημότερο ιστορικό μνημείο της Κίνας, θα κλείσει μέχρι νεωτέρας εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού που εξαπλώνεται, πλέον, σε όλον τον κόσμο. Επίσης, το Πεκίνο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι προχωρεί στην ακύρωση εκδηλώσεων για το νέο κινέζικο έτος.

Στο Χονγκ Κονγκ έχουν επιβεβαιωθεί 53 κρούσματα και στη Ρωσία ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκε ο φόβος ότι υπήρξε το πρώτο κρούσμα, όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ.

Την Τρίτη εντοπίστηκε στην Ουάσινγκτον το πρώτο κρούσμα του μυστηριώδη ιού, ένας άνδρας που είχε ταξιδέψει στις ΗΠΑ από την Κίνα.

Κρούσματα σε Σιγκαπούρη και Σαουδική ΑραβίαΠριν λίγα λεπτά στη λίστα –που όλο μεγαλώνει- μπήκε και η Σιγκαπούρη, η οποία έκανε γνωστό ότι διαγνώστηκε με τον κοροναϊό ένας 66χρονος, ο οποίος έφτασε στη χώρα –μαζί με την οικογένειά του- από τη Γουχάν της Κίνας, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός. Ο 66χρονος πήγε στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό και οι εξετάσεις έδειξαν ότι έχει «χτυπηθεί» από τον ιό και έχει τεθεί σε απομόνωση.Κρούσμα του κοροναϊού εντοπίστηκε και στη Σαουδική Αραβία. Μία νοσοκόμα από την Ινδία διαγνώστηκε με τον ιό, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών μέσω twitter. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο εργάζονται περίπου 100 γυναίκες από την Ινδία, όλες εξετάστηκαν και με τον ιό διαγνώστηκε μόνο η συγκεκριμένη.

Συναγερμός στην Σκωτία

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC τα τελευταία λεπτά ένας μικρός αριθμός ασθενών εξετάζεται αυτήν την ώρα για να διαπιστωθεί αν έχουν «χτυπηθεί» από τον κοροναϊό. Όπως σημειώνουν άλλα βρετανικά ΜΜΕ πρόκειται για δύο άτομα σε δύο διαφορετικές πόλεις.

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για τον κοροναϊό

Ο κοροναϊός πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Γουχάν στην κεντρική Κίνα και ο μεγάλος φόβος των παγκόσμιων υγειονομικών αρχών είναι ότι ο ρυθμός μετάδοσης θα επιταχυνθεί, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζου ταξιδεύουν στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας αργίας για το κινέζικο έτος που ξεκινά το Σάββατο.

Η Ταϊλάνδη έχει αναφέρει τέσσερα κρούσματα.

Η Ιαπωνία και η Ταϊβάν από ένα.

Τα συμπτώματα του κοροναϊού περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον νέο ιό, ο οποίος σύμφωνα με την Κίνα μεταλλάσσεται. Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, υπάρχουν στοιχεία για μετάδοση του μέσω της αναπνευστικής οδού.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες, ο ιός μεταδόθηκε στους ανθρώπους από τα φίδια, αλλά ο σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης σε θέματα υγείας Τζονγκ Νάνσαν αναφέρει ότι μπορεί να ξεκίνησε από ασβούς και αρουραίους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ