Reuters: Η Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα για τουρκική στρατιωτική στήριξη

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Τουρκία για την παροχή στρατιωτικής στήριξης από “αέρα, ξηρά και θάλασσα”, προκειμένου να αποκρούσει την επίθεση των ανατολικών δυνάμεων για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης δήλωσε αξιωματούχος από την Τρίπολη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη έπειτα από αίτημα της Τρίπολης μέσα στον επόμενο μήνα.

Ερντογάν: Στέλνω στρατεύματα στη Λιβύη

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η Τουρκία θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη και θα φέρει την απαραίτητη νομοθεσία στην τουρκική Βουλή τον Ιανουάριο.

«Θα παρουσιάσουμε την πρόταση για την αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του Κοινοβουλίου», στις 7 Ιανουαρίου, δήλωσε σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν επισκέφτηκε την Τυνησία χθες και συζήτησαν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Σε σημερινή του ομιλία ανέφερε ότι η Τουρκία και η Τυνησία συμφώνησαν να στηρίξουν την κυβέρνηση του Fayez al-Serraj.

«Θα μπορέσουμε έτσι να ανταποκριθούμε θετικά στην πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης» και να τη στηρίξουμε στρατιωτικά, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

«Θα στηρίξουμε με όλα τα μέσα την κυβέρνηση της Τρίπολης, που αντιστέκεται απέναντι σε έναν πραξικοπηματία στρατάρχη που υποστηρίζεται από αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε, αναφερόμενος στον Χαλίφα Χάφταρ.

H απάντηση της Μόσχας

Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας στην πρόθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στείλει στρατό στη Λιβύη.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι εξωτερικές παρεμβάσεις δεν θα βοηθήσουν στην επίλυση της κατάστασης στη Λιβύη, αλλά οι προσπάθειες για τη διευκόλυνση αναζήτησης λύσης είναι ευπρόσδεκτες.

«Όσο για την κατάσταση στη Λιβύη, σίγουρα προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Και εμείς ανησυχούμε. Επανειλημμένως έχουμε πει ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση της Λιβύης το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να τερματιστεί η αιματοχυσία, είπε ο εκπρόσωπος του Πούτιν.

Σχολιάζοντας τα σχέδια του Ερντογάν, τόνισε: «Πιστεύουμε ότι η ξένη παρέμβαση δύσκολα θα συμβάλλει στην επίλυση της κατάστασης, αλλά όλες οι ενέργειες που διευκολύνουν τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης και βοηθούν στην εξεύρεση λύσης είναι πάντα ευπρόσδεκτες. Η Ρωσία μπορεί να καλωσορίσει μόνο τις διεθνείς προσπάθειες».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν το Κρεμλίνο είχε πληροφορίες για την παρουσία Ρώσων μισθοφόρων στη Λιβύη, ο Πεσκόφ σημείωσε : «Στην πραγματικότητα, η Λιβύη έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για μισθοφόρους από διάφορες χώρες, καθώς και για τρομοκράτες».

«Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των γνωστών ενεργειών ορισμένων γνωστών χωρών, οι οποίες αποσκοπούσαν στην καταστροφή του κράτους της Λιβύης», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, «πολίτες διαφορετικών χωρών δρουν ως μισθοφόροι σε διάφορα μέρη του κόσμου» και είναι αδύνατο για μια χώρα να ελέγξει την κίνηση όλων των πολιτών της. Σημείωσε ότι πολλοί άνθρωποι από τη Ρωσία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, βρίσκονταν σε φυλακές που ελέγχονταν από τους Κούρδους στη Συρία.

Πηγή: Reuters / tass / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ