Δώδεκα γυναίκες αρχηγοί κρατών – ΦΩΤΟ

Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει υποψήφια γυναίκα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, που είναι και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣτΕ, δείχνει να κατακτά το ένα ανδρικό κάστρο μετά το άλλο.

Ωστόσο, η εξουσία ανήκει σε γυναικεία χέρια σε αρκετές χώρες του κόσμου, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτά της βασίλισσας Ελισάβετ που αποτελεί τη μακροβιότερη μονάρχη στην ιστορία του κόσμου και της καγκελαρίου της Γερμανίας που αναδείχθηκε από το Forbes η πιο ισχυρή γυναίκα του κόσμου για ένατη διαδοχική χρονιά.

Αναλυτικά:

Βασίλισσα Ελισάβετ

Η Ελισάβετ Β΄, Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία, είναι η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας. Ανέβηκε στο θρόνο το 1952 και αποτελεί τη μακροβιότερη μονάρχη στην παγκόσμια ιστορία.

Άνγκελα Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ είναι καγκελάριος της Γερμανίας από το 2005 έως και σήμερα. Είναι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας από την ίδρυση του Ομοσπονδιακού Κράτους το 1871. Επίσης είναι η πρώτη πρώην πολίτης της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας που υπήρξε ηγέτης της επανενωμένης Γερμανίας. Τον Νοέμβριο του 2007 της απονεμήθηκε το Βραβείο Καρλομάγνος για το έτος 2008. Συμπεριλήφθηκε στη λίστα που εξέδωσε το περιοδικό Time για τα “Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως” για το έτος 2012, ενώ το 2015 ανακηρύχθηκε ως “Πρόσωπο της Χρονιάς” από το ίδιο περιοδικό. Το περιοδικό Forbes την αναγνώρισε ως την ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου για ένατη διαδοχική χρονιά, ενώ περιλαμβάνεται στη λίστα αυτή για 14η χρονιά.

Σάνα Μάριν

Η Πωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν έγραψε ιστορία καθώς στα 34 της χρόνια έγινε η νεότερη εν ενεργεία πρωθυπουργός στον κόσμο.

Κολίντα Γκράμπαρ- Κιτάροβιτς

Η Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς είναι πρόεδρος της Κροατίας από τον Φεβρουάριο του 2015.

Από το 2011 ως το 2014 υπηρέτησε ως βοηθός γενικός γραμματέας για τη δημόσια διπλωματία στο ΝΑΤΟ. Είναι η πρώτη γυναίκα που διορίστηκε στο αξίωμα της Πρωθυπουργού στην Κροατία. Προηγουμένως ήταν υπουργός Εξωτερικών Θεμάτων και για την Ένταξη στην ΕΕ από το 2005 ως το 2008 και πρεσβευτής της Κροατίας στις ΗΠΑ από το 2008 ως το 2011.

Από το 1993 ως το 2015 ήταν μέλος του συντηρητικού κόμματος Κροατική Δημοκρατική Ένωση. Υπήρξε ένα από τα τρία μέλη από την Κροατία στην Τριμερή Επιτροπή. Παραιτήθηκε από αμφότερες τις θέσεις για να αναλάβει καθήκοντα Προέδρου της Κροατίας

Κατρίν Γιακομπσντότιρ

Η Κατρίν Γιακομπσντότιρ είναι η Πρωθυπουργός της Ισλανδίας από το 2017. Είναι μέλος του Αλθίνγκι, εκπροσωπώντας το Βόρειο Ρέικιαβικ από το 2007. Έγινε αναπληρώτρια επικεφαλής του Αριστερού-Πράσινου Κινήματος το 2003 και επικεφαλής το 2013, ενώ διετέλεσε και υπουργός Παιδείας, Επιστήμης και Πολιτισμού στην κυβέρνηση της Γιόχανα Σιγκουρδαντότιρ από τις 2 Φεβρουαρίου 2009 έως τις 23 Μαΐου 2013. Είναι η δεύτερη πρωθυπουργός της χώρας μετά τη Γιόχανα Σιγκουρδαντότιρ.

Κέρστι Κάλιουλαϊντ

Η Κέρστι Κάλιουλαϊντ είναι η 5η Πρόεδρος της Εσθονίας, με θητεία που ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου 2016. Είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Εσθονίας από τότε που η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1918, καθώς και η νεότερος κάτοχος της θέσης, με ηλικία 46 ετών. Η Κάλιουλαϊντ είναι πρώην δημόσια υπάλληλος, που υπηρετούσε ως Εσθονή εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, από το 2004 έως το 2016. Έπειτα από αρκετούς γύρους στις Εσθονικές προεδρικές εκλογές του 2016 που κατέληξαν σε αποτυχία, προτάθηκε από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων ως κοινή υποψήφιος για Πρόεδρος της Εσθονίας. Κέρδισε τις εκλογές με 81 ψήφους υπέρ και 17 απέχοντες.

Έρνα Σόλμπεργκ

H Έρνα Σόλμπεργκ είναι η πρωθυπουργός της Νορβηγίας από το 2013, διαδεχόμενη τον Γενς Στόλτενμπεργκ. Κερδίζοντας τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013 έγινε η 28η πρωθυπουργός της Νορβηγίας και η δεύτερη γυναίκα που κατέχει τη θέση μετά την Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ. Μετά τις εκλογές του 2017, η Σόλμπεργκ παρέμεινε πρωθυπουργός.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Ούρσουλα Γκέρτρουντ φον ντερ Λάιεν μπορεί να μην είναι ηγέτης κράτους, αλλά έιναι η ισχυρή γυναίκα της Ευρώπης, ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στις 2 Ιουλίου 2019, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτάθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν, ενώ στις 16 Ιουλίου 2019 εκλέχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τζασίντα Άρντερν

Η Τζασίντα Άρντερν είναι πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας από τις 26 Οκτωβρίου 2017. Εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής στις γενικές εκλογές του 2008.Η Άρντερν είναι μία από τις νεότερες επικεφαλής κυβέρνησης σε όλο τον κόσμο, έχοντας αναλάβει τα καθήκοντά της σε ηλικία 37 ετών, ενώ είναι και η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός μετά τις Τζένι Σίπλεϊ και Έλεν Κλαρκ, ενώ είναι και η νεότερη πρωθυπουργός στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας.

Μπίντια Ντεβί Μπαντάρι

Η Μπίντια Ντεβί Μπαντάρι εξελέγη ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Νεπάλ στις 28 Οκτωβρίου 2015. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Νεπάλ και πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών του Νεπάλ πριν την εκλογή της στην προεδρία της χώρας.

Στην προεδρική ψηφοφορία του Κοινοβουλίου του Νεπάλ, η ίδια συγκέντρωσε 327 από τις συνολικά 549 ψήφους των βουλευτών, κερδίζοντας τον αντίπαλό της Κουλ Μπαχαντούρ Γκουρούνγκ. Στο παρελθόν, διετέλεσε υπουργός Άμυνας του Νεπάλ.Επανεξελέγη πρόεδρος τον Μάρτιο του 2018.

Σεΐχ Χασίνα Γουαζέντ

Η Σεΐχ Χασίνα Γουαζέντ είναι πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές και η μακροβιότερη πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας. Ήταν για πρώτη φορά πρωθυπουργός από τις 23 Ιουνίου του 1996 έως τις 15 Ιουλίου του 2001 και επανήλθε στην εξουσία έπειτα από τη σαρωτική νίκη του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές του 2008. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Αουάμι, σημαντικού πολιτικού κόμματος, από το 1981.

Σάρα Κουγκονγκέλουα

Η Σάρα Κουγκονγκέλουα είναι πρωθυπουργός της Ναμίμπια από τον Μάρτιο του 2015. Είναι μέλος του κόμματος SWAPO και εκλέγεται βουλευτής από το 1995. Το 2003 ανέλαβε υπουργός Οικονομικών. Το 2015 ανέλαβε πρωθυπουργός και έγινε η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα αυτό στη Ναμίμπια.

Η Αιθιοπία έχει από το 2015 γυναίκα πρόεδρο, τη Σάλε-Γουόρκ Ζέουντα. Είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στη χώρα και η τέταρτη που αναλαμβάνει τον προεδρικό θώκο μετά την υιοθέτηση του Συντάγματος το 1995. Είναι διπλωμάτης καριέρας. Ήταν ειδική εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην Αφρικανική Ένωση. Φοίτησε σε πανεπιστήμιο της Γαλλίας και αμέσως μετά την αποφοίτησή της διετέλεσε πρέσβειρα στη Γαλλία, στο Τζιμπουτί και τη Σενεγάλη και μόνιμη εκπρόσωπος της Αιθιοπίας στην Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη (IGAD).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ