• Μέτωπο Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης - Απειλές Χαφτάρ σε Ερντογάν

  9:10 μμ, Παρασκευή 20 Δεκ 2019 9:10 μμ, Παρασκευή 20 Δεκ 2019

  Κοινό μέτωπο κατά της Τουρκίας για την παράνομη συμφωνία με τη Λιβύη δημιουργούν Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, τη στιγμή που ο στρατάρχης, Χαλίφα Χαφτάρ απειλεί πολεμικές ιαχές τον Ερντογάν, αν οι γείτονες «πατήσουν» πόδι στη Λιβύη.

  Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ξεκάθαρο πολεμικό μήνυμα στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε για πολλοστή φορά τα τελευταία 24ωρα ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ.

  Ο Χαφτάρ ξεκαθάρισε πως θα χτυπήσει δυνάμεις της Τουρκίας που θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στη χώρα, στέλνοντας παράλληλα τελεσίγραφο 72 ωρών στις φιλοτουρκικές πολιτοφυλακές να αποσυρθούν από την Τρίπολη και τη Σύρτη ειδάλλως θα συνεχίσει τους βομβαρδισμούς εναντίον τους.

  Μιλώντας εκ μέρους των δυνάμεων του Χαφτάρ, ο Χαλέντ αλ Μαχτζούμπ δήλωσε στο δίκτυο Al Arabiya ότι θεωρεί απίθανο να στείλει ο Ταγίπ Ερντογάν τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη, αφού «παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Τόνισε δε ότι αν πατήσουν πόδι σε λιβυκό έδαφος Τούρκοι στρατιώτες θα εκληφθούν ως «εχθρικές δυνάμεις» και νόμιμος στόχος.

  Πρόσθεσε ότι η απόφαση του επικεφαλής της GNA, Φαγιέζ Αλ Σαρ, να ενεργοποιήσει τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία «αποσκοπούσε μόνο στο να ενισχύσει το ηθικό της πολιτοφυλακής».

  Το GNA, το οποίο συναντήθηκε παρουσία στρατιωτικών αξιωματούχων, δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους της συμφωνίας ή την βοήθεια που θα μπορούσε να παράσχει η Άγκυρα στις φιλικές προς την GNA δυνάμεις.

  Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Τουρκία έχει ήδη προμηθεύσει στρατιωτικό εξοπλισμό σε δυνάμεις πιστές στο GNA, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχη και drones.

  Επικοινωνία Αναστασιάδη-Μητσοτάκη και συντονισμένες διπλωματικές ενέργειες

  Τον συντονισμό των ενεργειών τους για την αποτροπή των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας συμφώνησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια μακράς τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την Παρασκευή.

  Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενημέρωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τα όσα διημείφθησαν με τους ηγέτες της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Λιβάνου, με τους οποίους ο Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία.

  Προστίθεται ότι συμφώνησαν μέσα στα πλαίσια της στενής συνεργασίας των δύο Κυβερνήσεων, συντονισμένα να προχωρήσουν στις πρέπουσες ενέργειες για την αποτροπή των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και των επιδιώξεων που απορρέουν από την υπογραφή του παράνομου μνημονίου συναντίληψης ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη.

  «Κεραυνοί» Νετανιάχου κατά Ερντογάν: Παράνομη η συμφωνία με την Τρίπολη

  Στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου τάχθηκε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενγιαμίν Νετανιάχου.

  Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, εξέφρασε για άλλη μία φορά την στήριξή του στα σχέδια και τις θέσεις της τριμερής συμμαχίας Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου. Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ επανέλαβε προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τη σταθερή θέση του Ισραήλ για τα ζητήματα αυτά και την καταδίκη του παράνομου μνημονίου συναντίληψης μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης και εισηγήθηκε άμεση υπογραφή Συμφωνίας για τον EastMed μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.

  Επίσης, ο κ. Νετανιάχου εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας με την οποία υιοθέτησε τον ορισμό του αντισημιτισμού όπως αυτός καθορίζεται από τη διεθνή συμμαχία για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος.

  Ανοίγει μέτωπο με τη Ρωσία ο Ερντογάν - Η δήλωση για "μισθοφόρους" στη Λιβύη

  Η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή απέναντι σε «μισθοφόρους» όπως η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία εταιρία Wagner η οποία στηρίζει τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη, δήλωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο NTV και αναδημοσιεύει το Reuters.

  «Μέσω της επονομαζόμενης Wagner, εργάζονται πραγματικά ως μισθοφόροι του Χάφταρ στη Λιβύη. Αυτό συμβαίνει, και δεν θα ήταν σωστό εμείς να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε όλο αυτό. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε μέχρι τώρα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα πάντα με το NTV.

  Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε, χθες, ότι επικύρωσε συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τρίπολη, ανοίγοντας τον δρόμο για ενδεχόμενη τουρκική στρατιωτική βοήθεια.

  Η κυβέρνηση της Τρίπολης αντιμάχεται εδώ και μήνες μια επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ που έχουν την έδρα τους στην ανατολική Λιβύη.

  Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, ΑΜΠΕ και Reuters

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα