Αναστασιάδης: Ο Ερντογάν είναι ένας απρόβλεπτος ηγέτης – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στην υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed σημείωσε ότι είναι “η απάντηση που δίδεται από κράτη που θέλουν να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, φιλειρηνικά”.

“Κράτη σταθερότητας που επιδιώκουν η περιοχή μας να διακρίνεται από τη συνεργασία και όχι την αντιπαράθεση και συνεπώς είναι μία σημαντικότατη εξέλιξη, μία απόφαση που είχε ληφθεί από το παρελθόν, που δεν αφορά μόνο τις τρεις χώρες αλλά και ιδιαίτερα την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Όπως καλά γνωρίζετε η μελέτη βιωσιμότητας και λοιπά του όλου έργου, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεπώς είναι μία απάντηση αν θέλετε μέσα στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου που δίδεται στις προκλήσεις δυστυχώς, τις χωρίς προηγούμενο προκλήσεις της Τουρκίας”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αναστασιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «10» στην ΕΡΤ.

Αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε: “είναι δυστυχώς ένας απρόβλεπτος ηγέτης με μία ατζέντα η οποία υπερβαίνει τις φιλοδοξίες ηγετών που θα ήθελαν καλές σχέσεις με τους γείτονες. Δεν είναι η απειλή μόνο κατά της Ελλάδος ή της Κύπρου σήμερα, είναι η επέμβαση στη Συρία. Στη Συρία. Είναι η επέμβαση στο Ιράκ, είναι η εμπλοκή και η χρηματοδότηση τρομοκρατικών μουσουλμανικών αδελφοτήτων, όπως αποκαλούντο, είτε στην Αίγυπτο… Δηλαδή ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας και αυτό είναι δυστυχώς που αποτελεί και το κύριο σημείο κινδύνου. Το μη προβλέψιμο των συμπεριφορών”.

Σχετικά με την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τόνισε: “Έχει τη σημασία της η προσφυγή στη Χάγη, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε ότι απαιτείται συμφωνία μεταξύ των κρατών, αναγνώριση πρώτα του δικαστηρίου και αποδοχή της διεθνούς σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας του 1982”.

Δείτε απόσπασμα από τη συνέντευξη:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ