Θλίψη στην παγκόσμια μόδα – Πέθανε ο Εμανουέλ Ουνγκαρό – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Στο Παρίσι σε ηλικία 86 ετών έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός σχεδιαστής μόδας Εμανουέλ Ουνγκαρό, ο οποίος είχε αποσυρθεί από τα ντεφιλέ εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Χάραξε τη δική του ιστορία στη μόδα με τα τολμηρά χρώματα, τα σχέδια και τον αισθησιασμό στα ρούχα του.

Η οικογένειά του επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η κηδεία θα τελεστεί το πρωί της Δευτέρας στο Παρίσι. Είχε βραβευθεί με το μετάλλιο του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής.

Γεννήθηκε στην Aix en Provence αλλά κατάγεται από την Απουλία. Ήταν γιος Ιταλών προσφύγων και ο ίδιος δεν ξέχασε την ιταλική του καταγωγή. Ο πατέρας του ήταν ράφτης και ο γιος του έμαθε το εμπόριο από την ηλικία των 9 ετών. Μεγαλώνοντας πήρε τον δρόμο για την Ισπανία όπου εκπαιδεύτηκε με τον γίγαντα της μόδας της Ιβηρικής Χερσονήσου Cristobal Balenciaga (1958-1963), ενώ στη συνέχεια συνεργάστηκε δύο χρόνια με τον Γάλλο Andre Courreges στο Παρίσι, ο οποίος υπήρξε κι ένας από τους μέντορές τους.

Το 1965, την εποχή που μεσουρανούσαν ο Courreges και ο Yves Saint Laurent, άνοιξε τον δικό του οίκο με τη στήριξη της Sonja Knapp. Η πρώτη του κολεξιόν, αν και αποτελείτο από μόνο 17 κομμάτια δέχτηκε θερμή υποδοχή. Το 1968 πέρα από την υψηλή ραπτική ετοίμασε και κολεξιόν ready-to-wear. Το 1973 παρουσίασε τη σειρά για άνδρες.

Τη δεκαετία του 1980 μεσουράνησε με τη μόδα του, με τις Τζάκι Κένεντι, Κατρίν Ντενέβ, Τζίνα Ρόουλαντς, Μαρί Ελεν ντε Ρότσιλντ, Ιζαμπέλ Ατζανί να ντύνονται με τα ρούχα του. Η φίλη του Ανούκ Αιμέ συμφώνησε να υποδυθεί τη μούσα για την παρουσίαση του πρώτου αρώματός του Diva και φωτογραφήθηκε από τον θρυλικό Χέλμουτ Νιούτον.

Τη δεκαετία του ’90 ο οίκος μόδας αρχίζει να χάνει την παλαιά αίγλη του. Η οικογένεια Ferragamo τον εξαγόρασε το 1996. Ο ίδιος αν και παραμένει στο συμβούλιο σταδιακά αποσύρεται και εκπαιδεύει την επόμενη γενιά. Το 1996 έφθασε στον οίκο ο Giambattista Valli. Σταδιακά ο οίκος πουλήθηκε σε επενδυτικό fund και το 2004 ο Ουνγκαρό εγκατέλειψε τον οίκο και τις πασαρέλες λέγοντας ότι η υψηλή μόδα δεν αντεπεξέρχεται πλέον στις προσδοκίες της σύγχρονης γυναίκας. Ήταν παντρεμένος και είχε μια κόρη.

Σε συνέντευξή του είχε ορίσει τον εαυτό του ως τον σχεδιαστή που αγαπούσε τις γυναίκες. Πέθανε έπειτα από μακρόχρονη ασθένεια με αγαπημένους ανθρώπους γύρω του.

Πηγή: Corriere,it, Le Point

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ