Θύελλα αντιδράσεων στην Κίνα για τα νομοσχέδια που επικύρωσε ο Τραμπ

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ εξέφρασε σήμερα την έντονη αντίθεσή της στην επικύρωση νομοσχεδίων στις ΗΠΑ τα οποία έχουν σκοπό την υποστήριξη των διαδηλωτών σε αυτή την αυτόνομη περιοχή της Κίνας, επιχειρηματολογώντας ότι στέλνει λάθος μήνυμα στους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις που διαρκούν σχεδόν έξι μήνες.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της κυβέρνησης, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ εναντιώνονται σθεναρά στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να υπογράψει τα δύο νομοσχέδια, προβλέπουν ότι η κίνηση θα βλάψει τις σχέσεις ανάμεσα στο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ασίας και την Ουάσινγκτον, θεωρούν πως πρόκειται για επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της πόλης και κάνουν λόγο για αχρείαστη και αβάσιμη πρωτοβουλία.

Έπειτα από μερικές ημέρες δισταγμού, ο Ρεπουμπλικάνος υπέγραψε χθες τα δύο νομοσχέδια που ενέκριναν με ευρεία πλειοψηφία και τα δύο σώματα του Κογκρέσου, παρά τις οργισμένες ενστάσεις του Πεκίνου. Μένει να φανεί εάν η απόφασή του αυτή θα θέσει εν αμφιβόλω την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας με σκοπό τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας διεμήνυσε σήμερα ότι η κινεζική κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη «αυστηρών αντιμέτρων» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ συνεχίσουν να αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματίας, τα δύο νομοσχέδια που επικύρωσε χθες Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποτελούν κατάφωρη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, που πάντως είναι ούτως ή άλλως «καταδικασμένη να αποτύχει».

Το Πεκίνο ξεκαθάρισε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα υποστούν τις συνέπειες των κινεζικών αντιμέτρων εάν συνεχίσουν να «ενεργούν αυθαίρετα» όσον αφορά το Χονγκ Κονγκ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ