«Βόμβα» από τον Guardian για τη Λιβύη: Οι Σύροι μαχητές, ο μισθός τους και ο ρόλος της Τουρκίας

Δύο χιλιάδες Σύροι μαχητές έχουν ταξιδέψει ήδη από την Τουρκία ή πρόκειται να ταξιδέψουν στη Λιβύη, προκειμένου να πολεμήσουν, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian, ο οποίος επικαλείται συριακές πηγές και από τις τρεις χώρες.Όπως σημειώνεται στο σχετικό ρεπορτάζ, η Άγκυρα υποστήριξε τη συριακή αντιπολίτευση από τις πρώτες ημέρες της μάχης εναντίον του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ – Άσαντ. Σύμφωνα με όσα σημειώνει ο Guardian η Τουρκία χρησιμοποιεί τώρα τους αντάρτες μαχητές ως «πληρεξούσιους» εναντίον κουρδικών δυνάμεων.Ο Guardian αναφέρει ότι αρχικά μία ομάδα 300 ατόμων από το δεύτερο τμήμα του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA), μία ομπρέλα συριακών ομάδων ανταρτών που χρηματοδοτείται από τη Τουρκία, έφυγε από τη Συρία στις 24 Δεκεμβρίου και ακολούθησαν άλλοι 350 στις 29 Δεκεμβρίου.

Στη συνέχεια πέταξαν στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης, όπου έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις πρώτης γραμμής στα ανατολικά της πόλης. Άλλοι 1350 πέρασαν στην Τουρκία στις 5 Ιανουαρίου. Κάποιοι έχουν αναπτυχθεί στη Λιβύη και άλλοι εξ αυτών εκπαιδεύονται σε στρατόπεδα στη νότια Τουρκία. Σύμφωνα με τον Guardian οι μαχητές έχουν υπογράψει εξαμηνιαίες συμβάσεις απευθείας με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) -που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη- και όχι με τον τουρκικό στρατό, σύμφωνα με πηγές του SNA και θα αμείβονται με 2000 δολάρια το μήνα, ένα ποσό που είναι πολύ μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς ότι στη Συρία κερδίζουν μηνιαίως 52-72 δολάρια. Σε όλους έχουν υποσχεθεί, μάλιστα, τουρκική ιθαγένεια. Η Τουρκία, σύμφωνα με τον Guardian, πληρώνει τα ιατρικά έξοδα των στρατιωτών και είναι υπεύθυνη για τον επαναπατρισμό των νεκρών στη Συρία. 

Σύμφωνα με τον Guardian, τον προηγούμενο μήνα είδαν το φως της δημοσιότητας πλάνα με άνδρες να μιλούν με συριακή προφορά υποστηρίζοντας πως είναι στην Τρίπολη. Σε ένα εξ αυτών το βίντεο ένας άνδρες είπε «Ο ελεύθερος συριακός στρατός είναι στη Λιβύη να υπερασπιστεί το Ισλάμ».Για το συγκεκριμένα υλικό υπήρξε αμφισβήτηση από πολλούς, που αναρωτήθηκαν πως και γιατί Σύροι άνδρες, οι οποίοι ακόμα πολεμούν τον Άσαντ, βρέθηκαν στη Λιβύη. Τόσο η Άγκυρα, όσο και η Τρίπολη έχουν αρνηθεί πολλές φορές την παρουσία Σύρων μαχητών στη Λιβύη. Και την προηγούμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία έχει στείλει στην Τρίπολη 35 στρατιώτες με συμβουλευτική ιδιότητα. Ο Ερντογάν, βέβαια, μιλώντας την Τρίτη, έπειτα από την αποχώρηση του Χαφτάρ από το τραπέζι των συνομιλιών, δίχως να έχει επέλθει συμφωνία, τόνισε ότι δεν θα διστάσει να δώσει «το μάθημα που αξίζει» στον Λίβυο στρατάρχη.Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian ο Χαφτάρ έχει την υποστήριξη της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ιορδανίας, της Ρωσίας, των ΗΑΕ, ενώ ο Σάρατζ υποστηρίζεται από την Ιταλία, το Κατάρ και την Τουρκία. Τον προηγούμενο μήνα ο Guardian έγραψε ότι περίπου 3.000 στρατιώτες από το Σουδάν στάλθηκαν στη Βεγγάζη για να πολεμήσουν για τον Χαφτάρ και πως ήδη στο πλευρό του υπήρξαν 600 Ρώσοι μισθοφόροι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ