Το Ιράκ αξιώνει από τον ΟΗΕ να καταδικάσει την επίθεση κατά του στρατηγού Σουλεϊμανί

Η κυβέρνηση του Ιράκ απαίτησε χθες Δευτέρα, σε επιστολή την οποία απηύθυνε στα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει την επιδρομή που διεξήγαγε ο στρατός των ΗΠΑ στο έδαφός του την Παρασκευή με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί και ο ηγέτης ιρακινής παραστρατιωτικής οργάνωσης και σύμμαχός του Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, προκειμένου να μην κυριαρχήσει «ο νόμος της ζούγκλας» στις διεθνείς σχέσεις.

Αυτή η αμερικανική επιχείρηση αποτελούσε «επίθεση εναντίον του λαού και της κυβέρνησης του Ιράκ, κατάφωρη παραβίαση των όρων της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, και επικίνδυνη κλιμάκωση που είναι πιθανό να οδηγήσει σε πόλεμο, καταστροφικό για το Ιράκ, την περιοχή και τον κόσμο», σημείωσε ο ιρακινός μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, ο Μοχάμεντ Χουσέιν Μπαχρ-Αλ Ούλουμ στην επιστολή του, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το Ιράκ αξιώνει το ΣΑ να «αναλάβει τις ευθύνες του» και «να εξασφαλίσει ότι αυτοί που διαπράττουν τέτοιες παραβιάσεις, οι οποίες δεν καταπατούν μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και το διεθνές δίκαιο, οδηγώντας στην κυριαρχία του νόμου της ζούγκλας στη διεθνή κοινότητα, θα δώσουν λόγο», προστίθεται στην επιστολή του διπλωμάτη.

Στην τρισέλιδη επιστολή του, ο ιρακινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ δεν ζητεί ρητώς να συγκληθεί εκτάκτως το ΣΑ για να συζητήσει τις εξελίξεις. Αν και το Ιράκ δεν είναι μέλος του ΣΑ, μπορεί να ζητήσει να συγκληθεί, μέσω κάποιου από τα δεκαπέντε κράτη-μέλη του.

Η επιστολή αυτή της Βαγδάτης ακολούθησε την αναγγελία του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών ότι ετοιμαζόταν να υποβάλει διαμαρτυρία στο ΣΑ του ΟΗΕ.Πηγή; ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ